Helsinki    |   HS Helsinki

Helsingin Puistolassa on omaperäinen alue, jossa talot näyttävät tulitikkulaatikoilta: ”Asukkaita on täällä moneen lähtöön”

Riku Rantala ymmärsi lapsuudenkotinsa parhaat puolet vasta aikuisiällä ja päätti muuttaa itsekin takaisin Puistolaan.Puistolalainen kaupunkilaisidylli pitää sisällään puutaloja, hiljaisia katuja ja vehreitä pihoja. Omakotitalotonttien takaa löytyy kuitenkin jotain idyllistä poikkeavaa ja omintakeista – kymmenien tasakattoisten laatikkotalojen alue.

Taloja kutsutaan leikkimielisesti stidareiksi, eli tulitikkutaloiksi. Paritalot rakennettiin Malmin lentokentän läheisen metsän reunaan 1970-luvun lopulla. Ulkomuodoltaan talot ovat hyvin pelkistettyjä, vähän kuin isoja kontteja, jotka on vuorattu laudoilla.


Kaikkia asuin­alueen oma­peräinen tyyli ei miellytä, mutta keskikesän vehreydessä laatikkotalot näyttävät hurmaavan uniikilta kokonaisuudelta.

”Tästä me ajettiin aina fillareilla”, muistelee alueella lapsuudessaan asunut toimittaja Riku Rantala kävellessään aluetta halkovaa hiekkatietä pitkin.

Rantala on tullut suomalaisille tutuksi monista televisio-ohjelmistaan, kuten 2000-luvun alun suositusta matkailuohjelma Madventuresista ja Ylen esittämästä dokumenttiohjelma Docventuresista.

Rantalan perhe muutti Puistolaan Kruununhaasta vuonna 1985. Tuolloin 11-vuotiaalle Rantalalle muutto kantakaupungista lähiöön oli shokki. Vanhan kodin lähettyvillä oli merenranta, kaupat ja koulu. Uudessa kodissa lähiympäristön virkaa toimitti metsä ja omakotitaloalue.

Onneksi myös muut lapsiperheet olivat innostuneet laatikkotaloista, ja pian Rantala löysi kaveriporukkansa lähitalojen lapsista.

Lapsiperheelle alue oli ihanteellinen kohde: paljon pihoja leikeille, lapsia naapurustossa ja koulut sekä harrastusmahdollisuudet kävelymatkan päässä.

”Ei se ole sattumaa, että asun nykyään tuo skuugen toisella puolella”, Rantala sanoo ja osoittaa viereistä metsää.


90-luvun alussa aikuistunut Rantala lähti ”renkaat ulvoen pois täältä landelta” ja päätyi kiertelemään maailmaa Tuomas Milonoffin kanssa. Kun reppureissaus oli nähty ja oma perhe alkoi kasvamaan, päätti Rantala palata lähelle kotikulmiaan.

Syyt olivat hyvin samankaltaiset kuin aikanaan hänen vanhemmillaan. Perhe tarvitsi lisää tilaa, ja Puistolassa hinnat olivat edelleen kohtuullisia. Eikä sekään haitannut, että lasten isovanhemmat asuvat noin 300 metrin päässä yhä samassa talossa, jossa Rantala varttui.

1970-luku oli rivitalorakentamisen kulta-aikaa. Puistolaan rakennettu laaja paritalojen alue oli aikanaan erikoisuus, kertoo arkkitehti Vesa Huolman.

Laatikkotalojen rakennuttajana toimi Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy, joka oli Suomen ensimmäisiä ja suurimpia rakennusliikkeitä. Talot olivat tuon aikaisia tyyppitaloja, joiden tilaelementit rakennettiin ja kasattiin tehtaalla. Elementtien ansiosta talojen kasaaminen oli nopeaa hommaa.

Niin sanottujen laatikkotalojen alue sijaitsee Puistolan peruskoulun ja liikuntapuiston lähellä:


Tilaelementit kuljetettiin paikalle rekoilla, joista ne nostettiin tonteille nostureilla. Sen jälkeen kolmiseinäisenä paikalle tuotuihin taloihin liitettiin täydennettävä elementti, viimeisteltiin saumat ja kiinnitettiin katto. Kiinteät kalusteet ja lattia olivat valmiiksi sisällä.

Koska talot olivat suoraan Puolimatkan suunnittelemia, Huolmanin työksi jäi suunnitella asuinalueen kokonaisuus. Sen sijaan että taloista olisi muodostettu tiiviitä suorakulmaisia kortteleita, Huolman sijoitti niitä enemmän maaston mukaisesti.


Yhteensä alueelle rakennettiin noin viisikymmentä paritaloa. Yksikerroksisissa paritaloissa on noin 70 neliöisiä kolmioita. Kaksikerroksisista taloista löytyy sekä 98 neliöisiä neljän huoneen asuntoja että 113 neliöisiä viiden huoneen asuntoja. Kaikissa asunnoissa on myös omat saunat, aikakautensa mukaisesti.

Alue on jaettu kahden ison taloyhtiön kesken, joita erottaa mäen päältä laskeutuva Vankopolku. Sepeteuksentien puoleisen taloyhtiön puheenjohtaja Pertti Kousa mielestä alue on ennen kaikkea rauhallinen. Nyt kesällä Sepeteuksentien puolella on tohinaa, kun yhtiössä tehdään putkiremonttia. Remontin jälkeen isoimmat korjaustarpeet on huolehdittu taas vuosiksi eteenpäin.

”Asukkaita on täällä moneen lähtöön. Vähän vanhempia ja uusia tulokkaita. Pari asukasta taitaa olla ihan sieltä alkuajoilta lähtien asunut täällä”, Kousa kertoo.

Reilun neljänkymmenen vuoden aikana alue ei ole juurikaan alkuperäisestään muuttunut. Pienempiä muutoksia, kuten uusia leikkitelineitä ja puiden kaatamisia on kyllä tehty. Myös talojen julkisivuja on vuosien mittaan kunnostettu. Enimmäkseen alue on kuitenkin pysynyt samanlaisena kuin se oli valmistuessaan.

Alueella ei ole virallista suojelukaavaa, mutta esimerkiksi toiveet harjakaton rakentamisesta eivät ole saaneet toteuttamislupaa vuosien aikana, Kousa kertoo.


Tulevina vuosina laatikkotalojen lähettyville on kuitenkin suunniteltu suuria muutoksia, sillä Malmin lentokenttä ja sen ympäristöön on suunniteltu uusia asuntoja 25 000 asukkaalle.

Rantala ymmärtää kaupungin kasvutarpeet, mutta lähimetsän kohtalo häntä huolettaa. Lentokentän kaavarungon suunnittelualue rajautuu nykyisen metsän keskelle. Suunnittelualueen pohjoisen osan asemakaavoja ei ole vielä tehty, ja niiden valmistuminen venyy todennäköisesti 2030-luvulle.

Rantala toivoo, että kaupunki malttaisi säilyttää tämän lähimetsän kaltaiset luontoalueet ihmisten virkistyskäytössä.

Silloin täältä metsän laidalta voisivat myös tulevat puistolalaiset käydä ihailemassa laatikkotalojen kattoja ja uhkarohkeimmat laskea mäkeä pihatielle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  7. 7

   Helsingissä on alettu järjestää juhlia, joissa ahdistelu on harvinaisen selvästi kielletty: Järjestäjien mukaan tavallisissa yökerhoissa ei välttämättä ole ”turvallista”

  8. 8

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  9. 9

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  10. 10

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää