Helsinki    |   HS Helsinki

Tuusulanväylän kupeessa sijaitsee alue, jossa teitä ei saa asvaltoida lainkaan: ”On kuin maaseutu olisi tiputettu kaupunkiin”

Tuomarinkylän vuosisatoja pitkä historia näkyy ja tuntuu alueella edelleen.Helsingin Tuomarinkylässä, parin minuutin ajomatkan päässä runsasliikenteisestä Tuusulanväylästä liikenteen melun kuulee enää vaimeana kohinana.

Hiekkatie rahisee kenkien alla, ja kivenheiton päässä virtaa Vantaanjoki.

Täällä, peltojen keskellä sijaitsee 1700-luvulta peräisin oleva Tuomarinkylän kartano.

Heinäkuun alussa kartanon alueella järjestettiin vuosittaiset heinätalkoot, joissa kuka tahansa kaupunkilainen pääsi pinoamaan heinää seipääseen. Lähialueelle levittyviltä, Helsingin kaupungin omistamilta pelloilta voi kerätä omaan käyttöön herneitä ja pöydän koristeeksi kukkia.

On kuin maaseutu olisi tiputettu kaupunkiin, kiteyttää alueella lähes päivittäin aikaa viettävä Anu Heinonen.

”Alueen teitä ei saa asvaltoida, mikä on aika suloista, kun ollaan Helsingissä”, Heinonen sanoo alueen asemakaavaan viitaten.

Heinonen asuu itse muutaman kilometrin päässä Länsi-Pakilassa, mutta hänen hevosellaan, Nikosialla, on tallipaikka kartanon päärakennuksen vieressä. Kartanon alue on tullut sitä kautta myös Heinoselle tutuksi.


Kartanon pihapiirin talleissa asuu Heinosen oman hevosen lisäksi noin 160 muuta hevosta. Paikalla toimii kaksi ratsastuskoulua ja talleja yksityisten hevostenomistajien käyttöön.

”Tämä on isoimpia ratsastushevoskeskittymiä eteläisessä Suomessa.”

Heinonen on ollut aktiivisena alueen säilyttämistä ajavassa Pro Tuomarinkylä -liikkeessä, sillä hän kokee, että alueen historiallinen tunnelma ja sen käyttö vapaa-ajan virkistysmahdollisuuksiin on säilytettävä.

”Kun Helsinki kasvaa ja kehittyy, tarvitaan kaupunkilaisille henkireikiä.”

Kartanon alueen pitkä historia on hänen mukaansa edelleen läsnä kartanon pihapiirissä.

”Voisin kuvitella, että nämä maisemat miellyttävät muitakin kuin minua.”

HS taltioi tunnelmia kartanolla kesällä 2018:


Vuonna 2015 Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto esitti suunnitelmat Helsingin uudeksi yleiskaavaksi. Kyseisessä kaavasuunnitelmassa Tuomarinkartanon länsipuolen Uusipellolle oltaisiin rakennettu uusi kerrostalovaltainen asuinalue.

Suunnitelmien mukaan myös alueella toimiva vinttikoirarata oltaisiin siirretty kartanon pohjoispuolelle pienemmälle alueelle.

Vuonna 2018 Korkein hallinto-oikeus kuitenkin kumosi päätökset kaavamuutoksista Uusipellon alueella maakuntakaavan vastaisina. KHO:n mukaan yleiskaavassa ei oltu selvitetty alueen rakentamisen vaikutuksia sen merkittäville luonto- ja kulttuuriympäristöarvoille.


Kartano on historiallisesti merkittävä paikka, sillä sen tarina ulottuu vuosisatojen taa. Päärakennus valmistui vuonna 1790 sotakamreeri Johannes Weckströmin aloitteesta, mutta samalla paikalla oli jo sitä ennen toiminut ratsutila.

Vuonna 1917 kartano päätyi Helsingin kaupungin omistukseen, kun kaupunki osti sen venäläiseltä kauppiassuku Kavaleffilta. Sopimukseen kuitenkin kuului, että Kavaleffin perhe sai asua tilalla kuolemaansa saakka.

1960-luvun alussa kaupunki restauroi rakennuksen ja ennallisti sen 1700-luvun lopun tyyliin. Muutos oli suuri, sanoo tiimivastaava Anna Finnilä Kaupunginmuseosta.

”Julkisivu muuttui aika paljon. Muun muassa kartanon lasiveranta poistettiin, ja siitä tehtiin huvimaja, joka löytyy nyt kartanon puistosta.”

”Huonejako palautettiin 1840-luvun tilanteeseen, sillä semmoinen pohjakaava löytyi”, Finnilä sanoo.

Kartanon seinät loistavat nyt kirkkaissa väreissä, ja katoissa on yksityiskohtaisia koristuksia.


Finnilä uskoo, että kaupunki halusi aikoinaan hankkia kartanon itselleen juuri sen historiallisen arvon vuoksi.

”Tuomarinkylää esiintyy asiakirjoissa 1400-luvulta asti, kauan ennen kuin Helsinkiä oli perustettu.”

Alueella on hänen mukaansa ollut 1500-luvulla aktiivista talonpoikaistoimintaa, kuten maanviljelyä ja laivanrakennusta. Isot viljelijät myös purjehtivat itse esimerkiksi Viroon viemään tuotteitaan, Finnilä kertoo.

Kartanon siirryttyä Kavaleffin perheeltä kaupungin käyttöön Helsingin kaupunginmuseo avasi rakennukseen kartanomuseon.

Vuonna 1962 avattu museo suljettiin kuitenkin vuonna 2013 vähäisen kävijämäärän vuoksi.

Sisällä kartanossa sen historia näkyy kuitenkin edelleen, ja sen rinnalle on tullut uutta väriä. Kaupunki on vuokrannut kartanon tilat eteenpäin, ja päärakennuksen tiloissa toimii nykyään Taidekoulu Alfa.

Taiteilijoiden työtilojen ja koulutusten lisäksi Alfa järjestää tiloissa taidenäyttelyitä ja erilaisia kulttuuri-iltoja. Kartanon sivurakennuksissa toimii putiikkeja sekä ravintola.


Kartanoa ympäröivät ulkoalueet ovat edelleen Helsingin kaupungin hoidossa.

”Kaupungin puolesta alueella on hoidettu luonnonhoito ja ympäristönhoito. Metsäalueet hoidetaan täältä käsin, ja lisäksi pellot ja virkistysniityt”, luettelee Aleksi Kankare Helsingin kaupungin rakennuspalvelu Starasta.

Kaupunki omistaa kartanon lähistöllä reilut neljäsataa hehtaaria peltoa. Suurin osa niistä on Kankareen mukaan viljelyssä. Iso osa peltojen sadosta päätyy kaupan keskusliikkeille, eli esimerkiksi päivittäistavarakaupan ketjuille.

Osassa peltoja kasvaa kuitenkin kaupunkilaisten yhteisiä auringonkukkia ja herneitä. Kankareen mukaan kaupunki haluaa tarjota heinätalkoiden ja herneenkeruun kaltaisia mahdollisuuksia, jotta kaupunkilaisilla olisi erilaisia paikkoja virkistymiseen.

”Keskuspuistossa pääsee luontoon kaupungissa, Tuomarinkylässä pääsee maaseudulle kaupungissa”, Kankare kiteyttää.

Tuomarinkylän virkistävästä tunnelmasta nauttii myös alueella hevostaan hoitava Anu Heinonen. Hän kertoo päivittäin näkevänsä Tuomarinkylän lenkkipoluilla paitsi hevosharrastajia myös pyöräretkeläisiä, lenkkeilijöitä ja talvisin hiihtäjiä.

”Tämä alue on aika ihana happikaappi”, hän sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa käteistä, rahojen kohtalosta pitkä oikeusriita

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  6. 6

   Boris Johnson tapaa pian Jean-Claude Junckerin ja yrittää viime hetken läpi­murtoa pelastaakseen EU-eron ja oman poliittisen uransa

  7. 7

   Kämpin ostanut norjalaismiljardööri rakennuttaa nyt Suomen suurimman hotellin Helsinki-Vantaalle: ”Olemme todella rakastuneet Suomeen ja Helsinkiin”

  8. 8

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  9. 9

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  10. 10

   Vuonna 1990 Vantaalle avattiin sairaala, jonka nimi tarkoittaa kuollutta: Miksi sairaalaan nimeksi annettiin Peijas?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää