Helsinki    |   HS Helsinki

Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi Sörnäisten teurastamolla 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Joka paikassa oli verta”

Veijo Votkin, 71, oli Suomessa ensimmäisiä lihatukkureita, jotka lähtivät lihanjalostusbisnekseen. Ensimmäisiä tuotteita olivat palvikinkku, nakit ja makkarat.Sinä iltana Veijo Votkin istui pitkään sänkynsä laidalla. Päivän oli pitänyt olla unelmien täyttymys, mutta se olikin jotakin aivan muuta. Oli vuosi 1969, ja parikymppinen Votkin oli vapautunut hiljattain armeijasta ja suunnannut kotoa Iisalmesta työnhakuun Helsinkiin.

Mukana hänellä oli 100 markkaa ja johtotähtenä ajatus, että lihahommiin olisi päästävä. Armeijakaveri oli hänelle kertonut, että ala on hyvin palkattu ja töitä riittää. Mitään Votkin ei teurastamoalasta tiennyt, mutta se ei hillinnyt intoa.

Kun Mechelininkadun lihakaupassa aukesi lihamiehen paikka, hän meni liikkeeseen esittäytymään.

”Yrittäjä vastasi minulle juu että ei. Työtä ei voisi hoitaa ilman kokemusta. Samaan aikaan yksi kaveri sattui kuitenkin tuomaan tukusta lihaa liikkeeseen, ja päädyin puheisiin hänen kanssaan”, Votkin kertoo.

Mies kertoi, että teurastamohallissa saattaisi olla tarjolla aputyöntekijän paikka. Seuraavana päivänä Votkin sai viestin, että tervetuloa töihin.

Nykyään Teurastamon alue tunnetaan paitsi tukkutoiminnoistaan, myös trendikkäistä ravintoloistaan. Kun Votkin aamuvarhaisella 9. huhtikuuta 1969 suuntasi sinne töihin, ei alueella ollut paljon muuta kuin sen nykyinen päärakennus.


Ravintoloiden sijaan sen seinien sisällä oli teurastamohalli. Hallissa toimi yli 30 lihatukkua ja lähiympäristössä vielä kymmenkunta muuta.

Votkinien kahdeksanhenkinen perhe oli juuriltaan karjalainen. Iisalmeen oli tultu evakkoon.

”Kotimme oli sellainen pieni nälkämökki. Talvet isä teki tukkisavottaa, kesät mitä töitä nyt sattui olemaan. Olin ollut isän kanssa tukinajossa pienestä pitäen”, Votkin kertoo.

Ennen armeijaa Votkin oli käynyt kauppakoulun. Työkokemusta oli kertynyt lähinnä Iisalmen Keskon lähettinä. Ja nyt oli takana ensimmäinen työpäivä teurastamolla.

”Tuntui se pikkuisen kovalta, kun maalaispoikana sinne joutui. Funtsasin, että mitä nyt pitäisi tehdä. Oli se niin kauhea paikka. Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle. Joka paikassa lattialla oli verta”, Votkin muistelee.

Toisaalta työpaikoissa ei oikein ollut vaihtoehtoja. Votkinin serkku perheineen asui Helsingissä, ja hän sai yöpyä ja syödä heidän luonaan. Heidän yksiössään hän ei voisi pitkään viipyä.

Kun ei tiennyt mitä tehdä, Votkin laittoi herätyskellon seuraavaksi aamuksi soimaan tuntia liian aikaisin, jotta olisi aikaa pohtia asiaa. Aamulla Votkin lähti töihin, samoin kuin seuraavana ja sitä seuraavana päivänä. Muutamassa viikossa työnteko alkoi maistua.

Hän teki sitä, mitä teurastajat eivät tehneet: kirjoitti eläimen korvamerkissä olleen numeron paperille ja laittoi sen kiinni ruhoon, kärräsi pois elimet, erotteli ne veitsellä toisistaan ja myi tukussa kauppiaille.

”Ensimmäiset pari kuukautta kun asuin serkulla, söin snägärillä porilaisen ja menin sitten kämpille. Kun muutin omilleni, aloin olla joka ilta kapakassa. Siinähän sitten siihen viinaankin tutustuu”, Votkin sanoo.

Sitä tuli otettua välillä vähän liikaakin. Silti Votkin oli aina teurastamohallissa aamulla kello kuusi. Muutaman vuoden päästä hän vaihtoi samoihin hommiin toiseen yritykseen. Töitä paiskittiin kaksin omistajan kanssa.

”Yhtenä päivänä omistaja sanoi, että mennään konttoriin. Siellä hän totesi, että tämä on viimeinen työpäivä, että hän lopettaa lihanleikkuun”, Votkin kertoo.

Päivä oli helmikuun 9. vuonna 1978. Samalla istumalla syntyi päätös, että jos teurastamonjohtaja suostuisi antamaan tilat, hän ryhtyisi itse yrittäjäksi. Kolme viikkoa myöhemmin aloitti toimintansa lihatukku Veijo Votkin. Niiden viikkojen aikana löytyi vaimo Irja Votkin, joka ryhtyi heti hoitamaan tuoreen yrityksen laskutusta.

”En tiennyt yrittämisestä mitään. Kenenkään ei pitäisi lähteä yrittäjäksi niin heikoilla tiedoilla kuin minä lähdin”, Votkin sanoo.

”Yrittäjän arki oli tehokas opettaja, kun maksoit mokasi itse. Niitä mokia on riittänyt, jopa muutama liikaa.”

Viisi kuukautta Votkin teki lihahommia yksin. Sen jälkeen hänen veljensä tuli mukaan bisnekseen. Pian yrityksellä oli heidän lisäkseen kolme työntekijää.

Palkollisena Votkinin työpäivä päättyi kolmen aikoihin iltapäivällä. Yrittäjänä päivät venyivät pitkiksi. 14 tunnin työpäivä ei ollut mitenkään poikkeuksellisen pitkä.

Päivän päätteeksi lähdettiin monesti istumaan iltaa yhdessä koko työporukalla. Kun tuli laskun aika, oli selvää, että Votkin firman pomona hoiti sen.

”Kerran sellaisen illan päätteeksi yksi lihanleikkaajista sanoi minun maksaessani laskua, että pomolla on tuollainen lompakko, täynnä isoja seteleitä. Että minulla on vain yksi 50 markan seteli”, Votkin muistelee.

”Kännissä kun oltiin, sanoin että vaihdetaan lompakot.”

Ja niin tehtiin. Päivä oli perjantai. Votkin lupasi hövelisti työntekijöilleen vielä palkallisen maanantaivapaankin, että nämä ehtisivät varmasti tuhlata kaikki rahat.

”Kun tiistaiaamu tuli, pojat olivat taas töissä. Lihanleikkaajan lompakko oli tyhjä, mutta minun lompakossani oli 50 markkaa rahaa.”

Pikku hiljaa rokulipäiviä alkoi olla liikaa. Votkin ei enää selviytynyt töihin ryyppyreissuiltaan.

”Oli pakko lopettaa joko ryyppääminen tai yritystoiminta. Päätin lopettaa juomisen. Vuosi oli 1987”, Votkin kertoo.

Moni entinen ryyppykaveri kävi AA-kerhossa, mutta Votkinista ei ollut siihen.

”En pystynyt sanomaan, että olen Veijo ja olen alkoholisti.”

Alkoholi kuitenkin jäi, ja yritystoiminta kukoisti, kunnes yhdessä yössä kaikki muuttui. Ensimmäinen tammikuuta 1995 Suomi liittyi Euroopan unioniin. Silloin lihatukkutoiminnassa tapahtui romahdus.

Tavaroiden vapaan liikkuvuuden myötä kauppojen hyllyiltä löytyi yhtäkkiä halpaa irlantilaista, saksalaista ja hollantilaista lihaa.

”Minulle oli heti selvää, ettei perinteisellä lihakaupalla voisi enää elää”, Votkin sanoo.

Votkin ei jäänyt odottamaan bisneksen alamäkeä, vaan pisti hihat heilumaan. Hän oli ensimmäisiä lihatukkureita Suomessa, jotka lähtivät lihanjalostusbisnekseen. Votkinin perustama lihajalostamo aloitti toimintansa lokakuussa 1995.


Jalostustoiminta aloitettiin palvikinkulla, nakeilla ja makkaroilla. Nykyisellään tuotevalikoima ja tuotantokapasiteetti ovat moninkertaiset. Ruhoja tulee jalostamoon joka päivä rekkalasteittain. Lihaa käsitellään noin 15 000 kiloa päivässä.

”Kun aloitimme, työntekijöitä oli 16. Vuoden päästä heitä oli 30, sitten 40. Nyt työllistämme 90 ihmistä”, Votkin kertoo.

Teurastamoalueella sijaitsevan jalostamon lisäksi yrityksellä on riistateurastamo Virossa sekä pari myyntipistettä. Espooseen on rakenteilla uusi myymälä. Liikevaihto oli vuonna 2018 yli 20 miljoonaa euroa.


Bisneksissä siis pyyhkii hyvin. Yrityksen toimitusjohtajana on nykyään Votkinien vanhempi poika Asmo Votkin, jonka näpeissä on päivittäinen bisnes ostoineen ja myynteineen.

”Muistan kun Asmo oli 5-vuotias ja halusi aina keikalle mukaan. Hän seisoi kojelaudalla ja katseli. Ei mennyt kauan, kun äidin piti tehdä hänelle oma valkoinen lakki ja takki”, 71-vuotias Votkin muistelee.

Votkin vastaa itse nykyään enemmän henkilöstöasioista, toimisto on Irja-vaimon hoidossa. Toinen poika Aki Votkin keskittyy omiin kiinteistöbisneksiinsä.

Koska oma yritystoiminta on ollut pitkään myötätuulessa, Votkin on halunnut auttaa muita.

”Olen aika monta yrittäjää pelastanut konkurssilta. Olemme jeesanneet myös henkilökuntaamme”, Votkin sanoo.

Makkarakeisariksi tituleeratulta Votkinilta löytyy ymmärrystä myös monen yrittäjän kiroilemille veroille. Hän tuumaa, ettei kukaan varmasti verojen maksamisesta hirveästi tykkää, mutta se pitää vain tehdä.

”Verot on ymmärrettävä niin, että ne ovat yhteiskunnalle välttämättömiä. Erilaisia tukia ja palveluita tarvitaan. Nykyverotus on sitä paitsi tosi kevyttä, jos verrataan 80-luvun alkuun”, Votkin sanoo.


Votkin kertoo auliisti myös muita näkemyksiään. Hänestä osa yrityksen voitoista esimerkiksi voitaisiin jakaa työntekijöille.

”Juoksupoika ja johtaja saisivat ihan saman verran. Palkankorotuksia voitaisiin myös kohdistaa nuoremmille työntekijöille. Ei pihdattaisi rahasta silloin, kun työvoima on tuotteliaimmillaan. Nuorena rahantarvekin on suurin, kun on lapsia kasvatettavana”, Votkin visioi.

Vastaavasti työuran loppupäässä palkkoja olisi Votkinista varaa hieman laskea. Se voisi auttaa monia työllistymään kypsemmällä iällä.

Tuskaisista pohdinnoista Fleminginkadulla sijaitsevan yksiön vierasvuoteen reunalla on nyt aikaa viisikymmentä vuotta. Päätös jatkaa töitä teurastushallissa on Votkinin mukaan ehkä paras, jonka hän on koskaan tehnyt.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää