Helsinki    |   HS Helsinki

Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

Läntinen Pukkisaari on vähän tunnettu nähtävyys, jossa voi tutustua rautakautiseen elämänmenoon.Elisa Pokkinen on sonnustautunut rautakautiseen pukuun ja istuu pimeässä savupirtissä. Uunissa palaa tuli ja savu tarttuu vaatteisiin ja hiuksiin. Alle vuoden ikäinen Samuel konttaa maassa ja syö hiekkaa.

Auringonsäteet löytävät vain vaivoin tiensä pienistä ikkunoista pirttiin. Ollaan rautakautisessa kauppakylässä Helsingin Läntisessä Pukkisaaressa, jossa esitellään muinaista elämänmenoa.

”Jos nyt eläisimme rautakaudella, niin minun aikani kuluisi lähinnä värttinää pyöritellen. Välillä tekisin puuroa tai sitten leikkaisin kanalta pään poikki ja kynisin sen”, Pokkinen sanoo.

Rautakautista kauppapaikkaa ylläpitää Sommelo ry, ja Pokkinen on yksi yhdistyksen aktiiveista. Hänen vieressään synkässä pirtissä istuu muinaiseen elämäntapaan hurahtanut Olli Penttinen. Jos hän olisi elänyt tuhat vuotta sitten, hän todennäköisesti olisi nyt kalastamassa ja metsästämässä.

”Jos olisin kylässä, niin nikkaroisin säilytysarkkuja tai takoisin nauloja”, arvelee Penttinen.

Rautakautinen museokylä on melko huonosti tunnettu nähtävyys jopa helsinkiläisten keskuudessa, vaikka se sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla. Etelässä on Seurasaaren ulkoilmamuseo ja toisella vastarannalla Tamminiemi. Seurasaaren sillan keskivaiheilta erkanee polku, joka muuttuu pian pitkospuiksi. Niiden päässä on Läntinen Pukkisaari.Rautakautisen kylän tarina alkoi vuonna 1997, jolloin joukko historiasta kiinnostuneita ihmisiä perusti Sommelo ry:n, joka ryhtyi rakentamaan pieneen saareen museorakennuksia. Ensimmäinen rakennus, keskiliesimaja, valmistui saaren pari vuotta myöhemmin.

”Täällä historiasta kiinnostuneet voivat tehdä kokeellista arkeologiaa ja käsitöitä. Pedagogisuus on osa toimintaa”, Pokkinen kertoo.

Nykypäivänä ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita historiasta. Sukututkimuskurssit ovat täynnä, historiallinen kirjallisuus myy ja keskiajan markkinat vetävät väkeä. Rautakautinen kauppakylä on yksi tapa elävöittää historiaa.

”Historian tuntemus rikastaa elämää ja lisää yleissivistystä”, Pokkinen tiivistää.

Rautakauden katsotaan Suomessa alkaneen noin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja päättyneen noin vuoden 1200 tienoilla, jolloin Suomeen tehtiin ristiretkiä, perustettiin ensimmäinen kaupunki Turku. Niiden myötä alkoi keskiaika.

Läntisen Pukkisaaren kauppakylä on sikäli tärkeä paikka, että se on Helsingin ainoa paikka, jossa voi aistia rautakauden tunnelmaa. Rautakaudesta ei ole kaupungissa mitään jäljellä, vanhat hautaröykkiötkin ovat pääasiassa vanhemmalta ajalta, pronssikaudelta. Jotkut paikannimet, kuten Viikinkikallio, Vartiosaari ja Roihuvuori, saattavat viitata rautakauteen, vaikka nimet ovatkin myöhempää perua.

Rautakaudella ihminen oppi käsittelemään rautaa. Joku tajusi etsiä rautaa järvi- ja suomalmista. Malmin annettiin kuivua rannalla ja sitä kuivatettiin myös pasutusuuneissa. Monivaiheisen prosessin jälkeen varsinaista rautaa päästiin takomaan.

”Työkalut muuttuivat tehokkaammaksi. Raudasta saatiin hyviä talttoja ja kirveitä”, Penttinen kertoo.

Varhaisimmat rautakautiset löydöt ovat Pohjois- ja Itä-Suomesta, joissa on löydetty raudan pelkistysuuneja. Vastaavia löytöjä ei ole rannikolla tehty, vaikkakin joitakin merkkejä raudantuotannosta on löytynyt.

Muinaiskylän pihapiirissä on joukko rakennuksia, jotka muistuttavat mahdollisimman paljon rautakautisia rakennelmia. On pajaa, aittaa, keittokotaa ja keskiliesimajaa.

”Ensin on selvitetty millaisia rakennuksia silloin on mahdollisesti ollut ja pyritty rakentamaan samankaltaisia. Rakentamisessa on käytetty muinaisia menetelmiä, kirves on ollut tärkein työkalu”, Penttinen kertoo.

Työt yhdistys tekee vapaaehtoisvoimin ja puumateriaalia on hyödynnetty muun muassa myrskyssä kaatuneita puita. Viime kesänä ohjelmassa oli keskiliesimajan katon uusiminen kurkihirrestä turvekerrokseen saakka. Kattoremontti vaati toistasataa neliömetriä tuohta.

”Kattoremontin materiaalit rahoitettiin joukkorahoituksella. Myös kalliit pitkospuut uusittiin joukkorahoituksen turvin. Meitä oli varmaan 40 vapaaehtoista pitkospuutalkoissa”, Penttinen muistelee.

Rautakautinen puurakentaminen on kestävää. Katot pitää uusia parinkymmenen vuoden välein, mutta muuten rakennukset ovat lähes ikuisia, jos ei tuli pääse irti.

”Kestää nämä hirsirakennukset pidempään kuin 1960-luvun koulut”, Pokkinen vitsailee.

Kauppakylän henkeen kuuluu aikakauden mukainen pukeutuminen. Pokkinen on tehnyt itse vaatteensa, joka koostuu kolmesta villakerroksesta. Olalla roikkuu pronssisoljet, joista lähtee koristeriipus ja ranteissa riippuu kiiltävät renkaat. Esiliinan helmassa hulmuaa pronssispiraali.

”Minulla on varakkaan emännän vaatteet”, Pokkinen hymähtää.

Pihapiirissä koululaisryhmälle tarinoiva Steve Österlund on sonnustautunut kypärään ja miekkaan. Autenttisista asuista ei sentään ole kysymys, sillä sellaiset kuuluisivat museovirastolle. Varusteita hän on ostanut keskiaikamarkkinoilta, kädessä ovat isän vanhan autoiluhansikkaat ja kilven hän on tehnyt itse.

”Kypärä on saksalaisesta nettikaupasta. Tiedetään, että vastaavia kypäriä on löydetty Keski-Euroopasta”, Österlund kertoo.

Suomen ensimmäiset kirjalliset lähteet ovat keskiajalta, joten aivan täsmällistä tietoa rautakauden pukeutumisesta ei ole. Lähteet ovat pikemminkin visuaalisesta kulttuurista, kuten kirkkojen seinämaalauksista ja kuvitetuista seinävaatteista ja muista tekstiileistä.

Läntisen Pukkisaaren muinaiskylä on kaikille avoin paikka ja siellä vierailee kouluryhmiä ja järjestetään yksityistilaisuuksia. Saarta ylläpitävän yhdistyksen tarkoitus on tuoda historiaa tähän päivään.

Tapahtumia he järjestävät yhteistyössä muiden yhdistysten kuten historianelävöittämis- ja liveroolipeliyhdistys Harmaasusien kanssa. Tapahtumat noudattavat vuodenkiertoa: keväällä on toukojuhlat, syksyllä on muinaismarkkinat ja kekrijuhlat. Talvella järjestetään Hiiden hirven hiihto.

”Muinaisilla haapasuksilla hiihdetään saarta ympäri ja ammutaan jousella kuusijalkaista puista hiiden hirveä. Hiihtäjät ovat pukeutuneet muinaisvaatteisiin”, Penttinen kuvailee.

Pokkisen ja Penttisen kiinnostus historiaan liittyy kädentaitoihin. Heidän mukaansa nykypäivän ihmisillä olisi paljon opittavaa rautakauden käsitöistä.

”Ennen kuin liityin tähän yhdistykseen osasin tehdä tuohitöitä ja pärekoreja, vaikka automaatioinsinööri olenkin. Vanhanajan käsitöiden tekeminen antaa mielihyvää ja siitä saa oivalluksia”, Penttinen tuumaa.Oikaisu 17.6. kello 15.27: Korjattu Harmaasudet-yhdistyksen kirjoitusasu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää