Helsinki    |   HS Helsinki

Kun veli ei vastannut kaksi viikkoa sitten puhelimeen, pappi Kai Sadinmaa tiesi heti mitä on tapahtunut: ”Kuolema on ruma kaikilla tavoilla”

Malmin seurakunta palkkasi viime kesänä kokeiluluonteisesti hautausmaapapin. Onnistuneen kokeilun myötä kaikilla Helsingin alueen hautausmailla päivystää tänä kesänä pappi.Malmin hautausmaa on 65 hehtaarin eli noin sadan jalkapallokentän laajuinen. Hautakivirivistöjen välissä kulkevia käytäviä on yhteensä 13 kilometriä.

”Jotkut hautausmaat ovat tylsiä. Täällä on erilaisia mikromaailmoita. Kasvusto on ihan mieletön ja vaihteleva. Pelkästään erilaisia puuvartisia kasveja on 250 eri lajia”, sanoo pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa.

Sadinmaa tietää, mistä puhuu. Kesän 2018 hän käveli ristiin rastiin hautausmaata. Kevättalvella Malmin kirkkoherralla Heikki Arikalla oli välähtänyt. Mikä voisi olla parempi paikka papin läsnäololle kuin hautausmaa.

Malmin hautausmaalla käy kesällä viikottain tuhansia ihmisiä. Useimmilla käyntiin liittyy ikävää, surua ja menetystä. Moni läheisensä haudalle tuleva on myös yksinäinen.

Hautojen äärellä päivystäväksi papiksi Arikka pyysi Sadinmaan, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Radio Ylen Ykkösessä pitämistään radikaaleista aamuhartauksista.

Sadinmaa on ollut otsikoissa esimerkiksi saatuaan Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta vakavat moitteet samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon.

Kun kapinallispappi sai pyynnön ryhtyä hautausmaapapiksi, Sadinmaan mieleen hiipi epäilys: haluttiinko työtä tarjoamalla vain tehdä maineen ja kunnian palautus?

”Uskon kuitenkin Arikan vilpittömyyteen. Hän uskoi varmasti, että minulla voi olla jotakin annettavaa”, Sadinmaa toteaa.

Niin voi päätellä siitäkin, että Sadinmaa on tavattavissa Malmin hautausmaalla myös tänä kesänä. Onnistuneen kokeilun myötä itse asiassa kaikilla Helsingin seurakuntien hautausmailla päivystää pappi. Hanketta vetää Sadinmaa.

Suurin osa ihmisistä tulee hautausmaalle oman läheisensä haudalle. Silloin mielentila on erilainen kuin vaikkapa kauppakeskuksessa ryysiessä.

”Harva tulee tänne juoksemalla, vaikka jotkut tekevät sitäkin”, Sadinmaa sanoo.

”Läheisen haudalla on jollakin tavalla auki sille ihmiselle, joka on siellä haudassa. Se on luonteva paikka puhua hänestä ja kuolemasta.”

Ihmiset saattavat Sadinmaan mukaan kertoa rankkojakin tarinoita suhteestaan menettämäänsä ihmiseen.

”Vaikka kuolemasta olisi jo aikaa, suhde voi vaikuttaa vieläkin ihmisen elämään. Se on monelle kipeä asia.”

Monesti haudalla käydyissä keskusteluissa nousee esille myös syyllisyys. Erityisesti silloin, jos läheinen on lähtenyt maailmasta oman käden kautta.

Joskus Sadinmaasta tuntuu, ettei hän voi sanoa juuri mitään. Että kaikki sanat ovat riittämättömiä. Se on hänestä lopulta helpottavaa ja vapauttavaa.

”Olen tullut siihen tulokseen, että ehkä niissä sanoissa kuitenkin on jotakin lohduttavaa. Ihmiset kokevat arvokkaaksi, että saavat purkaa asioita”, Sadinmaa sanoo.

Syvällisimpien keskustelujen jälkeen Sadinmaa kävelee jonnekin sivuun hetkeksi omaan rauhaan. Hän pitää ihmisten kanssa käytyjä, pinnan alle meneviä keskusteluja pyhinä hetkinä.

”Sellaisten jälkeen pitää vain hengitellä, käveleskellä ja katsella puita tai vaikka käydä halaamassa jotakin puuta.”


Haudoilla käyvien ihmisten lisäksi Sadinmaa juttelee hautausmaan kausityöntekijöiden kanssa. Valtavaa hautausmaata hoitaa ja huoltaa kesäisen vakituisen väen lisäksi 150 kausityöntekijää.

Keskusteluissa ei todellakaan aina sukelleta syvyyksiin, vaan suurin osa niistä on pinnallisia. Tervehditään, puhutaan säästä tai jostakin muusta päivänpolttavasta. Toisinaan Sadinmaa opastaa hautausmaalle eksyneitä kävijöitä.

”Tämä on työ, jota et voi suorittaa millään tavalla. Ei tämä voi olla mitään päänahan metsästystä, että kyttäisin jossakin pusikon takana”, Sadinmaa sanoo.

”On löydettävä oma, luonteva tyyli tehdä tätä. Minä rukoilen kävellessäni, ja käytän siinä rukousnauhaa. Sen avulla löydän oman rauhan. Siitä ne kohtaamiset syntyvät.”

Moni ei tohdi häiritä hautausmaalla näkemäänsä pappia. Siksi hautausmaapapin työ vaatii rohkeutta ja aloitteellisuutta.

”Joskus tuntuu, etten jaksaisi kohdata yhtään ihmistä. Mutta kun itseään tuuppaa vähän eteenpäin, kohtaamisista voi tulla itsellekin hyvin voimaannuttavia”, Sadinmaa sanoo.

Sadinmaa sanoo pohtineensa, mitä ihmiset ajattelevat, kun pappi pasteeraa ympäri hautausmaata. Erityisen tyhmä olo papille tulee toisinaan, kun hän kulkee kädet savessa kykkivien kausityöntekijöiden ohi.

”Mietin että ajattelevatko he, että mitähän tuokin tuossa”, Sadinmaa kertoo.

Kerran eräs rouva kuitenkin sanoi Sadinmaalle, että on hienoa, kun tämä on hautausmaalla. Että siitä tulee niin turvallinen olo.

”Vaikken siis menisi puhumaankaan, läsnäoloni voi riittää antamaan ihmisille jotakin. Ehkä kokemus liittyy maailman kaaoksen hallitsemiseen. Pappi edustaa järjestystä ja lohduttavaa voimaa”, Sadinmaa sanoo.

”Se, että hautausmaalla oleva pappi kuuluu jollakin tavalla kalustoon, oli vapauttava juttu.”


Varsinkin niinä päivinä, jotka Sadinmaa viettää kokonaan hautausmaalla, kilometrejä kertyy. Sellaiset päivät ovat vaativia myös henkisesti.

”Hautausmaalla oleminen menee välillä puuduttavaksi. Tulee tylsääkin. Olen sellainen ihminen, joka kaipaa vaihtelua”, Sadinmaa sanoo.

Niinpä Sadinmaa alkoi viime kesänä kehittää itselleen oheisohjelmaa. Hän kaivoi tietoa hautausmaalla heränneisiin kysymyksiin liittyen.

Sadinmaa myös valokuvasi paljon ja alkoi postailla kuvia Facebookiin Malmin mullat -nimellä. Tässä lepää Laila Kinnunen. Tähän on haudattu Aarne Selinheimo, suomalainen anarkisti, antimilitaristi ja rauhanliikkeen vaikuttaja.

Päivityksistä tuli nopeasti suosittuja. Ne kiinnostivat ja liikuttivat ihmisiä riippumatta heidän poliittisista intohimoistaan.

”Olen ollut vuosikaudet kahden tulen välissä. Ajatukseni ja toimintani ovat jakaneet ihmisiä. Siksi on niin siistiä, että ihmiset ovat tykänneet postauksistani”, Sadinmaa sanoo.

”Taistelut ovat tapahtuneet ikään kuin horisontaalisessa tasossa, ja yhtäkkiä tulee vertikaalinen taso, jossa olemme kaikki yhtä.”

Sadinmaa, joka on nähnyt kristinuskon taisteluna, luonnehtii kokemusta totaalisen avaavaksi ja lohdulliseksi.

Uudenlaisen tason löytäminen ei kuitenkaan ole kitkenyt Sadinmaasta hänen kapinallisuuttaan. Hänen puheessaan vilisee kapitalismikritiikkiä ja uskontulkintoja, joita kirkon konservatiivisiipi tuskin allekirjoittaisi.

Sadinmaa kertoo, että Helsingissä peräti 85 prosenttia vainajista tuhkataan perinteisen hautaamisen sijaan. Tilastoja tutkimalla hänelle selvisi, että polttohautaukset alkoivat yleistyä 90-luvun laman aikoihin. Syy on tietysti raha. Polttohautaaminen on puolet halvempaa.

”Voi olla, että polttohautaus sopii metaforana paremmin tähän todella kovaan kapitalistiseen aikaan”, Sadinmaa pohtii.

Somenostot ja tietojen penkominen poikivat kirjan, jossa Sadinmaa sukeltaa Malmin hautausmaan ja sen poveen haudattujen henkilöiden kautta ihmisyyden suuriin kysymyksiin. Elokuussa julkaistavan teoksen nimi on Kuolleiden kirja.

Eräänä viime kesän helteisistä päivistä hautausmaata ympäri kävellessään Sadinmaa alkoi miettiä, auttaisivatko kuolleiden ihmisten tarinat elämää syvemmin.

”Tärkeimpiä ovat ne hetket, jolloin ihminen kokee tulevansa rakastetuksi ja hyväksytyksi. Sitä tänne haudatut tähdetkin ovat hakeneet kurottaessaan kuuluisuuteen. Meillä on kaikilla sisällä se sama kaipuu, ja siitä aiheutuu valtavia tragedioita”, Sadinmaa sanoo.


Kesäpestin myötä syntyi ajatuksia myös siitä, mitä kaikkea hautausmaalla voisi tehdä. Seurauksena näistä pohdinnoista Malmin hautausmaalla järjestetään tänä kesänä teemallisia kävelykierroksia. Elokuussa pidetään lisäksi festivaalit, joiden ohjelmassa on teatteria, elokuvia ja musiikkia.

Hautausmaalla työskennellessään Sadinmaa on joutunut rankalla tavalla kohtaamaan ajatuksen kuolemasta myös henkilökohtaisesti.

”Oma kuolema on noussut ahdistavalla tavalla pintaan”, Sadinmaa sanoo.

Silloinkaan kun kuolema osuu lähelle, pappisvihkimys ei anna mitään erityistä suojaa. Sadinmaa kertoo löytäneensä oman veljensä kuolleena juuri tätä haastattelua edeltäneenä päivänä.

”Olen pelännyt tätä jo pitkään. Kun hän ei vastannut puhelimeen, tiesin heti, mitä on tapahtunut”, Sadinmaa kertoo.

Juuri nyt päällimmäinen tunne on hämmennys. Sadinmaa sanoo, ettei vielä oikein edes tajua, mitä on tapahtunut, että veli todella on kuollut. Yksi ajatus on kuitenkin kirkkaana mielessä:

”Kuolema on ruma kaikilla tavoilla.”

Lähelle hiipivä suru saa Sadinmaan hetkittäin juuttumaan johonkin paikkaan, tuijottamaan tyhjyyteen ajatuksiinsa vaipuneena.

”Koen jonkinlaista valoa, en pohjatonta pimeyttä. On keveyttä ja toivoa. Suru myös kantaa meitä”, Sadinmaa sanoo.

”En usko, että haihdumme tyhjiin. Ei tämä peli ole pelattu.”

Se on sanoma, jota Sadinmaa haluaa välittää myös hautausmaalla kohtaamilleen ihmisille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  6. 6

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  7. 7

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  8. 8

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  9. 9

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  10. 10

   Hissillä ylös, pyörällä alas

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää