Helsinki    |   HS Helsinki

Jääkautinen hiidenkouru louhitaan Raide-Jokerin tieltä Helsingin Vartiokylässä: ”Yhdessä päivässä räjäytetään sellainen pala historiaa pois”

Louhintatyöt tullaan tekemään loppuvuoden aikana.Arvokas hiidenkouru louhitaan pian Raide-Jokerin töiden tieltä Helsingin Vartiokylässä. Kouru sijaitsee Viilarintien eteläpuolella Roihupellon alueella.

Kyseinen hiidenkouru, eli jäätikön sulamisvesien uurtama kouru, on luokiteltu kallioalueiden arvoluokkaan yksi. Se tarkoittaa valtakunnallisesti arvokasta kohdetta.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota muiden muassa Sampo Vesanen. Kun hän kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran kuuli kourusta, selvisi jo pian, että se on mahdollisesti jäämässä Raide-Jokerin työmaan alle.

”Se vetää hyvin surulliseksi”, hän sanoo.

Vesasesta tuntuu, etteivät monetkaan paikalliset tiedä kourun olemassaolosta. Hänkin kuuli paikasta vasta perehtyessään maantieteen opintojensa kurssilla lähialueiden luontokohteisiin.

”Minulla on ikävä tunne, että se on helpompi lanata, kun ihmiset eivät tiedä, että se on olemassa.”

Vesanen huomauttaa, että Raide-Jokeri on hänen mielestään tärkeä satsaus Helsingin julkiseen liikenteeseen. Hän kuitenkin toivoo, että projekti oltaisiin voitu toteuttaa muulla tavalla luonnonmuodostumia tuhoamatta.

”Yhdessä päivässä räjäytetään sellainen pala historiaa pois Suomen kalliosta.”

Hiidenkouru tulee todellakin pian jäämään Raide-Jokerin töiden alle, vahvistaa Viikki–Itäkeskus-alueen lohkopäällikkö Esa Virtanen Raide-Jokerista.

Hänen mukaansa valmistelevat työt, kuten puun kaadot, aloitetan Viilarintiellä elokuun ensimmäisten viikkojen aikana. Työt alkavat kuitenkin Viilarintien länsipäästä, Viikintien liikenneympyrän luota, ja etenevät siitä kohti itääpäätyä. Hiidenkouru on vastassa kadun puolenvälin jälkeen.

Itse louhinta tapahtuu Virtasen mukaan loppuvuoden aikana. Louhinnan jälkeen hiidenkourun kohdalle on Virtasen mukaan tulossa kevyen liikenteen väylä.

Hiidenkourun kohtalosta on keskusteltu Raide-Jokerin suunnitteluvaiheessa, ja vaihtoehtoja sen kiertämiseksi on pohdittu, Virtanen sanoo. Hankesuunnitelmassa hiidenkourun kohdalla oli kaksi vaihtoehtoa, niin sanotut keski- ja reunavaihtoehdot.

Vaihtoehdoista ensimmäinen toteutui.

Keskivaihtoehto, eli Viilarintien keskellä kulkeva raitiotien linja, olisi suunnitelmien mukaan kiertänyt kourun.

Myöhemmin suunnitelmat ovat kuitenkin edenneet, ja tieto pikaraitiotien, ajoradan, jalkakäytävän ja pyörätien yhteensä vaatimasta tilasta on tarkentunut. Tarkennusten myötä hiidenkouru jää Raide-Jokerin töiden alle.

Jos kouru oltaisiin kierretty pohjoispuolelta, olisi se myös aiheuttanut kallioleikkausta.

”Viilarintien pohjoispuolella on myös arvokas kallio, ja olisi pitänyt sinne mennä louhimaan.”

Viilarintien ja Kauppamyllyntien kulmauksessa oleva, niin ikään arvokas, kallioalue on kaavamuutoksessa jätetty kokonaan muutosten ulkopuolelle. Kulmaukseen jäävällä kallioalueella on muun muassa useiden eri kokoisten hiidenkirnujen ryhmä.

Pohjoispuolella kulkee myös metron koerata, Virtanen sanoo. Asiassa on kuitenkin eriäviä näkemyksiä siitä, olisiko metrorata estänyt Raide-Jokerin linjauksen, mikäli sellaista oltaisiin pohjoispuolelle tehty.

”Joudumme toteuttamaan sen tuohon paikkaan, mikä meille on kaupungin puolesta tullut”, Virtanen sanoo.

Oikaisu 7.8. kello 16:46: Toisin kuin jutussa aikaisemmin kerrottiin, vaihtoehdoista valittiin toteutukseen keskivaihtoehto, ei reunavaihtoehto. Lisäksi juttuun on täsmennetty tietoja Viilarintien pohjoispuolen kallioista sekä metroradan vaikutuksesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää