MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Helsinki    |   HS Helsinki

Kun veli ei vastannut kaksi viikkoa sitten puhelimeen, pappi Kai Sadinmaa tiesi heti mitä on tapahtunut: ”Kuolema on ruma kaikilla tavoilla”

Malmin seurakunta palkkasi viime kesänä kokeiluluonteisesti hautausmaapapin. Onnistuneen kokeilun myötä kaikilla Helsingin alueen hautausmailla päivystää tänä kesänä pappi.Malmin hautausmaa on 65 hehtaarin eli noin sadan jalkapallokentän laajuinen. Hautakivirivistöjen välissä kulkevia käytäviä on yhteensä 13 kilometriä.

”Jotkut hautausmaat ovat tylsiä. Täällä on erilaisia mikromaailmoita. Kasvusto on ihan mieletön ja vaihteleva. Pelkästään erilaisia puuvartisia kasveja on 250 eri lajia”, sanoo pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa.

Sadinmaa tietää, mistä puhuu. Kesän 2018 hän käveli ristiin rastiin hautausmaata. Kevättalvella Malmin kirkkoherralla Heikki Arikalla oli välähtänyt. Mikä voisi olla parempi paikka papin läsnäololle kuin hautausmaa.

Malmin hautausmaalla käy kesällä viikottain tuhansia ihmisiä. Useimmilla käyntiin liittyy ikävää, surua ja menetystä. Moni läheisensä haudalle tuleva on myös yksinäinen.

Hautojen äärellä päivystäväksi papiksi Arikka pyysi Sadinmaan, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Radio Ylen Ykkösessä pitämistään radikaaleista aamuhartauksista.

Sadinmaa on ollut otsikoissa esimerkiksi saatuaan Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta vakavat moitteet samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon.

Kun kapinallispappi sai pyynnön ryhtyä hautausmaapapiksi, Sadinmaan mieleen hiipi epäilys: haluttiinko työtä tarjoamalla vain tehdä maineen ja kunnian palautus?

”Uskon kuitenkin Arikan vilpittömyyteen. Hän uskoi varmasti, että minulla voi olla jotakin annettavaa”, Sadinmaa toteaa.

Niin voi päätellä siitäkin, että Sadinmaa on tavattavissa Malmin hautausmaalla myös tänä kesänä. Onnistuneen kokeilun myötä itse asiassa kaikilla Helsingin seurakuntien hautausmailla päivystää pappi. Hanketta vetää Sadinmaa.

Suurin osa ihmisistä tulee hautausmaalle oman läheisensä haudalle. Silloin mielentila on erilainen kuin vaikkapa kauppakeskuksessa ryysiessä.

”Harva tulee tänne juoksemalla, vaikka jotkut tekevät sitäkin”, Sadinmaa sanoo.

”Läheisen haudalla on jollakin tavalla auki sille ihmiselle, joka on siellä haudassa. Se on luonteva paikka puhua hänestä ja kuolemasta.”

Ihmiset saattavat Sadinmaan mukaan kertoa rankkojakin tarinoita suhteestaan menettämäänsä ihmiseen.

”Vaikka kuolemasta olisi jo aikaa, suhde voi vaikuttaa vieläkin ihmisen elämään. Se on monelle kipeä asia.”

Monesti haudalla käydyissä keskusteluissa nousee esille myös syyllisyys. Erityisesti silloin, jos läheinen on lähtenyt maailmasta oman käden kautta.

Joskus Sadinmaasta tuntuu, ettei hän voi sanoa juuri mitään. Että kaikki sanat ovat riittämättömiä. Se on hänestä lopulta helpottavaa ja vapauttavaa.

”Olen tullut siihen tulokseen, että ehkä niissä sanoissa kuitenkin on jotakin lohduttavaa. Ihmiset kokevat arvokkaaksi, että saavat purkaa asioita”, Sadinmaa sanoo.

Syvällisimpien keskustelujen jälkeen Sadinmaa kävelee jonnekin sivuun hetkeksi omaan rauhaan. Hän pitää ihmisten kanssa käytyjä, pinnan alle meneviä keskusteluja pyhinä hetkinä.

”Sellaisten jälkeen pitää vain hengitellä, käveleskellä ja katsella puita tai vaikka käydä halaamassa jotakin puuta.”


Haudoilla käyvien ihmisten lisäksi Sadinmaa juttelee hautausmaan kausityöntekijöiden kanssa. Valtavaa hautausmaata hoitaa ja huoltaa kesäisen vakituisen väen lisäksi 150 kausityöntekijää.

Keskusteluissa ei todellakaan aina sukelleta syvyyksiin, vaan suurin osa niistä on pinnallisia. Tervehditään, puhutaan säästä tai jostakin muusta päivänpolttavasta. Toisinaan Sadinmaa opastaa hautausmaalle eksyneitä kävijöitä.

”Tämä on työ, jota et voi suorittaa millään tavalla. Ei tämä voi olla mitään päänahan metsästystä, että kyttäisin jossakin pusikon takana”, Sadinmaa sanoo.

”On löydettävä oma, luonteva tyyli tehdä tätä. Minä rukoilen kävellessäni, ja käytän siinä rukousnauhaa. Sen avulla löydän oman rauhan. Siitä ne kohtaamiset syntyvät.”

Moni ei tohdi häiritä hautausmaalla näkemäänsä pappia. Siksi hautausmaapapin työ vaatii rohkeutta ja aloitteellisuutta.

”Joskus tuntuu, etten jaksaisi kohdata yhtään ihmistä. Mutta kun itseään tuuppaa vähän eteenpäin, kohtaamisista voi tulla itsellekin hyvin voimaannuttavia”, Sadinmaa sanoo.

Sadinmaa sanoo pohtineensa, mitä ihmiset ajattelevat, kun pappi pasteeraa ympäri hautausmaata. Erityisen tyhmä olo papille tulee toisinaan, kun hän kulkee kädet savessa kykkivien kausityöntekijöiden ohi.

”Mietin että ajattelevatko he, että mitähän tuokin tuossa”, Sadinmaa kertoo.

Kerran eräs rouva kuitenkin sanoi Sadinmaalle, että on hienoa, kun tämä on hautausmaalla. Että siitä tulee niin turvallinen olo.

”Vaikken siis menisi puhumaankaan, läsnäoloni voi riittää antamaan ihmisille jotakin. Ehkä kokemus liittyy maailman kaaoksen hallitsemiseen. Pappi edustaa järjestystä ja lohduttavaa voimaa”, Sadinmaa sanoo.

”Se, että hautausmaalla oleva pappi kuuluu jollakin tavalla kalustoon, oli vapauttava juttu.”


Varsinkin niinä päivinä, jotka Sadinmaa viettää kokonaan hautausmaalla, kilometrejä kertyy. Sellaiset päivät ovat vaativia myös henkisesti.

”Hautausmaalla oleminen menee välillä puuduttavaksi. Tulee tylsääkin. Olen sellainen ihminen, joka kaipaa vaihtelua”, Sadinmaa sanoo.

Niinpä Sadinmaa alkoi viime kesänä kehittää itselleen oheisohjelmaa. Hän kaivoi tietoa hautausmaalla heränneisiin kysymyksiin liittyen.

Sadinmaa myös valokuvasi paljon ja alkoi postailla kuvia Facebookiin Malmin mullat -nimellä. Tässä lepää Laila Kinnunen. Tähän on haudattu Aarne Selinheimo, suomalainen anarkisti, antimilitaristi ja rauhanliikkeen vaikuttaja.

Päivityksistä tuli nopeasti suosittuja. Ne kiinnostivat ja liikuttivat ihmisiä riippumatta heidän poliittisista intohimoistaan.

”Olen ollut vuosikaudet kahden tulen välissä. Ajatukseni ja toimintani ovat jakaneet ihmisiä. Siksi on niin siistiä, että ihmiset ovat tykänneet postauksistani”, Sadinmaa sanoo.

”Taistelut ovat tapahtuneet ikään kuin horisontaalisessa tasossa, ja yhtäkkiä tulee vertikaalinen taso, jossa olemme kaikki yhtä.”

Sadinmaa, joka on nähnyt kristinuskon taisteluna, luonnehtii kokemusta totaalisen avaavaksi ja lohdulliseksi.

Uudenlaisen tason löytäminen ei kuitenkaan ole kitkenyt Sadinmaasta hänen kapinallisuuttaan. Hänen puheessaan vilisee kapitalismikritiikkiä ja uskontulkintoja, joita kirkon konservatiivisiipi tuskin allekirjoittaisi.

Sadinmaa kertoo, että Helsingissä peräti 85 prosenttia vainajista tuhkataan perinteisen hautaamisen sijaan. Tilastoja tutkimalla hänelle selvisi, että polttohautaukset alkoivat yleistyä 90-luvun laman aikoihin. Syy on tietysti raha. Polttohautaaminen on puolet halvempaa.

”Voi olla, että polttohautaus sopii metaforana paremmin tähän todella kovaan kapitalistiseen aikaan”, Sadinmaa pohtii.

Somenostot ja tietojen penkominen poikivat kirjan, jossa Sadinmaa sukeltaa Malmin hautausmaan ja sen poveen haudattujen henkilöiden kautta ihmisyyden suuriin kysymyksiin. Elokuussa julkaistavan teoksen nimi on Kuolleiden kirja.

Eräänä viime kesän helteisistä päivistä hautausmaata ympäri kävellessään Sadinmaa alkoi miettiä, auttaisivatko kuolleiden ihmisten tarinat elämää syvemmin.

”Tärkeimpiä ovat ne hetket, jolloin ihminen kokee tulevansa rakastetuksi ja hyväksytyksi. Sitä tänne haudatut tähdetkin ovat hakeneet kurottaessaan kuuluisuuteen. Meillä on kaikilla sisällä se sama kaipuu, ja siitä aiheutuu valtavia tragedioita”, Sadinmaa sanoo.


Kesäpestin myötä syntyi ajatuksia myös siitä, mitä kaikkea hautausmaalla voisi tehdä. Seurauksena näistä pohdinnoista Malmin hautausmaalla järjestetään tänä kesänä teemallisia kävelykierroksia. Elokuussa pidetään lisäksi festivaalit, joiden ohjelmassa on teatteria, elokuvia ja musiikkia.

Hautausmaalla työskennellessään Sadinmaa on joutunut rankalla tavalla kohtaamaan ajatuksen kuolemasta myös henkilökohtaisesti.

”Oma kuolema on noussut ahdistavalla tavalla pintaan”, Sadinmaa sanoo.

Silloinkaan kun kuolema osuu lähelle, pappisvihkimys ei anna mitään erityistä suojaa. Sadinmaa kertoo löytäneensä oman veljensä kuolleena juuri tätä haastattelua edeltäneenä päivänä.

”Olen pelännyt tätä jo pitkään. Kun hän ei vastannut puhelimeen, tiesin heti, mitä on tapahtunut”, Sadinmaa kertoo.

Juuri nyt päällimmäinen tunne on hämmennys. Sadinmaa sanoo, ettei vielä oikein edes tajua, mitä on tapahtunut, että veli todella on kuollut. Yksi ajatus on kuitenkin kirkkaana mielessä:

”Kuolema on ruma kaikilla tavoilla.”

Lähelle hiipivä suru saa Sadinmaan hetkittäin juuttumaan johonkin paikkaan, tuijottamaan tyhjyyteen ajatuksiinsa vaipuneena.

”Koen jonkinlaista valoa, en pohjatonta pimeyttä. On keveyttä ja toivoa. Suru myös kantaa meitä”, Sadinmaa sanoo.

”En usko, että haihdumme tyhjiin. Ei tämä peli ole pelattu.”

Se on sanoma, jota Sadinmaa haluaa välittää myös hautausmaalla kohtaamilleen ihmisille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

  9. 9

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  10. 10

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää