Helsinki    |   HS Helsinki

Helsingissä myydään kirkkoa, jonka uumenista paljastuu yli 200-neliöinen asunto: ”Ajattelin että eihän tämä ole totta”

Myynnissä oleva asunto on remontoitu asuinkäyttöön 2000-luvun alussa.Tämän kodin sisällä piilee todellinen erikoisuus, jossa on vielä 1900-luvun alussa veisattu virsiä koko kylän voimin. Kyseessä on aivan Helsingin ja Espoon rajalla oleva entinen Pitäjänmäen kyläkirkko, joka on tällä hetkellä myytävänä.

Asunto on saneerattu asuinkäyttöön vuosituhannen alussa. Vanhasta kirkkokäytöstä on kuitenkin muistutuksena alkuperäinen kirkkosali, joka on remontissa muuttunut kotoisaksi saliksi.

Omalaatuisella kodilla on ehtinyt 90 vuoden aikana olla mitä monituisempia käyttötarkoituksia. Rakennus on toiminut kirkon lisäksi muun muassa hoito- ja tutkimuslaitos, lastenkoti, venekorjaamo ja kiuastehdas.


Myynnissä oleva rakennus sijaitsee kirkkorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Kokonaisuudessaan asunto kattaa 212 neliömetriä huonetilaa keittiöineen ja kylpyhuoneineen. Asunnon myyntihinta on 828 000 euroa.

Viime vuosina rakennus on tunnettu Pitäjänmäen kulttuurikirkkona. Siitä on kiittäminen asunnon nykyistä omistajaa Päivi Järvistä.

Järvinen muutti asuntoon vuonna 2006 yhdessä perheensä kanssa.

”Se oli keskellä yötä, enkä oikein saanut nukuttua. Katselin tietokoneella asuntoja Pitäjänmäestä. Sitten se kirkon julkisivu alkoi latautumaan näytölle vähän kerrallaan. Ajattelin että eihän tämä ole totta”, Järvinen kertoo ensikohtaamisestaan.

Tanssitaiteilijana työskentelevä Järvinen näki mahdollisuuksia kirkkosalin hyödyntämisessä niin omana harjoitussalina, kuin erilaisten tapahtumien järjestämisessä. Tähän mennessä Kulttuurikirkon salissa on järjestetty yli 450 tapahtumaa ja vieraillut yli 17 000 ihmistä.

Järviselle vanha kirkkorakennus on ollut paljon enemmänkin kuin koti.

”Tämä on osa identiteettiäni”, Järvinen kuvailee.

Siksi päätös myymisestä ei todella ollut helppo tehdä. Työmäärä 90-vuotiaassa talossa on kuitenkin yhdelle aikuiselle mittava eikä tilallekaan ole enää niin kovasti tarvetta, kun lapset ovat jo lähes aikuisia.


”Kaikki omakotitalossa tai isommassa talossa asuvat varmasti ymmärtävät, että vaikka talo on terve ja hyvässä kunnossa, niin sen eteen pitää tehdä töitä. Ei ole huoltomiestä joka tulee tekemään.”

Ihan omin päin tätä kotia ei saa lähteä remontoimaan, sillä se on suojeltu rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena. Kaupungin mukaan julkisivun lisäksi suojelu koskee rakennuksen alakerran eteishallia, kirkkosalia ja seurakuntasalia. Lisäksi kaikki korjaus- ja muutostyöt tulee suunnitella ja toteuttaa kaupunginmuseon ohjauksessa.

Kulttuurikirkko on ollut myynnissä heinäkuun puolivälistä saakka, kertoo kiinteistönvälittäjä Timo Romakkaniemi Remaxilta.

Romakkaniemen mukaan kiinnostus on ollut ennakoidun mukaista. Kohteen erikoisuus ja hintaluokka rajaa hieman potentiaalisia ostajakuntaa. Kohteessa ei tulla järjestämään julkisia näyttöjä, ainoastaan yksityisnäyttöjä.


Harvinaisuudet kuitenkin kiinnostavat. Romakkaniemi arvioi, että tämän tyyppinen kohde myydään joko nopeasti kuukauden sisällä tai sitten sitä myydään jonkin aikaa.

”Onhan se varsin erikoinen. Tiedän yhden muun vanhan kirkon Suomessa, joka on muutettu asuinkäyttöön. Tämä on aidosti harvinainen kokonaisuus”, Romakkaniemi sanoo.

Asunnon vaihtaessa omistajaa, myös Pitskun kyläkirkon kulttuuriyhdistys on uuden alun edessä. Järvinen ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, mitä tulevaisuus tarkoittaa yhdistykselle. Mahdollista on myös siirtää yhdistys asunnon uuden omistajan hallinnoitavaksi, mutta se riippuu täysin ostajista.


”Talolla on ollut niin värikäs ja monipuolinen historia ja skaala”, Järvinen sanoo.

Asunnon myyminen mahdollistaa myös keskittymisen omaan taiteellisen työskentelyyn, sitten kun talon huoltaminen ei enää vie niin paljon aikaa.

Sitä ennen Järvisellä on kuitenkin edessä luopumisprosessi kodista ja työtilasta. Läpikäytävänä on myös mittava kangaskokoelma, joka nyt majailee kirkon kylmällä ullakolla. Sellaista kun ei voi 60 neliön asuntoon muuttaa.

Helsingin Sanomat ja Oikotie kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  5. 5

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  6. 6

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  10. 10

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää