Helsinki    |   HS Helsinki

Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

Katajanokkalaisen jugend-talon yläkertaan on säilötty helmi viime vuosisadalta.Helsingin Katajanokka on täynnä jugend-rakentamisen helmiä ja samalla yksi pääkaupungin kalleimmista asuinalueista.

Viime vuosisadan alussa tilanne oli kuitenkin aivan toinen. Silloin Katajanokka oli pahamaineinen ja syrjäinen satamakaupunginosa.

Aivan 1900-luvun alussa hökkelikylä alkoi muuttua. Puutalot purettiin pois ja tilalle muurattiin kivijalkoja. Näin teki myös rakennusmestari Elias Lietzén, joka käytti tilaisuuden hyväkseen ja rakensi purettujen hökkelien tilalle arkkitehtitoimisto Polón & Wasastjernan suunnittelemat jugend-talot.

Ensimmäinen talo valmistui vuonna 1903 Kauppiaankatu numero yhdeksään ja kaksi vuotta myöhemmin viereen nousi Kauppiaankatu 11.


Reilu sata vuotta myöhemmin okran ja keltaisen sävyiset talot seisovat yhä paikallaan. Talojen omistus kulki Lietzénin tyttäreltä Valma Sohlbergiltä hänen pojalleen Sakari Sohlbergille. Nykyään talot omistaa Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, joka ylläpitää talon ylimmässä kerroksessa varsinaista aarretta, eli Sohlbergien kotimuseota.

”Aloitetaan täältä edustuspuolelta”, huikkaa museo-opas Satu Savolainen avatessaan huoneiston ovea.

Oven takaa avautuu uudempi puolikas Sohlbergien kotia. Alun perin erillinen asunto liitettiin kotiin 80-luvun alussa ja sinne siirrettiin kahta kerrosta alempana sijainnut Valma Sohlbergin asunnon irtaimisto.

Tällä puolella kotia kestittiin vuosikymmenien ajan pariskunnan ystäviä ja yhteiskunnan silmäätekeviä lukuisissa illanvietoissa. Asunnon toinen puoli on varsinainen kodin puoli, jossa sijaitsevat muun muassa olohuone, ruokailutila ja keittiö.


Savolainen aloittaa kierroksen esittelemällä pariskunnan historiaa. Sakari Sohlberg syntyi vuonna 1907, opiskeli lakia, teki uraa sotaylioikeudessa ja myöhemmin korkeimman oikeuden jäsenenä. Hänen sukunsa on tunnettu Sohlbergin teollisuusyrityksestä.

Vuonna 1951 Sakari Sohlberg meni naimisiin asianajaja ja varatuomari Päivikki Tulenheimon kanssa. Tulenheimo teki uraansa asianajajana sekä korkeimmassa oikeudessa esittelijäneuvoksena. Hänen isänsä oli tunnettu suomalainen poliitikko Antti Tulenheimo, joka toimi muun muassa Helsingin kaupunginjohtajana vuosina 1931–1944.

Sohlbergien elämä ja molempien sukujen perintö on säilytetty Katajanokalla lähes sellaisena kuin se heidän viimeisinä vuosinaan oli. Kaappien sisältöihin ei ole kajottu, taulujen paikkoja ei ole vaihdettu ja matotkin ovat ne samat, joilla arvovieraat ovat astelleet.

”Varsinkin tällä puolella näkyvät Päivikin sisustusratkaisut”, Savolainen selostaa kävellessään työhuoneesta oleskelutilaan.

”Tuolla on esimerkiksi Barcelonan maailmannäyttelyyn tehty malja, mutta sitten Päivikki on laittanut omia paimenfiguurejaan siihen eteen.”

Upeaa hiottua lasimaljaa ei edes huomaa katsoa, kun kitschit matkamuistot varastavat huomion.


Sohlbergien asunto kattaa talon ylimmän kerroksen kauttaaltaan ja on kooltaan noin 355 neliömetriä. Avioliittonsa alkuvuosina pari asui Mechelininkadulla Töölössä, josta he muuttivat takaisin Sakari Sohlbergin kotitaloon.

Katajanokan koti on kuin pysäytyskuva viime vuosisadan porvariston elämään. Asuinneliöissä ei ole pihistelty, kotiin on mahtunut työhuoneet kahdelle, flyygeli, useampi ruokasali ja oleskeluryhmä. Vitriinit pursuavat perintöastioita ja pariskunnan matkoilta tuotuja muistoja. Yksikään säilytysratkaisu tai huonekalu ei ole kompromissi.

Sisustukseltaan asunto henkii arvokkuutta ja jugendia. Seiniltä löytyy useita arvotauluja muun muassa Eero Järnefeltiltä, Pekka Haloselta ja Albert Edelfeltiltä. Tauluista suurin osa on tullut perintönä molempien suvuista. Taiteen lisäksi kodissa on myös design-aarteita, kuten priimakuntoon entisöity Eliel Saarisen suunnittelema bambukalusto.

Vaikka voisi luulla, koti ei suinkaan ole mikään pikkutarkka taidekoti. Kodista löytyvät yli 70 taulua on ripustettu itse sinne minne on haluttu. Viereen on sitten sijoitettu esimerkiksi ilmakuva mökkirannasta tai tuliaisia lomamatkoilta. Kaikkeen on sovellettu omia mieltymyksiä ja spontaaniutta, joka on erityisesti Päivikki Tulenheimo-Sohlbergin käsialaa.

Juuri tämän omaperäisyyden takia Sohlbergien koti on mielenkiintoinen kenelle tahansa museovieraalle. Se on hyvin intiimi ja kodinomainen kotimuseo. Tätä mieltä on taidehistorioitsija Mari Wilenius, joka luetteloi Sohlbergien esineistöä ennen kotimuseon avautumista vuonna 2003.

”Museon arvo ei ole pelkästään rahassa, vaan sen erityislaatuisuudessa. Sohlbergit ovat säilyttäneet hirveästi kaikkea kahden suvun puolelta. Kokonaisuus on aivan hurmaava”, Wilenius sanoo.

Toisin kuin monet taiteilijoiden kotimuseot, joista on karsittu kodinomaisuus, Sohlbergien museo kertoo eritoten asukkaidensa persoonista.


Kun museon perustaminen tuli pariskunnan kuoleman jälkeen ajankohtaiseksi, asunto päätettiin jättää silloiseen asuun. Ainoastaan edustuspuolen apukeittiö on purettu pois ja tilasta on tehty pienimuotoinen museohuone, johon on koottu historiallisia esineitä pariskunnan elämän varrelta.

”Siellä on säilytetty kaikki keittiön maustepurkeista eteenpäin”, Wilenius naurahtaa ja jatkaa.

”Toivoisin että museo säilyy tällaisena, kun se on niin hyvin pidetty. Ajan myötä sen ainutlaatuisuus tulee vain kasvamaan.”

Samaa mieltä on museota hallinnoivan säätiön asiamies Heikki Tulenheimo. Hänen mukaansa museo halutaan säilyttää mahdollisimman autenttisena. Siksi paikkaa ei ole sen kummemmin markkinoitu. Museossa järjestetään maanantaisin kaksi avointa ryhmäkierrosta. Suurin osa kävijöistä tulee omien ryhmävarausten kanssa. Kaikki kierrokset ovat opastettuja, ja niissä kierretään läpi lähes kaikki asunnon huoneet.

Tulenheimolle asunto tuli erityisen tutuksi hänen lapsuudessaan, jolloin hän vieraili useasti tätinsä Päivikki Tulenheimo-Sohlbergin ja tämän puolison luona.

”Päivikki oli hyvin lapsirakas ihminen”, Tulenheimo kertoo.

Pariskunta ei saanut omia lapsia ja he menivät naimisiinkin verrattain myöhäisellä iällä. Säätiön ja kotimuseon perustaminen oli heidän oma toiveensa ja ideansa. Sohlbergien säätiö jakaa vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa apurahoja lasten ja vanhusten hyvinvointia tukevaan toimintaan ja tutkimukseen.

Pariskunnan henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet näkyvät asunnossa selvästi. Tulenheimo-Sohlbergin esineistöä vilkaisemalla selviää nopeasti kaksi intohimoa: laki ja autoilu.

Lasivitriinin on koottu muistoesineitä autoilusta, muun muassa ajolupa, jonka hän on saanut ensimmäisenä naisena Suomessa. Tulenheimo-Sohlbergistä kirjotettujen tekstien mukaan hän on aikoinaan ollut varsinainen hurjapää auton ratissa ja välillä hiekka on pölissyt Helsingin keskustassakin.


Ajamisen lisäksi hän osallistui aktiivisesti myös nykyisen Autoliiton ja sen edeltäjän Automobiiliklubin toimintaan hallituksen jäsenenä. Hän oli mukana vaikuttamassa nykyisiinkin liikennelakeihin.

Sakari Sohlbergin elämässä työ näytteli suurta roolia. Korkeimman oikeuden jäsenenä hän teki suuren osan työstään täällä kotona, omassa työhuoneessaan. Oikeusneuvoksen työn ohella hänkin ehti toimia aktiivisesti järjestötoiminnassa muun muassa puheenjohtajana Suomen Lakimiesliitossa. Lisäksi hän toimi perheyrityksensä hallituksessa yli viisi vuosikymmentä.

Sohlbergien koti on eittämättä kulttuurihistoriallisesti merkittävä museokohde, mutta se on myös mielenkiintoinen kurkistusikkuna helsinkiläisen eliitin elinoloihin. Kristallivaasit, koristeelliset vitriinit ja peilipöydät tarttuvat silmään ensimmäiseksi.

Mutta niiden lähettyviltä löytyy esimerkiksi jugend-kaappi, johon Päivikki Tulenheimo-Sohlberg on itse vetänyt sähköt sisälle valaistusta varten. Keittiöstä löytyy hänen nikkaroimansa hyllykkö. Olohuoneen nurkasta löytyy lasinen vitriini, joka on omistettu yksistään muovisille, posliinisille ja lasisille koirafiguureille.


Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo, Kauppiaankatu 11. Avoimet opastuskierrokset maanantaisin. Pääsymaksu 5 e. Varaukset 09 636 753.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  2. 2

   Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  5. 5

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  8. 8

   Järjestö aikoi avata uuden yleisen saunan Pasilassa – Omistaja luki luvattomasta remontista lehdestä

  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  8. 8

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Kaksi saksalaisturistia sai 950 euron sakot kahvin keittämisestä Rialton sillan juurella Venetsiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää