Helsinki    |   HS Helsinki

Työpaikkailmoitus hämmentää: Hotelliin etsitään ammattipianistia, joka soittaa asiakkaiden suosikkikappaleet, sekoittaa drinkit ja tarjoilee siinä sivussa pieniä ruoka-annoksia

Fazerin henkilöstöpäällikkö Anu Takanen kertoo, että pianisti-baarimestarin tehtävän palkkauksessa noudatetaan ravintola-alan työehtosopimusta.Jos sattuu taitamaan sekä pianistin että baarimestarin hommat, vielä perjantain aikana ehtii hakea tehtävään, jossa nämä taidot pääsee yhdistämään. Fazer nimittäin hakee pianisti-baarimestaria pyörittämäänsä hotellin aulabaariin Helsingin Pasilaan.

Duunitorin sivuilla julkaistu työpaikkailmoitus on herättänyt kysymyksiä ainakin ammattimuusikoiden keskuudessa.

”Etsimme syksyksi hotellin aulabaariin ammattitaitoista muusikkoa, joka viihdyttää asiakkaitamme ja heittäytyy tunnelman mukaan soittamaan pianolla asiakkaidemme toivekappaleita sekä toimii aulabaarin asiakaspalvelussa baarimestarina valmistaen juomia, erikoiskahveja ja tarjoillen kahvilatuotteita ja pieniä ruoka-annoksia”, työpaikkailmoituksessa kerrotaan.

Työpaikka on Messukeskuksen vieressä sijaitseva Holiday Inn -hotelli. Ilmoituksessa todetaan myös, että tehtävä vaatii sujuvaa englannin kielen taitoa.

”Kumpikohan on helpompi löytää, tarjoileva pianisti vai pianoa soittava baarimestari. Itse en tiedä yhtään kumpaakaan”, sanoo pianisti Tommi Karhusaari.

”Veikkaan ainakin, että baarimestarin homma on helpompi opetella kuin pianonsoitto.”

Pianisti Eliina Mäkiranta sanoo olevansa hurjan kiinnostunut siitä, mitä kyseisestä työstä on ajateltu maksaa palkkaa.

”Saa olla aika kovapalkkainen työ, kun vaaditaan kahdenlaista täysin erilaista ammattitaitoa ja vielä kokemusta molemmista”, Mäkiranta sanoo.

”Muusikkoja on kuukausipalkkaisessa työssä lähinnä orkestereissa ja teatterissa. Muuten muusikon työ on yleensä keikkaluonteista.”

Se näkyy Mäkirannan mukaan myös palkkioissa. Anneli Saariston pianistina toimivan Mäkirannan keikkapalkkio on 600–700 euroa.

”Epäilen ettei palkka tuosta työstä ole aivan samanlainen”, Mäkiranta sanoo.

”Työpaikkailmoituksen perusteella kuulostaa siltä, että kahta ammattikuntaa aliarvostetaan, kun ne halutaan niputtaa yhteen.”

Mäkiranta sanoo, että jossakin ulkomailla kyseisenlaisia toimenkuvia saattaa ehkä olla. Suomessa on hänen mukaansa kuitenkin ollut tapana arvostaa kaikkia ammatteja, ja sen pitäisi näkyä myös palkassa.

”Jos joutuu tekemään kahden eri ammattilaisen työtä, sitten on varmaan tuplapalkkakin”, hän sanoo.

Mäkiranta kertoo soittaneensa itse taannoin joulun aikaan pianoa tavaratalo Stockmannin ravintolakerroksessa toimivassa Fazerin pyörittämässä ravintolassa. Parin viikon päivittäisen soittamisen palkkio neuvoteltiin sellaiseksi, että se oli Mäkirannalle sopiva.

Sovitun pestin jälkeen tavaratalon edustaja olisi halunnut, että Mäkiranta jatkaa soittamista. Hinta kuitenkin muodostui kynnyskysymykseksi Fazerin kanssa neuvoteltaessa.

”Siellä oli aiemmin soittanut venäläinen pianisti, joka työskenteli ilmeisesti pitkälti tippipohjalta”, Mäkiranta sanoo.

Mäkirannan mukaan Kluuvin Fazerilla taas soittaa Pop & Jazz -konservatorion opiskelijoita, jotka saavat soittokokemuksesta opintopisteitä.

Karhusaaresta olisi mielenkiintoista nähdä, miten homma toimii käytännössä, ja voiko joku todella olla molemmissa riittävän hyvä. Häntä ihmetyttää, miksi pianistin ja baarimestarin työt on haluttu yhdistää.

”Jos on tarkoitus vain säästää palkkakuluissa, siihen löytyy varmasti joku helpompikin tapa. Vai onko tuo joku nähtävyysjuttu? Että pianoa soittavalla baarimestarilla halutaan markkinoida baaria tai pitää asiakkaat tyytyväisinä”, Karhusaari yrittää järkeillä.

”Itse nautin mielelläni hyvästä pianomusiikista sekä hyvästä baaritarjoilusta, mutta en kummastakaan, jos ne ovat keskinkertaisia.”

”Luulisi että hyvin menestyvällä yhtiöllä olisi varaa maksaa ihan oikeaa palkkaa ammatinharjoittajille”, Mäkiranta sanoo.

Fazerin henkilöstöpäällikkö Anu Takanen kertoo, että pianisti-baarimestarin tehtävän palkkauksessa noudatetaan ravintola-alan työehtosopimusta.

”Palkka määräytyy minimissään sen perusteella, mutta toki otamme huomioon tehtävän erityislaatuisuuden ja moniosaamisen vaateen palkanmuodostuksessa”, Takanen sanoo.

Muissa Fazerin pyörittämissä paikoissa ei hänen mukaansa ole pianisti-baarimestareita. Hän ei kuitenkaan pidä moniosaamista vaativaa tehtävää mitenkään poikkeuksellisena.

”Palvelualan tehtävissä on moniosaamista vaativia tehtäviä, joissa pitää osata sekä asiakaspalvelua että ruoanvalmistusta”, hän sanoo.

Takanen kertoo, että Messukeskuksen yhteydessä toimiva Holiday Inn on uudistunut ja uuteen konseptiin kuuluu tärkeänä kulmakivenä Holiday Inn -ketjun Open lobby -konsepti.

”Se yhdistää aulatilat ja ravintolat hotellivieraiden yhteiseksi olohuoneeksi, jossa syödään, juodaan, työskennellään, levätään ja seurustellaan rennossa ilmapiirissä”, hän selittää.

”Tarkoitus on saada kansainväliset messu- ja tapahtumavieraat viihtymään hotellin Open lobbyssä. Tähän tarkoitukseen on haluttu lähteä kokeilemaan hieman uudenlaista tehtävää.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  4. 4

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  5. 5

   Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvamistaan

  6. 6

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  7. 7

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  8. 8

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  9. 9

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  10. 10

   Republikaanit häiriköivät Trumpin virkarikostutkintaan liittynyttä kuulemista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  7. 7

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää