Helsinki    |   HS Helsinki

”Vahvan tunnereaktion” vallassa ollut taiteilija maalasi Lauttasaaren rantakallioon vaimonsa kasvot: Jo pelkät silmäripset ovat kaksi metriä pitkät

Espoon Kauklahdessa asuva taiteilija tunnetaan muoville maalatuista töistään. Nyt David Popa on siirtynyt muovista kiviin.Maisema oli uskomattoman kaunis. Ja nuo kallioiset rannat! New Yorkissa varttunut ja Espoossa asuva David Popa ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt mitään vastaavaa.

Hän oli veneilemässä Lauttasaaressa asuvien ystäviensä kanssa. Lauttasaaren rannat tekivät taiteilija Popaan lähtemättömän vaikutuksen.

”Luodot, pienet kivet, jotka nousevat ylös vedestä. En tiennyt, että Suomessa on tällaista! Kysyin kavereiltani, voiko kuka tahansa mennä noille luodoille ja he sanoivat kyllä, juuri niin ihmiset tekevät”, Popa kertoo innoissaan.

Popa on asunut Suomessa viitisen vuotta. Täällä hän on tullut tunnetuksi muun muassa Viitasaarelle ja Espoon Matinkylään tekemistään muoville maalatuista taideteoksista.

Popa oli kuitenkin ehtinyt kyllästyä muoviin. Hän halusi tehdä jotain suoraan luontoon, luonnonmukaisilla väreillä.

Kun Popa näki kesäisenä päivänä Lauttasaaren edustan kiviluodot, jotain naksahti. Tänne hän toteuttaisi seuraavan taideteoksensa.

Popa oli pitkin kevättä selvitellyt, miten hän voisi toteuttaa luontoon maalatun taideteoksen, jossa olisi käytetty vain luonnollisia värejä.

”Tajusin, että värit, jotka minua kiehtovat, ovat sellaisia, että ne löytyvät luonnosta. Esimerkiksi melkein kaikki suomalaiset kesämökit on maalattu puna- tai keltamullalla.”

Popa selvitti, että hän voisi käyttää töissään valkoisena värinä myrkytöntä ja luonnollista titaanioksidia. Mustaa väriä saisi puolestaan esimerkiksi aktiivihiilestä. Näillä väreillä Popa ryhtyisi toteuttamaan taideteosta Lauttasaaren etelärannan luodolle.

Hän pakkasi mukaansa väriaineet, pari tyhjää spraypulloa sekä kuvauslennokkinsa ja kahlasi lyhyen matkan luodolle.

Popalla oli selkeä ajatus siitä, mitä hän halusi maalata: kalliolle tulisi hänen suomalaisen vaimonsa kasvot. Mittakaava oli valtava. Yksi ripsi oli lähes kaksi metriä pitkä.

Popa sekoitti merivettä spraypullossa väriaineisiin ja ryhtyi maalaamaan. Aluksi koko touhu tuntui järjettömältä.

”Melkein luovutin. Silmä oli niin suuri ja se oli kallion kuopassa. Mietin, että minun on tehtävä jotain pienempää. Sitten kuvasin luotoa ilmasta lennokilla ensimmäistä kertaa nähdäkseni, miten työ sujuu ja näin, että maalaus näytti ihan hyvältä”, Popa kertoo.


Luodolla oli paljon lintujen jätöksiä. Vaikka monia se saattaisi ällöttää, Popa otti valkoiset jätösten jäljet osaksi taideteostaan.

”Se oli oikeastaan todella kiehtovaa, että pystyin tekemään taideteosta vuorovaikutuksessa jätösten kanssa. Se on vähän hullua”, Popa sanoo ja nauraa.

Kasvojen maalaamiseen meni kaksi päivää. Popa yllättyi siitä, kuinka vahvan tunnereaktion maalaaminen hänessä aiheutti.

”Olin kivisellä luodolla kuin joku muinainen luolamies ja maalasin vaimoani, jota rakastan. Viisi vuotta sitten tulin Suomeen matkalle, tapasin hänet ja nyt olin luodolla maalaamassa hänen kasvojaan valtavassa koossa. Se oli jotain niin kaunista ja kokonaisvaltaista, että liikutuin monta kertaa sitä maalatessani”, Popa kuvailee.

Alun perin Popan ei pitänyt kertoa kenellekään maalauksen tarkkaa sijaintia. Hän oli saanut muoville maalatuista teoksistaan kritiikkiä ja pelkäsi, etteivät ihmiset pitäisi luodolle tehdystä isokokoisesta maalauksesta.

Maalaus oli kuitenkin jo huomattu, ja kuvia siitä oli jaettu muun muassa Lauttasaaren Facebook-ryhmässä. Silti Popa empi tarkkojen koordinaattien paljastamista.

”Vaimoni sanoi, että mikä ihme sinua vaivaa. Käytät luonnollisia materiaaleja. Lopeta pelkääminen, voit hyvin kertoa ihmisille, missä se on. Lopulta maalaus sai ihan hyvän vastaanoton”, Popa kertoo.

Nyt hän on päättänyt nimetä maalauksen sen tarkan sijainnin mukaan. Maalauksen nimi on 60.1442206, 24.8866400, eli maalauksen tarkat koordinaatit. Popan suunnitelmissa on luontoon tehtyjen maalausten sarja, jonka jokainen teos on nimetty koordinaattien mukaan.

”Luonto on varsinainen taitelija ja minä haluan vain osallistua tällä tavalla. Sen sijaan, että antaisin teokselle jonkun keksimäni nimen, nimeän sen koordinaateilla. Sillä kivi on se, joka tekee teoksesta kauniin”, Popa pohtii.Maalaus on vielä paikallaan Lauttasaaren eteläpuolella. Sateiden myötä se haalistuu vähitellen.

”Värit ovat todella kiehtovia. Jos maalausta koskettaa kädellä, väri tarttuu käteen, mutta jos sataa, sateen pitää olla todella rankka, että se pyyhkii värin pois. Jos menisin sinne sateella harjan kanssa ja harjaisin kalliota, väri lähtisi kokonaan”, Popa kertoo.

Popa on innostunut kalliolle maalaamisesta ja saaristosta.

”Olin vähän aikaa sitten veneilemässä Sipoon saaristossa, ja se teki minuun valtavan vaikutuksen. En ollut tajunnut, että siellä on noin uskomatonta kauneutta. Ihan kuin minulla olisi uusi muusa!” Popa hehkuttaa.

Jatkossa kallioisille luodoille saattaa siis ilmestyä lisääkin Popan maalauksia.

”Jos kellään ei ole mitään sitä vastaan, että jatkan näitä, niin maalaan kyllä lisää. Jos ensimmäinen maalaus häviää kokonaan sateiden mukana, niin toivottavasti kenelläkään ei ongelmaa tämän kanssa”, Popa sanoo.Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  8. 8

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  9. 9

   Kaksikko murtautui kasvitieteelliseen puutarhaan ja talloi kasveja: Nainen löytyi puskista makaamasta, mies lähti kahvilaan

  10. 10

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää