Helsinki    |   HS Helsinki

Tuusulanväylän kupeessa sijaitsee alue, jossa teitä ei saa asvaltoida lainkaan: ”On kuin maaseutu olisi tiputettu kaupunkiin”

Tuomarinkylän vuosisatoja pitkä historia näkyy ja tuntuu alueella edelleen.Helsingin Tuomarinkylässä, parin minuutin ajomatkan päässä runsasliikenteisestä Tuusulanväylästä liikenteen melun kuulee enää vaimeana kohinana.

Hiekkatie rahisee kenkien alla, ja kivenheiton päässä virtaa Vantaanjoki.

Täällä, peltojen keskellä sijaitsee 1700-luvulta peräisin oleva Tuomarinkylän kartano.

Heinäkuun alussa kartanon alueella järjestettiin vuosittaiset heinätalkoot, joissa kuka tahansa kaupunkilainen pääsi pinoamaan heinää seipääseen. Lähialueelle levittyviltä, Helsingin kaupungin omistamilta pelloilta voi kerätä omaan käyttöön herneitä ja pöydän koristeeksi kukkia.

On kuin maaseutu olisi tiputettu kaupunkiin, kiteyttää alueella lähes päivittäin aikaa viettävä Anu Heinonen.

”Alueen teitä ei saa asvaltoida, mikä on aika suloista, kun ollaan Helsingissä”, Heinonen sanoo alueen asemakaavaan viitaten.

Heinonen asuu itse muutaman kilometrin päässä Länsi-Pakilassa, mutta hänen hevosellaan, Nikosialla, on tallipaikka kartanon päärakennuksen vieressä. Kartanon alue on tullut sitä kautta myös Heinoselle tutuksi.


Kartanon pihapiirin talleissa asuu Heinosen oman hevosen lisäksi noin 160 muuta hevosta. Paikalla toimii kaksi ratsastuskoulua ja talleja yksityisten hevostenomistajien käyttöön.

”Tämä on isoimpia ratsastushevoskeskittymiä eteläisessä Suomessa.”

Heinonen on ollut aktiivisena alueen säilyttämistä ajavassa Pro Tuomarinkylä -liikkeessä, sillä hän kokee, että alueen historiallinen tunnelma ja sen käyttö vapaa-ajan virkistysmahdollisuuksiin on säilytettävä.

”Kun Helsinki kasvaa ja kehittyy, tarvitaan kaupunkilaisille henkireikiä.”

Kartanon alueen pitkä historia on hänen mukaansa edelleen läsnä kartanon pihapiirissä.

”Voisin kuvitella, että nämä maisemat miellyttävät muitakin kuin minua.”

HS taltioi tunnelmia kartanolla kesällä 2018:


Vuonna 2015 Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto esitti suunnitelmat Helsingin uudeksi yleiskaavaksi. Kyseisessä kaavasuunnitelmassa Tuomarinkartanon länsipuolen Uusipellolle oltaisiin rakennettu uusi kerrostalovaltainen asuinalue.

Suunnitelmien mukaan myös alueella toimiva vinttikoirarata oltaisiin siirretty kartanon pohjoispuolelle pienemmälle alueelle.

Vuonna 2018 Korkein hallinto-oikeus kuitenkin kumosi päätökset kaavamuutoksista Uusipellon alueella maakuntakaavan vastaisina. KHO:n mukaan yleiskaavassa ei oltu selvitetty alueen rakentamisen vaikutuksia sen merkittäville luonto- ja kulttuuriympäristöarvoille.


Kartano on historiallisesti merkittävä paikka, sillä sen tarina ulottuu vuosisatojen taa. Päärakennus valmistui vuonna 1790 sotakamreeri Johannes Weckströmin aloitteesta, mutta samalla paikalla oli jo sitä ennen toiminut ratsutila.

Vuonna 1917 kartano päätyi Helsingin kaupungin omistukseen, kun kaupunki osti sen venäläiseltä kauppiassuku Kavaleffilta. Sopimukseen kuitenkin kuului, että Kavaleffin perhe sai asua tilalla kuolemaansa saakka.

1960-luvun alussa kaupunki restauroi rakennuksen ja ennallisti sen 1700-luvun lopun tyyliin. Muutos oli suuri, sanoo tiimivastaava Anna Finnilä Kaupunginmuseosta.

”Julkisivu muuttui aika paljon. Muun muassa kartanon lasiveranta poistettiin, ja siitä tehtiin huvimaja, joka löytyy nyt kartanon puistosta.”

”Huonejako palautettiin 1840-luvun tilanteeseen, sillä semmoinen pohjakaava löytyi”, Finnilä sanoo.

Kartanon seinät loistavat nyt kirkkaissa väreissä, ja katoissa on yksityiskohtaisia koristuksia.


Finnilä uskoo, että kaupunki halusi aikoinaan hankkia kartanon itselleen juuri sen historiallisen arvon vuoksi.

”Tuomarinkylää esiintyy asiakirjoissa 1400-luvulta asti, kauan ennen kuin Helsinkiä oli perustettu.”

Alueella on hänen mukaansa ollut 1500-luvulla aktiivista talonpoikaistoimintaa, kuten maanviljelyä ja laivanrakennusta. Isot viljelijät myös purjehtivat itse esimerkiksi Viroon viemään tuotteitaan, Finnilä kertoo.

Kartanon siirryttyä Kavaleffin perheeltä kaupungin käyttöön Helsingin kaupunginmuseo avasi rakennukseen kartanomuseon.

Vuonna 1962 avattu museo suljettiin kuitenkin vuonna 2013 vähäisen kävijämäärän vuoksi.

Sisällä kartanossa sen historia näkyy kuitenkin edelleen, ja sen rinnalle on tullut uutta väriä. Kaupunki on vuokrannut kartanon tilat eteenpäin, ja päärakennuksen tiloissa toimii nykyään Taidekoulu Alfa.

Taiteilijoiden työtilojen ja koulutusten lisäksi Alfa järjestää tiloissa taidenäyttelyitä ja erilaisia kulttuuri-iltoja. Kartanon sivurakennuksissa toimii putiikkeja sekä ravintola.


Kartanoa ympäröivät ulkoalueet ovat edelleen Helsingin kaupungin hoidossa.

”Kaupungin puolesta alueella on hoidettu luonnonhoito ja ympäristönhoito. Metsäalueet hoidetaan täältä käsin, ja lisäksi pellot ja virkistysniityt”, luettelee Aleksi Kankare Helsingin kaupungin rakennuspalvelu Starasta.

Kaupunki omistaa kartanon lähistöllä reilut neljäsataa hehtaaria peltoa. Suurin osa niistä on Kankareen mukaan viljelyssä. Iso osa peltojen sadosta päätyy kaupan keskusliikkeille, eli esimerkiksi päivittäistavarakaupan ketjuille.

Osassa peltoja kasvaa kuitenkin kaupunkilaisten yhteisiä auringonkukkia ja herneitä. Kankareen mukaan kaupunki haluaa tarjota heinätalkoiden ja herneenkeruun kaltaisia mahdollisuuksia, jotta kaupunkilaisilla olisi erilaisia paikkoja virkistymiseen.

”Keskuspuistossa pääsee luontoon kaupungissa, Tuomarinkylässä pääsee maaseudulle kaupungissa”, Kankare kiteyttää.

Tuomarinkylän virkistävästä tunnelmasta nauttii myös alueella hevostaan hoitava Anu Heinonen. Hän kertoo päivittäin näkevänsä Tuomarinkylän lenkkipoluilla paitsi hevosharrastajia myös pyöräretkeläisiä, lenkkeilijöitä ja talvisin hiihtäjiä.

”Tämä alue on aika ihana happikaappi”, hän sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  5. 5

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  6. 6

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  7. 7

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  8. 8

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  9. 9

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  7. 7

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  10. 10

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää