Helsinki    |   HS Helsinki

Työpaikkailmoitus hämmentää: Hotelliin etsitään ammattipianistia, joka soittaa asiakkaiden suosikkikappaleet, sekoittaa drinkit ja tarjoilee siinä sivussa pieniä ruoka-annoksia

Fazerin henkilöstöpäällikkö Anu Takanen kertoo, että pianisti-baarimestarin tehtävän palkkauksessa noudatetaan ravintola-alan työehtosopimusta.Jos sattuu taitamaan sekä pianistin että baarimestarin hommat, vielä perjantain aikana ehtii hakea tehtävään, jossa nämä taidot pääsee yhdistämään. Fazer nimittäin hakee pianisti-baarimestaria pyörittämäänsä hotellin aulabaariin Helsingin Pasilaan.

Duunitorin sivuilla julkaistu työpaikkailmoitus on herättänyt kysymyksiä ainakin ammattimuusikoiden keskuudessa.

”Etsimme syksyksi hotellin aulabaariin ammattitaitoista muusikkoa, joka viihdyttää asiakkaitamme ja heittäytyy tunnelman mukaan soittamaan pianolla asiakkaidemme toivekappaleita sekä toimii aulabaarin asiakaspalvelussa baarimestarina valmistaen juomia, erikoiskahveja ja tarjoillen kahvilatuotteita ja pieniä ruoka-annoksia”, työpaikkailmoituksessa kerrotaan.

Työpaikka on Messukeskuksen vieressä sijaitseva Holiday Inn -hotelli. Ilmoituksessa todetaan myös, että tehtävä vaatii sujuvaa englannin kielen taitoa.

”Kumpikohan on helpompi löytää, tarjoileva pianisti vai pianoa soittava baarimestari. Itse en tiedä yhtään kumpaakaan”, sanoo pianisti Tommi Karhusaari.

”Veikkaan ainakin, että baarimestarin homma on helpompi opetella kuin pianonsoitto.”

Pianisti Eliina Mäkiranta sanoo olevansa hurjan kiinnostunut siitä, mitä kyseisestä työstä on ajateltu maksaa palkkaa.

”Saa olla aika kovapalkkainen työ, kun vaaditaan kahdenlaista täysin erilaista ammattitaitoa ja vielä kokemusta molemmista”, Mäkiranta sanoo.

”Muusikkoja on kuukausipalkkaisessa työssä lähinnä orkestereissa ja teatterissa. Muuten muusikon työ on yleensä keikkaluonteista.”

Se näkyy Mäkirannan mukaan myös palkkioissa. Anneli Saariston pianistina toimivan Mäkirannan keikkapalkkio on 600–700 euroa.

”Epäilen ettei palkka tuosta työstä ole aivan samanlainen”, Mäkiranta sanoo.

”Työpaikkailmoituksen perusteella kuulostaa siltä, että kahta ammattikuntaa aliarvostetaan, kun ne halutaan niputtaa yhteen.”

Mäkiranta sanoo, että jossakin ulkomailla kyseisenlaisia toimenkuvia saattaa ehkä olla. Suomessa on hänen mukaansa kuitenkin ollut tapana arvostaa kaikkia ammatteja, ja sen pitäisi näkyä myös palkassa.

”Jos joutuu tekemään kahden eri ammattilaisen työtä, sitten on varmaan tuplapalkkakin”, hän sanoo.

Mäkiranta kertoo soittaneensa itse taannoin joulun aikaan pianoa tavaratalo Stockmannin ravintolakerroksessa toimivassa Fazerin pyörittämässä ravintolassa. Parin viikon päivittäisen soittamisen palkkio neuvoteltiin sellaiseksi, että se oli Mäkirannalle sopiva.

Sovitun pestin jälkeen tavaratalon edustaja olisi halunnut, että Mäkiranta jatkaa soittamista. Hinta kuitenkin muodostui kynnyskysymykseksi Fazerin kanssa neuvoteltaessa.

”Siellä oli aiemmin soittanut venäläinen pianisti, joka työskenteli ilmeisesti pitkälti tippipohjalta”, Mäkiranta sanoo.

Mäkirannan mukaan Kluuvin Fazerilla taas soittaa Pop & Jazz -konservatorion opiskelijoita, jotka saavat soittokokemuksesta opintopisteitä.

Karhusaaresta olisi mielenkiintoista nähdä, miten homma toimii käytännössä, ja voiko joku todella olla molemmissa riittävän hyvä. Häntä ihmetyttää, miksi pianistin ja baarimestarin työt on haluttu yhdistää.

”Jos on tarkoitus vain säästää palkkakuluissa, siihen löytyy varmasti joku helpompikin tapa. Vai onko tuo joku nähtävyysjuttu? Että pianoa soittavalla baarimestarilla halutaan markkinoida baaria tai pitää asiakkaat tyytyväisinä”, Karhusaari yrittää järkeillä.

”Itse nautin mielelläni hyvästä pianomusiikista sekä hyvästä baaritarjoilusta, mutta en kummastakaan, jos ne ovat keskinkertaisia.”

”Luulisi että hyvin menestyvällä yhtiöllä olisi varaa maksaa ihan oikeaa palkkaa ammatinharjoittajille”, Mäkiranta sanoo.

Fazerin henkilöstöpäällikkö Anu Takanen kertoo, että pianisti-baarimestarin tehtävän palkkauksessa noudatetaan ravintola-alan työehtosopimusta.

”Palkka määräytyy minimissään sen perusteella, mutta toki otamme huomioon tehtävän erityislaatuisuuden ja moniosaamisen vaateen palkanmuodostuksessa”, Takanen sanoo.

Muissa Fazerin pyörittämissä paikoissa ei hänen mukaansa ole pianisti-baarimestareita. Hän ei kuitenkaan pidä moniosaamista vaativaa tehtävää mitenkään poikkeuksellisena.

”Palvelualan tehtävissä on moniosaamista vaativia tehtäviä, joissa pitää osata sekä asiakaspalvelua että ruoanvalmistusta”, hän sanoo.

Takanen kertoo, että Messukeskuksen yhteydessä toimiva Holiday Inn on uudistunut ja uuteen konseptiin kuuluu tärkeänä kulmakivenä Holiday Inn -ketjun Open lobby -konsepti.

”Se yhdistää aulatilat ja ravintolat hotellivieraiden yhteiseksi olohuoneeksi, jossa syödään, juodaan, työskennellään, levätään ja seurustellaan rennossa ilmapiirissä”, hän selittää.

”Tarkoitus on saada kansainväliset messu- ja tapahtumavieraat viihtymään hotellin Open lobbyssä. Tähän tarkoitukseen on haluttu lähteä kokeilemaan hieman uudenlaista tehtävää.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  4. 4

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Wärtsilältä tulosvaroitus, yhtiön osake syöksyi pörssissä

  9. 9

   Pääministeri Rinne ja Ranskan presidentti Macron laittoivat Britannian seinää vasten: takaraja brexit-ehdotukselle syyskuun lopussa

  10. 10

   Kommentti: Opetus­ministeriö vaati korkea­kouluihin tuhansia aloitus­paikkoja lisää, budjettiriihen lopputulos: 150 paikkaa ministerin kotikaupunkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  10. 10

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää