Helsinki    |   HS Helsinki

Autokaaos Ison-Roban kävelykadulla ei ota talttuakseen: Kadulle on asennettu ajoesteet jo yli vuosi sitten, mutta niitä ei ole otettu käyttöön

Isolla Roobertinkadulla peruuttelemista vähentämään suunnitellut uudet pollarit on tarkoitus saada käyttöön syksyn aikana.Isolla Roobertinkadulla Helsingin kantakaupungissa on jo pitkään jatkunut vaaratilanteita aiheuttava ongelma. Kävelykaduksi luokitellulla kadulla liikkuu autoja lähes lakkaamatta, sanoo kadulla ravintolaa pyörittävä Jeppe Arokanto.

Myös useat HS:n haastattelemat Helsingin kaupungin työntekijät vahvistavat, että asiasta on tullut kaupungille useita palautteita.

Isolla Roobertinkadulla on asuintaloja, joiden tontille ajo on sallittua läpi vuorokauden. Lisäksi huoltoliikenne on sallittua kello 19 ja 11 välillä, eli iltaisin, aamuisin ja öisin.

Myös näiden aikojen ulkopuolella kadulla ajaa kuitenkin autoilijoita eri tarkoituksella jatkuvasti, Arokanto sanoo. Yksi selkein ryhmä on hänen mukaansa erilaiset lähetit, joista hän nostaa esiin erityisesti ruokalähetit.

”Lähetit ajavat ihan suoraan ravintolan eteen, samoin kuljetusliikkeet, ihan sama miten pienen paketin kanssa ovat tulossa”, Arokanto sanoo.

Tilanne aiheuttaa Arokannon mukaan kadulla vaaratilanteita. Hän kertoo nähneensä tilanteita, joissa autoilijat ajavat kadulle vauhdikkaasti sekä tilanteita, joissa kadulla kävelleet ihmiset ovat säikähtäneet takaapäin lähestyvää autoilijaa.

”Vaaratilanteita on jatkuvasti, ja varmaan siinä tulee sattumaan jotain.”

Hän peräänkuuluttaa kadun päihin asennettuja pollareiden käyttöönottoa. Pollarilla tarkoitetaan kadulle asetettua, pilarimaista ajoestettä.

”Eniten harmittaa kaupungin asenne, että ei saa pollareita toimimaan.”

Arokanto on ollut tilanteesta yhteydessä ruoanvälitysyritys Woltiin, jonka lähettikumppaneita hän kertoo näkevänsä autoilemassa Isolla Roobertinkadulla päivittäin.

”Ymmärrämme äärimmäisen hyvin niitä Roban asukkaita, jotka ovat vihaisia sääntörikkeistä kävelykadulla”, Woltin Suomen maajohtaja Henrik Pankakoski sanoo.

”Liikennesääntöjä pitää noudattaa aina, ja kaiken autoilun on oltava turvallista”, hän korostaa.

Wolt on hänen mukaansa ollut henkilökohtaisesti yhteydessä lähettikumppaneihin, joiden on kerrottu ajaneen kyseisellä kadulla.

Lisäksi Woltin sovellus muistuttaa asiasta jokaisen Ison Roobertinkadun ravintoloista poimittavan tilauksen yhteydessä sekä tasaisin väliajoin myös muulloin. Englanninkielisessä muistutuksessa mainitaan, että kyseiselle kadulle ajaminen on kiellettyä aamupäivästä iltaseitsemään.

”Jos rikkomukset jatkuvat, ryhdymme vakavampiin toimiin kohtuuden ja reiluuden rajoissa”, Pankakoski sanoo.

Pankakoski kertoo, että myös Wolt on yrittänyt ratkaista asiaa eri tavoin.

”Nykyisellään esimerkiksi Roban viereisillä Annankadulla ja Fredrikinkadulla ei ole käytännössä vapaana sopivia pysähtymispaikkoja. Tällöin lähetti joutuu ajamaan alueella ympyrää 5–10 minuutin ajan, kunnes jokin ruutu vapautuu. Tästäkin syystä parasta olisi lisätä jakeluliikenteelle tarkoitettuja turvallisia väliaikaisia pysähtymispaikkoja nimenomaan Roballe.”

Yritys on ollut alkuvuodesta 2019 yhteydessä Helsingin kaupunkiin ja toivonut alueelle pikapysähdyspaikkoja, joissa ruokalähetit ja muut alueella nopeasti asioivat voisivat turvallisesti pysähtyä.

”Tuolloin kuulimme muun muassa, että Roballe on itse asiassa alun perin kaavoitettu useita kappaleita juuri sellaisia pysähdyspaikkoja, joita sinne kaivattaisiin. Jostain tuntemattomasta syystä nämä kuitenkin ruksittiin yli viime metreillä”, Pankakoski sanoo.

”Tällaiset paikat auttaisivat kaikkia alueella pysähtyviä logistiikkatoimijoita.”

Wolt on Pankakosken mukaan myös toimittanut yhdessä kymmenien ravintoloitsijoiden kanssa kaupungille asiaan parannusta toivovan adressin.

”Toiveemme on, että kaupunki auttaisi ratkaisemaan hankalan tilanteen, jossa kaupunkilaisten toiveet ovat nyt hiukan ristiriidassa”, Pankakoski sanoo.

Ongelma on myös Helsingin kaupungin päässä tuttu. Kadulla on ollut jatkuvaa autoliikennettä jo ennen kävelykadun alkuvuodesta 2019 valmistunutta remonttia.

Automaattiset pollarit asennettiin Isolle Roobertinkadulle reilu vuosi sitten, kertoo projektipäällikkö Lasse Mustonen Helsingin kaupungilta. Niitä ei kuitenkaan ole pystytty ottamaan käyttöön pian asennuksen jälkeen ilmenneiden ongelmien vuoksi.

”Pian sen [asennuksen] jälkeen huomattiin mitoituksellinen toimimattomuus.”

Mustosen mukaan kadun yhdet automaattipollarit tullaan korvaamaan kolmen automaattipollarin järjestelmällä.

”Siellä on todettu muutossuunnitelman tarve ja semmoinen on tekeillä.”

Uudet automaattipollarit asennetaan paikalle syksyn aikana, Mustonen kertoo.

Automaattipollareiden on tarkoitus vähentää kadulla peruuttelemista, sanoo projektinjohtaja ja maisema-arkkitehti Tomas Palmgren Helsingin kaupungilta.

”Siellä oli ennen remppaa kiinteät pollarit Fredrikinkadun ja Yrjönkadun päissä, ajo oli vain Annankadun kautta, jolloin piti peruuttaa takaisin Annankadulle.”

Syksyllä uudelleen asennettavien automaattipollareiden on tarkoitus päästää autoilija ajamaan pois kävelykadulta myös Fredrikinkadun ja Yrjönkadun kautta, jolloin kadulta ei tarvitse poistua peruuttamalla.

”Se lisäisi liikenneturvallisuutta”, Palmgren sanoo.

Kaupunki valvoo alueella pysäköintiä Pamlgrenin mukaan tehostetusti.

Liikenneinsinööri Juuso Helander Helsingin kaupungilta kertoo, että alueella on lastaus- ja purkutoimintaa varten lastauspaikat sekä Annankadun että Fredrikinkadun päissä kävelykadun välittömässä läheisyydessä. Kyseisillä paikoilla saavat kuitenkin pysähtyä ainoastaan kuorma- ja pakettiautot.

”Lisäksi Yrjönkadulla Ison Roobertinkadun kulmassa on nykyisin pysäköintikielto. Pysäköintikielto mahdollistaa tieliikennelain mukaisesti aina lyhytaikaisen lastaus- ja purkutoiminnan, aivan kuten erikseen merkityt jakelupaikatkin”, Helander sanoo.

Hänen mukaansa kaupungille on tullut tietoa toiveista lisätä alueelle esimerkiksi pikapysähdyspaikkoja. Liikenne- ja katusuunnittelupalvelussa on hänen mukaansa käynnissä selvitys, jossa arvioidaan jakelupaikkojen lisäämistarpeita huomioiden ne paikat, joissa jakelu on jo tällä hetkellä mahdollista.

Juttua päivitetty kello 11.03: Lisätty Juuso Helanderin kommentit.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  2. 2

   Hätätila laajenee Chilessä, presidentin mukaan maa on ”sodassa voimakasta vihollista vastaan”

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  6. 6

   Huijausyritys ravistelee sotilaiden MM-kisoja, kun kaikki kiinalaiset hylättiin suunnistuskilpailussa

  7. 7

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  8. 8

   Ihmisestä näkee, hengittääkö hän oikeilla lihaksilla – Pinnallisesta hengittämisestä voi oppia eroon, ja se voi helpottaa monia vaivoja

   Tilaajille
  9. 9

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  10. 10

   Kahden japanilaisen lentotukialuksen hylyt löydettiin Tyynenmeren pohjasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  9. 9

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää