Helsinki    |   HS Helsinki

Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

Pyysaari on ollut Helsingin Työväen Pursiseuran kotisatama vuodesta 1930 lähtien.Aivan kuin aika olisi pysähtynyt Pyysaaressa, Helsingin edustalla kelluvalla Helsingin kaupungin omistamalla pienellä saarella Laajasalon ja Kulosaaren välissä. Tuntuu kuin saaressa olisi aina olympiavuosi 1952.

Omaleimaista tunnelmaa saarelle luo 1900-luvun alun huvilassa toimiva ravintola Pyysaari, joka tunnetaan myös nimellä Palma de Pyy.

Ravintola aloitti toimintansa vuonna 1952, kun Helsinkiin saapui kisavieraita olympialaisiin ja joukko anniskelulupia myönnettiin lisää.


Ravintolan perinteinen menu sekä ravintolan miljöö on pysynyt muuttumattomana 67 vuoden ajan. Vain ravintolan terassi on kokenut vuosien aikana pieniä muutoksia, kun sitä laajennettiin viime vuonna.

Keittiöpäällikkö Pekka Sirkiä on ollut Pyysaaressa töissä 15 vuotta.

”Emme seuraa trendejä. Tämä paikka on talkoohengessä tehty ja pysynyt samana”, Sirkiä sanoo.

Ravintolarakennus on ollut Työväen pursiseuran, sittemmin Helsingin Työväen Pursiseura ry (HTPS) omistuksessa vuodesta 1930 lähtien.

Seuran pitkäaikainen vuokrasopimus kaupungin kanssa jatkuu ensi vuonna. HTPS:n puheenjohtaja Johanna Vuorensyrjä kertoo sopimuksen uusittavan kymmenen vuoden välein.

Pyysaari onkin toiminut seuran kotisatamana jo vuodesta 1930 lähtien. Vuonna 1925 työväen keskuuteen perustettu pursiseura oli aikansa harvinaisuus. Muun muassa Työväen Urheiluliittoon (TUL) karsasti aluksi pursiseuraa, sillä purjehtimista pidettiin varakkaiden harrastuksena, eikä perinteisenä työväen urheiluna.

Talkoohenki oli kuitenkin vahva ja seura piti saaren ravintolasta huolta talkoovoimin.

Sittemminkin saari pysyi pitkään ”veneilevän rahvaan käyntikeitaana”, kuten Pyysaarta kutsutaan seuran kokoamassa Palma de Pyy, veneilevän duunarin keidas -historiikissa. Historiikin ovat koonneet ja kirjoittaneet Hanna Ek ja Sara Sirkiä. Saaren kanta-asiakkaisiin on vuosikymmenten aikana kuulunut muun muassa paljon palomiehiä, kalastajia, lähisaarten kesäasukkaita ja urheilusukeltajia.


Historiikin mukaan ravintolaan saavuttiin usein sen mutkattoman tunnelman takia.

Tunnelma äitiyi toisinaan riehakkaaksikin ja erityisesti alkuaikoina Dry Vodkan menekki yllätti ravintoloitsijat monta kertaa. Vodkaa kului viikossa korikaupalla, eikä sitä ollut aina varastossa riittävästi.


Ajan hengen mukaan muodikkaita juomia olivat tuolloin myös rommi, jaloviina ja gini, joita anniskeltiin verrattain vapaamielisessä ravintolassa.

Myös ravintolan suosikkiannokset kertoivat ajasta: ravintolassa tarjottiin makkaraa ja läskisoosia. Myöhemmin voissa paistetuista perunoista tuli talon tavaramerkki. Myös silakkapihvit vietiin käsistä.

Edelleenkin ravintolan menu on varsin perinteinen: Kesäisin auki olevassa ravintolassa on useita klassikkoja. Menussa on muun muassa sillivoileipiä, metsästäjänleike, paistettuja nakkeja ja kasvismuhennosta.

”Menu on pidetty perinteisenä tarkoituksella. Toki siinä on ollut vaihtuvuutta vuosien kuluessa”, Sirkiä kertoo.


Talvikuukausina hiljaiseloa viettävä saari herää eloon vappuna, jolloin ravintola avaa ovensa.

Enää Pyysaari ei ole ’piilopaikka’, niin kuin ennen. Asiakkaista saapuu paljon muun muassa Laajasalosta ja Kruunuvuorenrannasta, onhan saari on yhdistetty kävelysillalla Tullisaaren ulkoilupuistoon Laajasalossa.

”Onhan tässä jotain nostalgista, joka vetoaa ihmisiin”, Sirkiä sanoo.

Monet yksityiskohdat puhuvat tunnelman puolesta. Palma de Pyyssä on edelleen käytössä Arabian Meri-sarjan lautasia ja Kesti-kahvikuppeja, jotka hankittiin ravintolaan 1970-luvulla.


Myös ravintolan nostalginen ulkoasu tulee jatkossakin pysymään samankaltaisena: Vuonna 1999 ravintolarakennus suojeltiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena. Sen ulkoasua ei saa muuttaa. Suojelumääräys ei koske sisätiloja.

Lisäksi pihapiiriin kuuluu lisärakennus, joka valmistui 1970-luvulla. Nykyisin rakennuksessa sijaitsee ravintolan keittiö.

Pyysaaren pysähtynyt tunnelma on ollut uhattuna useammankin kerran sen historian aikana.

Sotavuosina kilpailutoiminta ja ravintolanpito keskeytyivät täysin. Helmikuussa 1944 Helsingin suurpommituksissa saaren rantaan putosi lentopommi. Se teki tuhoa lähinnä ulkona, mutta muun muassa saaren telakka-alue säästyi tuhoilta.

Lopulta Pyysaari selvisi sotavuosista melko pienin vaurioin.

Sittemminkin paikalla on ollut sattumuksia: Vuonna 2013 Pyysaari oli palaa maan tasalle, kun ravintolarakennukseen murtautunut henkilö sytytti talon sisällä nuotion.

Talo selvisi pienillä vahingoilla. Tulipalo sai kuitenkin aikaan sen, että seura kokosi Palma de Pyy, veneilevän duunarin keidas -historiikin vuonna 2014.


Nykyisin Pyysaari on tunnettu myös taidenäyttelyistään. Parhaillaan saaressa on meneillään venäläisen akateemikon Mjud Metshevin (1929–2018) muistonäyttely. Hän tuli tunnetuksi muun muassa Kalevalan kuvittajana.

Pyysaaren ravintolan aukioloajat säävarauksella: arkena 16–22.30, lauantaina 12–22.30, sunnuntaina 12–21 Facebook-sivulta voi tarkistaa mahdolliset poikkeavat aukioloajat sekä tapahtumat. Ravintola on avoinna vapusta syyskuun lopulle, säästä riippuen. Oikaisu 25.6. kello 15:40: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, saaren vuokrasopimus on solmittu Helsingin Työväen Pursiseura ry:n ja Helsingin kaupungin kesken, ei ravintolan ja kaupungin kesken. Lisäksi ravintola on arkisin auki kello 22.30 saakka, ei kello 00.30 saakka.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Huumeparoni ”El Chapon” tuomio on yhden aikakauden loppu: huumesodan voittaminen voi olla entistä vaikeampaa

  10. 10

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää