Helsinki    |   HS Helsinki

Pikkukoululaiset heitettiin keskelle kuorma-autojen ja työmaakoneiden sekamelskaa Pohjois-Helsingissä – ”Kuljettajat eivät tehneet mitään opastaakseen lapsia”

Useiden Maatullin ala-asteen koulun oppilaiden koulumatka kulkee Tikkuritien ja sen päässä olevan Tapulikaupungintien liikenneympyrän kautta.Moni Tapulikaupungissa Maatullin ala-asteen koululle suunnannut oppilas joutui koulun alettua torstaina pähkäilemään hetken jos toisenkin reittivalintaansa. Useiden koulun oppilaiden koulumatka kulkee normaalisti Tikkuritien ja sen päässä olevan Tapulikaupungintien liikenneympyrän kautta.

Torstaina reitti oli kuitenkin täynnä maanrakennustyömaan aiheuttamia esteitä. Tikkuritien vieressä kulkevan kevyen liikenteen väylällä oli kuorma-autoa ja työmaakonetta toisensa perään.

”Osa rekoista oli pysäköity niin, että väylä oli tukossa ihan laidasta laitaan. Siinä ei siis mitenkään mahtunut kävelemään”, sanoo alatikkurilalainen Petri Suhonen.

”Lapsille ei myöskään ollut järjestetty minkäänlaista opastusta, miten päästä kohdasta ohi. Työmaalla olevat kuljettajat eivät tehneet mitään opastaakseen lapsia.”

Myös tie koulumatkalla olevalle ainoalle valo-ohjatulle suojatielle on rakennustöiden vuoksi poikki, ja sen vieressä myllää kaivinkone, Suhonen kuvailee. Lasten pitäisi siis kulkea työmaakoneiden, työmaa-aitojen ja niiden seassa seikkailevien autojen joukossa.


”En olisi uskaltanut laittaa lasta kulkemaan yksin kouluun. Monet vanhemmat eivät ehkä edes tiedä, millainen koulumatka lapsella on ollut edessä. On oltu lomilla, eikä ole tullut käytyä koulun suunnalla”, Suhonen sanoo.

”Monella koululaisella on varmasti ollut sormi suussa. He ovat joutuneet miettimään, missä voivat kulkea.”

Myös Maatullin ala-asteen koulun vs. rehtori Katri Kyntölä on huolissaan oppilaiden koulumatkaturvallisuudesta. Hän sanoo aikovansa olla yhteydessä kaupunginympäristön toimialan virkamiehiin.

”Reitti on etenkin ekaluokkalaisille todella hankala. Risteys ei ole aivan koulun läheisyydessä vaan parinsadan metrin päässä, mutta se on monen oppilaan normaali koulureitti”, Kyntölä sanoo.

”Kouluun voi kulkea myös kiertoreittiä, mutta tuo on se normaali reitti, jota lapset ovat tottuneet kulkemaan. Autoilijoiden silmin ei välttämättä edes välity sen risteyksen vaikeus, mutta koululaiset katsovat sitä eri näkökulmasta.”

Kadun yli pääsee myös toista suojatietä pitkin, mutta siinä ei ole valo-ohjausta. Lapsen pituuteen nähden korkeat työmaa-aidat haittaavat näkyvyyttä. Kiertoreittiä ei ole myöskään merkitty asiaankuuluvasti.

”Risteykseen on juuri muutama vuosi sitten saatu valo-ohjaus sen takia, että oppilaat kulkevat siitä. Remontin suunnittelussa olisi ehdottomasti pitänyt ottaa huomioon, että kyseessä on koululaisten kulkureitti”, Kyntölä sanoo.

”Todella harmillista, ettei yhteispeli kaupungin muiden toimialojen kanssa ole toiminut tässä asiassa.”

Tikkuritiellä on Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) päävesijohtotyömaa. Koululaisten kannalta sekavat ja vaaralliset liikennejärjestelyt johtuivat HSY:n yksikönpäällikön Ilpo Korhosen mukaan ikävistä yhteensattumista ja tietokatkoksesta.

”Urakoitsija hyväksyttää liikennesuunnitelmat aina kaupungilla. Oli sovittu, että valo-ohjattu suojatie on käytössä siihen mennessä, kun koulu alkaa”, Korhonen kertoo.

Rakennustyöt kuitenkin viivästyivät, eikä valoja saatu käyttöön koulun alkuun mennessä. Nyt kiertoreitti on merkitty asianmukaisesti.

”Se on turvallinen, mutta vähän pidempi kuin normaali reitti”, Korhonen kertoo.

”Liikennevalot on tarkoitus saada käyttöön maanantain aikana. Siellä joudutaan vielä sitä ennen tekemään päällystystöitä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  2. 2

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  3. 3

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  4. 4

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  5. 5

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  9. 9

   Kohutut potkut TPS:stä saanut Jonne Virtanen asteli jäälle erikoinen nimi selässään, iski TuTolle maalin viidessä minuutissa

  10. 10

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  8. 8

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää