Helsinki    |   HS Helsinki

Jony Blomerus jätti peruskoulun kesken, sulkeutui huoneeseensa eikä pystynyt ajattelemaan tulevaisuutta: ”Jossain vaiheessa kaikki haaveet vain lähtivät”

Kahdeksannella luokalla Jony Blomerus jätti koulun kesken, eikä uskaltanut ajatella tulevaisuuttaan. Oma suunta löytyi vuosia myöhemmin ravintola-alan hankkeen myötä.Helmikuussa 2018 helsinkiläinen Jony Blomerus istui sohvalla ja kertoi, millainen olo hänellä oli. Ei kovin hyvä.

Käynnissä oli kuntouttava työtoiminta. Ryhmä nuoria tapasi päivittäin ohjaajien kanssa, keskusteli ja tutustui erilaisiin työmahdollisuuksiin.

20-vuotiaalla Blomeruksella poissaoloja oli paljon. Omaa lomaa, niin kuin hän asian muotoilee.

Monella saman ikäisellä oli tulevaisuuden suunnitelmat selvillä, Blomeruksesta tuntui, että kaikki junnasi paikoillaan.

”Siihen aikaan minun oli tosi vaikea sitoutua mihinkään”, hän sanoo.

”Henkinen pisteeni oli sellainen.”

Jotain työtoiminnasta jäi kuitenkin käteen: tyttöystävä ja tieto ravintola-alalle kannustavasta Hella Food -kurssista.

Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin, Blomerus asuu ensimmäisessä omassa asunnossaan ja työskentelee kokkina kiinalaisessa ravintolassa.

Vuosi sitten sitä ei olisi uskonut monikaan.

Alamäki alkoi jo yläkoulussa. Samoihin aikoihin, kun Blomeruksen vanhemmat erosivat, hän alkoi saada masennuksen oireita.

Silloin alkoivat myös paniikkikohtaukset.

”Istuin omassa huoneessani sulkeutuneena tietokoneella. Silloin vain pelasin, se oli pakokeino.”

Kahdeksannen luokan aikana Blomerusta ei enää kiinnostanut mennä kouluun. Päivät kuluivat kotona, eikä Blomerus palannut kouluun seuraavanakaan vuonna.

Lapsena Blomerus oli ajatellut, että hänestä tulisi vartija tai poliisi, tai sitten baarimikko. Teini-iässä hän ei enää uskaltanut ajatella, että hänestä tulisi mitään.

”Jossain vaiheessa kaikki haaveet vain lähtivät.”

”Vertasin itseäni paljon esimerkiksi muihin luokkalaisiini. Ajattelin, että ei minusta tulekaan mitään, ja sitten minä vain lopetin sen tulevaisuuden ajattelun.”

Jos joku sattui kysymään, Blomerus vastasi, että hänestä tulisi vartija. Siten keskustelua ei tarvinnut enää jatkaa.

”Kunhan vain sain sen tilanteen ohi.”

Kesken jääneen peruskoulun jälkeen Blomeruksen päivät kuluivat kotona. Mukaan tulivat myös Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-hankkeen kurssit.

Vaikka elämä meni edelleen ”up and down”, ylös ja alas, Vamoksen kautta Blomerus sai hiljalleen suoritettua loput peruskoulun oppimäärästä.


Kurssien aikana Blomerusta oli jo aikaisemmin kannustettu hakemaan Hella Food -kokkikurssille. Vuoden alussa hän viimein päätti hakea.

”Kamppailin silloin, että haluanko keittiöalaa vai baarimikoksi.”

”Ajattelin, että ei siitä ole mitään vaaraa, jos menen sinne. Sittenhän sen näkee.”

Blomerus valittiin mukaan alkuvuonna 2019 alkaneelle kurssille. Jo ensimmäisellä tapaamiskerralla Blomeruksesta alkoi tuntua, että tämä voisi olla se oma juttu.

Hella Food on 18–29-vuotiaille nuorille suunnattu projekti, jonka tarkoituksena on valmistaa ja kannustaa nuoria kohti ravintola-alan töitä tai opintoja.

Hankkeen tukikohtana toimii Helsingin Kalasatamassa sijaitseva Flavour Studio -keittiö, jossa Hella Food järjestää nuorille neljän kuukauden mittaisia koulutuksia kaksi kertaa vuodessa.

Hella Foodille on myönnetty Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n apuraha vuosille 2018–2020.

Blomeruksen kurssilla yhteisiä tapaamisia oli kerran viikossa. Sen lisäksi opiskelijat saivat tehtäviä kotiin.

”Saimme kotiläksyiksi sellaisia tehtäviä, että saimme lahjakortin ja kauppalistan siitä, mitä piti ostaa. Niistä piti tehdä oma resepti. Huomasin, että osaan tehdä reseptit ihan tyhjästä.”

Kursseilla ohjaajina toimivat pääkaupunkiseudun ravintoloista tutut kokit.

”Meillä oli välillä vieraita, niin sanottuja julkkiskokkeja. Joko tv:stä tai muualta tuttuja”, Blomerus kertoo.

Blomeruksen kurssia kävi ohjaamassa muun muassa villiruokakokki Ossi Paloneva.

Erityisesti Blomeruksen mieleen jäi kuitenkin japanilaisen ruoan kokki Kimmo Jylhän pitämä työpaja.

”Olen aina tykännyt syödä sushia, ja tykännyt tehdä niitä. Se on niin hienon näköistä, kun katsoo esimerkiksi YouTubesta, kun japanilaiset kokit tekevät niitä. Se on niin kuin taidetta.”

Kokkaamisesta Blomerus on pitänyt aina. Kun hän vanhempiensa eron jälkeen muutti hetken päästä äidin luota isälle, jaettiin kokkausvuorot isän kanssa puoliksi.

Ruoan valmistamisen Blomerus oli opetellut itse.

”Joskus ala-asteella paistoin pelkkiä kananmunia ja tällaista. Sitten rupesin vain laajentamaan. Tuli kaikkea perus riisiä ja kanaa, sitten tajusin, että sinne voi lisätä erilaisia vihanneksia ja muita lisukkeita.”

Kurssin aikana Blomerus kävi tutustumassa useamman ravintolan työhön.

Aikaisemmin Blomerus oli nähnyt työelämää ainoastaan koulun työelämään tutustumisjaksolla autokorjaamossa. Ravintolassa vietettyjen päivien aikana hän näki ensimmäistä kertaa oikeasti, millaista on tehdä töitä ja millaista niiden tekeminen olisi kokkina.

”Siellä näki, mitä ei halua tehdä ja mitä haluaa tehdä.”

Tänä kesänä Blomerus pääsi Hella food -kurssin aikana kahden viikon työharjoitteluun kiinalaiseen ravintolaan. Harjoittelu poiki jatkoa, ja nyt hän on kuukauden ajan kokannut ruokaa paikan työntekijänä.

Kun Blomeruksen täytyi ensimmäistä kertaa sulkea keittiö yksin pitkän tuplavuoron jälkeen, hän näki koko yön painajaisia työpaikalla kokkaamistaan wokeista. Aamulla oli pakko laittaa viestiä kollegalle ja kysyä, millaiseen kuntoon keittiö oli jäänyt.

”Se oli jäänyt hyvään kuntoon”, Blomerus sanoo huojentuneena.

Nyt Blomerus saa ensimmäistä kertaa omasta työstään palkkaa, mistä hän on ylpeä.

”Jotenkin tuntuu, että on päässyt elämään kiinni – aikuismaiselta.”

Kesän aikana myös Blomeruksen elämässä ovat muuttuneet myös muut asiat. Heinäkuussa hän muutti isän luota ensimmäiseen omaan asuntoonsa.

Ensimmäiset yöt omassa kodissa eivät ole tuntuneet oikein miltään, hän sanoo. Hyvällä tavalla.

”Ihmiset kysyvät minulta paljon sitä, että miltä tuntuu nyt. Tuntuu ihan samalta kuin jos asuisin muualla. Ihan neutraalilta.”

Blomerus ei usko, että hänen elämässään olisi tapahtunut suuria harppauksia ilman mahdollisuutta tutustua työelämään. Hän arvelee, että ilman kurssia hän istuisi tälläkin hetkellä yksin kotona tietokoneen äärellä.

”Olen saavuttanut paljon ja nähnyt, että kykenen moneen asiaan, josta silloin ennen ajattelin, että en välttämättä kykene.”


Juuri omien kykyjen kokeilemisessa Hella Food oli Blomeruksen kohdalla ratkaisevassa asemassa. Kurssilla hän pääsi näkemään, millaista on valmistaa ruokaa sinisimpukoista ja kokeilemaan, selviäisikö hän pitkästä työvuorosta.

Kyllä selvisi.

”Ilman kokeilua en olisi voinut sitäkään tietää.”

Syksyllä Blomeruksen on tarkoitus aloittaa kokin opinnot Stadin ammattiopistossa. Blomerus laittoi hakemuksen myös toiseen ravintola-alan kouluun, Liiketalousopisto Perhoon.

Paikat hän sai molemmista, mutta valitsi Stadin ammattiopiston. Se vaikutti paremmalta vaihtoehdolta, ja sinne on myös kotoa lyhyempi matka.

Kun kokin opinnot alkavat, työntekoa on vähennettävä.

”Haluan keskittyä kouluun. En halua palaa loppuun heti, kun olen päässyt työelämään.”

”Koulun penkillä istuminen ei ole minulle mitenkään mielekästä puuhaa, niin se vaatii kaiken keskittymisen ja energian.”

Välillä Blomeruksen mieleen nousee uudelleen ajatus siitä, että jos opiskelu ei onnistukaan. Kun hän miettii asiaa uudelleen, hän uskoo, että kaikki menee lopulta hyvin.

”Olen kasvanut henkisesti ja fyysisesti. Uskon kyllä, että kykenen sitoutumaan siihen kouluun.”

Nyt Blomerus näkee myös tulevaisuuden opintojen jälkeen. Silloin hän haluaa tehdä töitä, jotta saa tulevat opintolainansa maksettua.

Tällä hetkellä Blomerus haaveilee, että voisi tulevaisuudessa tehdä sushikokin töitä. Ajatus siitä, millaisena kokkina hän haluaa työskennellä, saattaa kuitenkin myöhemmin vielä muuttua, hän sanoo.

Kolmen opiskeluvuoden aikana ehtii syntyä vielä monia uusia haaveita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  3. 3

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  4. 4

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  5. 5

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  6. 6

   Auton tuulilasinpyyhkijä keksittiin yli sata vuotta sitten – nyt Tesla haluaa uudistaa pyyhkijän

  7. 7

   Asianajaja murhattiin kylmäverisesti Hollannissa, poliisiliiton mukaan maasta on tullut ”huumevaltio”

  8. 8

   Sylvester Stallonen, 73, esittämä Rambo nousee jälleen kiikkustuolista taistelemaan – Rambo: Last Blood on surkea yhden tähden elokuva

  9. 9

   Kymmenien tyttöjen hyväksikäytöstä epäillylle espoolaismiehelle syytteet, mukana törkeitä rikoksia

  10. 10

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  9. 9

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  10. 10

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää