Helsinki    |   HS Helsinki

Arki paviljonki­päiväkodissa vaatii aikatauluja ja sumplimista: ”Kyllä tämä on ollut palapeliä”

Helsinkiin rakennetaan tänä vuonna peräti 22 paviljonkirakennusta päiväkoti-, koulu- ja leikkipuistokäyttöön.Käpyläläisen päiväkoti Käpylinnan Korennot-ryhmän lapset kävellä tepsuttavat jonossa ensin portaat alas, ja sitten eteisen ja ruokasalin kautta monitoimisaliin. Edessä on yksi viikon kohokohdista: jumppatunti.

Mäkelänkadun varressa käärmetalossa sijaitsevien tilojen peruskorjauksen vuoksi päiväkodin arkea on helmikuusta alkaen pyöritetty kaksikerroksisessa paviljonkirakennuksessa muutaman sadan metrin päässä.

Louhenpuistoon noussut punainen puuverhoiltu rakennus on yksi lukuisista paviljongeiksi kutsutuista väliaikaisista päiväkotitiloista, joita kaupunkiin on viime vuosina ilmaantunut.

Helsinkiin rakennetaan tänä vuonna 22 paviljonkirakennusta päiväkoti-, koulu- ja leikkipuistokäyttöön. Eikä Helsinki ole ainoa kaupunki, joka ratkoo tilaongelmiaan helposti liikuteltavilla ja kasattavilla moduulirakennuksilla.

Paviljonkien tilasuunnittelua on luonnehdittu moderniksi ja toiminnallisesti järkeväksi. Korennot näyttävät, miten arki paljon puhutussa paviljonkipäiväkodissa sujuu. Ryhmässä on yksitoista 2–5-vuotiasta lasta. Heidän aamunsa on alkanut ykköskerroksen ruokalassa nautitulla aamiaisella.

Juuri ruokala on yksi asia, joka edustaa uudenlaista ajattelua. Perinteisesti päiväkotiryhmät ovat ruokailleet omissa ryhmätiloissaan. Kun Käpylinna muutti paviljonkiin, ajatus oli, että kaikki lapset nauttisivat ateriansa ykköskerroksessa sijaitsevassa ruokalassa.

”Mutta se ei sitten toiminutkaan. Pienten ryhmissä on niin pieniä lapsia, etteivät he osaa kävellä itse. Heidät olisi pitänyt kantaa aina ruokailuihin. Siksi he syövät omissa tiloissaan”, sanoo Korentojen lastentarhanopettaja Iiris Salmenmaa.

Aamiaisen jälkeen Korennot ovat ehtineet piipahtaa yläkerrassa ryhmätiloissa, jotka he jakavat Muurahaiset-ryhmän kanssa.

Kaikki ryhmätilat ovat päiväkodinjohtaja Kirsti Stenroosin mukaan identtisiä. Kahden isomman huoneen lisäksi niihin kuuluu yksi pienempi tila. WC:t sijaitsevat käytävillä.


”Käytävät ovat leveät. Ne soveltuvat leikkiin. Se on uudenlainen ratkaisu”, Stenroos sanoo.

Leikkitilalle on tarve, sillä Korentojen ja Muurahaisten tavoin suurin osa päiväkodin yhdeksästä ryhmästä jakaa tilat toisen ryhmän kanssa.

Käytävien lisäksi lisätilaa touhuamiseen tarjoavat monitoimisali, yhteinen musiikkihuone ja ikkunallinen varasto. Rappusten alle on suunnitteilla tutkijanhuone.

Innosta kihisevät Korennot istuvat ympyrässä ensimmäisen kerroksen monitoimitilan lattialla. Lapset pääsevät vuorotellen avaamaan Salmenmaan seinään kiinnittämiä lappuja, joista paljastuu aina seuraava leikki.

Vauhdikkaampien leikkien jälkeen on vuorossa rentoutus, jossa Salmenmaa ja Korentojen tuleva lastentarhanopettaja Annu Mattinen heiluttelevat huiveja patjoilla pötköttelevien lasten yllä. Kutittavat huivit saavat aikaan hykertelyä ja hihitystä.


Viimeisen luukun avaamista seuraa ilahtunutta kiljuntaa. Luvassa on temppuilua oman maun mukaan.

”Nyt alkaa sirkusvaihe. Tätä kaikki ovat odottaneet”, Salmenmaa sanoo.

Monitoimisali on täynnä pehmeitä, jättikokoisia ja eri muotoisia palikoita sekä muuta temppuiluun soveltuvaa välineistöä. Jokaisella ryhmällä on siellä oma jokaviikkoinen salivuoronsa. Lisäksi yksi–kaksi ryhmää nukkuu salissa päiväunensa.


Jumpan jälkeen Korennot asettuvat jälleen jonoon ja suuntaavat yläkertaan. Ennen ruokaa ehditään pitää vielä pieni leikkituokio. Korennot saavat olla omassa rauhassaan, sillä Muurahaiset ovat ulkona.

”Toinen ryhmä on aina ulkona aamupäivällä, toinen iltapäivällä. Aiemmin vaihdoimme ulkoiluvuoroa niin, että kumpikin ulkoili vuorollaan tunnin aamu- ja iltapäivällä”, Salmenmaa kertoo.

”Siinä ei kuitenkaan ollut järkeä, koska etenkin talvella meni puoli tuntia pelkästään vaatteiden pukemiseen.”

Ulkoilut on pakko porrastaa, sillä päiväkodin piha on niin pieni, etteivät kaikki mahdu sinne kerralla. Päiväkodin kaksi eteistä näyttävät valtavilta, mutta myös ne ruuhkautuisivat, jos kaikki pyrkisivät ulos samaan aikaan.

”Vanhoissa tiloissa oli kolme erillistä pihaa. Toiveena olisi ollut, että tännekin olisi saatu isompi piha”, sanoo Leppäkerttujen lastentarhanopettaja Ville Simonen.

”Hyvä puoli on se, että tässä on metsää ja luontoa lähellä. Retkeilemme paljon lähiympäristössä.”


Eteistiloissa säilytetään ainoastaan ulkokenkiä ja sadevaatteita. Muut vaatteet viedään käytävälle omien ryhmätilojen lähelle.

”Eteistouhu on mennyt hyvin. Ruokailu on ollut enemmän opettelua”, Salmenmaa sanoo.

Pikkuväki alkaa olla nälkäistä ja vähän levotonta. Ennen kuin päästään lounaalle pitää kuitenkin pestä kädet ja malttaa järjestäytyä jonoon. Yksi lapsista ei halua kävellä. Sitten tulee itkukin. Pitäisi päästä syliin.

Salmenmaa yrittää maanitella lasta kävelemään kanssaan, mutta joutuu sitten nappaamaan hänet syliin, sillä muut lapset ovat jo menossa portaissa. Koska ruokalassa syödään vuoroissa, on aikataulussa yritettävä pysyä.

”Jos jollakulla tulee juuri ennen lounasta isompi vessahätä, ja aikuisia on kaksi, se vaikuttaa koko ryhmän toimintaan”, Salmenmaa sanoo.

Tällä kertaa ruokalaan ehditään ajoissa. Salmenmaa ja Mattinen kiikuttavat ruokaa pöytiin ryhmän pienimmille, isommat käyvät hakemassa itse.


Aluksi ruokalassa on melko hiljaista. Kun viimeisetkin pöydät täyttyvät, melutaso alkaa muistuttaa kouluruokalaa. Kun nakkikeitto on syöty, yhtä lapsista alkaa laulattaa.

”Sy-sy-sydämestä puuttuu palanen”, hän laulaa, hörppää lasista vettä ja jatkaa taas.

”Huomaa että on iloisempaa porukkaa, kun he ovat saaneet ruokaa”, Salmenmaa sanoo.

Ruokalavuoro lähenee loppuaan, mutta vielä olisi jälkiruokaa. Vaniljakastike täplittää kasvot samalla, kun omenapiirakka katoaa pieniin suihin.

Ensimmäiset ovat jo syöneet, kun toiset ovat vasta pääsemässä alkuun. Kun syödään ruokalassa, nopeimmat eivät voi mennä omiin leikkeihinsä. Heidän täytyy odottaa.

”Tämä on juuri se vähän stressaava tilanne. Sitä katselee kelloa. Joskus seuraava ryhmä on jo ovella, ja yrität kiirehtiä, että he pääsevät syömään”, Salmenmaa kertoo.


Lounaan jälkeen on vuorossa päiväunet. Koska useimmissa ryhmätiloissa on kaksi ryhmää ja vain kolme huonetta, on päiväunilta jo heränneiden käytössä vain yksi huone. Silloin käytävät ovat täynnä.

”Yhteiset tilat vaativat toisen ryhmän huomioimista. Henkilösuhteet vaikuttavat siihen, miten yhteiselo sujuu”, Salmenmaa sanoo.

Simosen mukaan nykyiset tilat vaativat enemmän suunnittelua, aikatauluttamista ja yhteistyötä ryhmien välillä.

”Kyllä tämä on ollut palapeliä, mutta se on saatu toimimaan. Kaikki sujuu, kun kaikki ovat töissä ja tietävät, mitkä tilat ovat käytössä milloinkin”, sanoo Simonen.

Sijaisille on muistettava koko ajan kertoa, milloin mennään mihinkin. Jos samaa leikkiä haluaa jatkaa myöhemmin, on sovittava mihin lelut voi jättää.

”Ja joku saattaa silti olla sotkenut ne”, Simonen sanoo.

Sekä Salmenmaa että Simonen kaipaavat enemmän tiloja eriyttämiseen. Paviljongissa tilat ovat isompia, mutta niitä on vähemmän.

”Tämä on laitosmaisempi, kun on isommat tilat. Etenkin isompien lasten kanssa olisi kiva, jos olisi pieniä tiloja, joihin lapsia voisi laittaa touhuamaan. On rauhallisempaa ja hiljaisempaa, kun samassa tilassa on vähemmän lapsia”, Salmenmaa sanoo.

Simonen pitää ongelmallisena, että lapsikohtaista neliömäärää laskettaessa otetaan huomioon ihan kaikki tilat. Sen vuoksi Käpylinnassakin pähkäillään, miten ruokalaa voitaisiin hyödyntää silloin, kun siellä ei syödä.

Simosen mukaan erilaiset tilat ovat silti vain asennoitumiskysymys. Toiminta on osattava suunnitella tilojen mukaan. Myös Salmenmaa näkee paviljongissa puolensa.

”Tykkään että ympärillä on tilaa. Yhteistyö tuo myös tiettyä läpinäkyvyyttä toimintaan. On kiva nähdä muiden ryhmien toimintaa ja pedagogisia ratkaisuja”, hän sanoo.

Kun paviljonkeja alettiin Helsingissä reilu kymmenen vuotta sitten puuhata, ajatuksena oli kehittää nopeasti ja kustannustehokkaasti rakennettava muunneltava tyyppipäiväkoti.

Nyt toimittajia on neljä ja rakennettavat tilat ovat toiminnallisesti aika erilaisia, kertoo paviljonkien rakennuttamisen projektinjohtaja Jari Miettinen kaupungiympäristön toimialalta.

”Muotoon tai tiloihin ei ole otettu kilpailutusten ehdoissa kauheasti kantaa. Tarjottujen rakennusten pitää vastata kaupungin yleisiä päiväkotiohjeita. Niissä pitää esimerkiksi olla yksi vessanpytty kymmentä lasta kohden”, Miettinen kertoo.

”Sellaisen urakoitsijan tarjous voidaan hyväksyä, joka täyttää ne vaatimukset. Tänä vuonna ei olla hylätty yhtään tarjousta. Ollaan menty hinta edellä.”

Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan Miettisen mukaan ole, kun varhaiskasvatuksen tarve kasvaa niin nopeasti.

Onneksi asiakasryhmä vaikuttaa tyytyväiseltä. Korentojen arki on asettunut hyvin helmikuussa tapahtuneen muuton jäljiltä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta, Helvetin enkelien johtajaa epäillään samassa vyyhdessä

  2. 2

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  5. 5

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  6. 6

   Pahoinpitelystä epäillyn Asap Rockyn vankeus jatkuu Tukholmassa: Edes Kim Kardashianin vetoomukset eivät hetkauttaneet käräjäoikeutta

  7. 7

   Weekendin ongelmista on tullut jokavuotinen perinne, mutta kävijämääriä se ei heilauta – Vain ”totaalinen valhe ja epäonnistuminen” kaataisi festivaalin, sanoo tiedottaja

  8. 8

   Estonian oikeudenkäynti päättyi 25 vuotta turman jälkeen: ranskalainen oikeus hylkäsi omaisten miljoonakanteen

  9. 9

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  10. 10

   Amerikkalaisyritys kehitti lentävän liekinheittimen, mutta ei kai sitä saa Suomessa käyttää? Selvitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  3. 3

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  4. 4

   Helsingin käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta, Helvetin enkelien johtajaa epäillään samassa vyyhdessä

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  9. 9

   Fitnessmalli Sofia Belórfia epäillään törkeästä rahanpesusta, puolisoa törkeästä doping- ja huumerikoksesta

  10. 10

   Trump jatkoi hyökkäystään demokraattiedustajia kohtaan, yleisö yltyi huutoon: ”Lähettäkää hänet takaisin” – Mutta nyt Trump sanoo, että huutelu tuntui hänestä ”vähän pahalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää