Helsinki    |   HS Helsinki

Nokia-konsernin perustaja rakennutti Helsinkiin 600-neliöisen huvilan, jonka pihassa huojuivat palmut: Nyt loiston päivistä muistuttava talo on kaupan

Hulppealle huvilalle on vuosia etsitty uutta omistajaa Tammisalossa. Huvilan rakennutti aikoinaan Nokia-konsernin perustaja Fredrik Idestam perheensä maaseutuasunnoksi.Helsingin Tammisalossa myynnissä olevaa, tätä nykyä villa Ideshemiksi kutsuttua huvilaa voisi luonnehtia harvoin tarjolla -kohteeksi. 1800-luvun lopulla valmistunut, yli 600-neliöinen merenrantahuvila on ollut saman suvun omistuksessa lähes sata vuotta.

”Viisi vuotta sitten viimeinenkin omistajasuvun jäsen muutti pois talosta. Pitkään heillä oli ajatus, että paikka tulisi vielä omaan käyttöön. Nyt kaikki ovat kuitenkin asettuneet muualle asumaan, eikä se näytä todennäköiseltä”, kertoo huvilan myyntiä hoitava Remaxin kiinteistövälittäjä Juha-Matti Martikainen.

Valtava talo on tällä hetkellä jaettu neljäksi erilliseksi huoneistoksi, jotka ovat vuokralla.


Rakennus on myös tyylillisesti hieman harvinaisemmasta päästä. Rakennus edustaa lasikuisteineen, erkkereineen, kattoratsastajineen, puuleikkauksineen ja torneineen 1800-luvun lopun loistokkainta huvila-arkkitehtuuria.

Huvilan rakennutti aikoinaan Nokia-konsernin perustaja Fredrik Idestam perheensä maaseutuasunnoksi. Nykyään Tammisalon rannat on rakennettu tuhkatiheään, mutta 1800-luvun lopussa hulppea huvila nousi keskelle metsää.

Idestam oli vetäytynyt tuolloin puu- ja paperiteollisuudella rahaa takoneen Nokia-yhtiön johdosta ja muuttanut perheineen Helsinkiin vuonna 1894.

Kaupunkiasunto ei Idestamille riittänyt, vaan kolme vuotta myöhemmin hän osti Tammisalosta kaksi vierekkäistä maapalstaa, joilla sijaitsi jo valmiiksi joukko rakennuksia.

Vauraalle Idestamille vanha päärakennus oli liian vaatimaton, joten hän palkkasi uuden suunnittelijaksi erään aikansa kuuluisimmista arkkitehdeista, Theodor Höijerin. Höijerin suunnittelun jälki näkyy Helsingin keskustassa laajalti. Hänen kynästään ovat esimerkiksi Ateneum ja hotelli Kämp.

Uusi huvila valmistui vuonna 1898. Tuolloin Edeshemiksi kutsutussa huvilassa asui ilmeisesti ajoittain Idestamin perheen lisäksi myös hänen hyvä ystävänsä ja yhteistyökumppaninsa senaattori Leo Mechelin.

Historioitsijat ovat arvioineet, että Mechelin oli tuohon aikaan ehkä Suomen merkittävin poliittinen johtaja ja samalla näkyvin bobrikovilaisen venäläistämispolitiikan vastustaja.

Kauan Idestam ei Tammisalon metsissä viihtynyt. Vuonna 1906 Idestam myi huvilan sivurakennuksineen. Ajan tavan mukaisesti Idestam oli rakennuttanut uuden kartanonsa ympärille puiston.

”Talon pihalla on 1900-luvun vaihteen aikoihin ollut palmuja. Ne ovat varmasti silloin olleet aika erikoinen ilmestys. Ei ollut sellaisia ihan joka pihalla tuohon aikaan”, Martikainen kertoo.

Talon päädyssä oli kasvihuone, johon muun muassa palmut ja muut kylmälle herkät eksoottiset kasvit laitettiin talven ajaksi.


Niin hulppean talon kuin sitä ympäröivän puistonkin ylläpitäminen oli kallista. Siksi paikka ei Idestamin luovuttua siitä saanut vuosikausiin pysyväisluonteista omistajaa.

Myyntiä seurasi useita omistajavaihdoksia ja sekavia omistusjärjestelyjä. Asianajaja, kiinteistövälittäjä Aksel Alanderilta kesti vuosikausia löytää paikalle ostaja, jolla oli halua ja varoja ylelliseen huvilaelämään.

Historia näyttäisi toistavan itseään. Talon myynti ei ole osoittautunut ihan helpoksi tälläkään kertaa. Huvila laitettiin myyntiin kesällä 2012. Silloin pyyntihinta oli huikeat 3,8 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä pyyntihinta on kaksi miljoonaa euroa. Kiinnostuneita on Martikaisen mukaan riittänyt. Paikkaa on kaavailtu muun muassa suurlähetystö- ja omakotikäyttöön. Niihin liittyy kuitenkin haasteensa.

Maapalstat on vuosikymmenien kuluessa lohkottu useammaksi tontiksi ja ympärille on rakennettu lisää. Nykyään huvilan pihan läpi on kulku viereiselle tontille, ja myös osa huvilalle vievistä teistä kulkevat naapurin mailla.


”Talossa riittää myös työtä. Sitä on käytävä läpi vasaran ja pensselin kanssa”, Martikainen sanoo.

Martikaisen mukaan järkevin ratkaisu voisi olla, että huvila ostettaisiin perustettavan asunto-osakeyhtiön lukuun.

Aikanaan uusi pidempiaikainen omistaja löytyi 1920-luvun alussa, kun liikemies, tekstiilikauppias Armas Niemeläinen muutti perheineen Jyväskylästä Helsinkiin vuonna 1923 ja osti huvilan.

Niemeläinen perheineen käytti paikkaa 20- ja 30-luvuilla kesähuvilana ja vuokrasi osia ulkopuolisille kesäpaikoiksi. Ruotsalaiseen nimeen tyytymätön perhe alkoi kutsua paikkaa Pellonpääksi.

Idestamin aikojen jälkeen huvila-alueella viljeltiin puutarhakasveja ja kasvatettiin kanoja. Taustalla vaikutti sodan lisäksi huvilakulttuurin muutos. Huvilaelämästä tuli vähemmän suureellista.


40-luvulla huvila muutettiin talviasuttavaksi, kun Niemeläisen lapset aikuistuttuaan muuttivat asumaan sinne ympärivuotisesti. Suurta päärakennusta asutti samanaikaisesti useampi perhe.

Yksi Niemeläisen suvun vesoista oli mainos- ja markkinointibuumin aloittanut Kaija Viherjuuri. Mainostoimistoaikoinaan hän piti puolisonsa Matti Viherjuuren kanssa isoja juhlia.

”Huvilalla juhli 60- ja 70-luvuilla luovan alan kermaa, kuvataitelijoita ja näyttelijöitä”, Martikainen kertoo.

Nykyään huvilan omistaa tutkija Sari Vesikansa.

Jutussa on käytetty lähteenä myös Jan Strangin arkistotutkimuksiin ja haastatteluihin perustuvaa kirjaa Tammisalo – paratiisi meren äärellä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää