Helsinki    |   HS Helsinki

Pienimmät yksinpurjehtijat ovat vain 5-vuotiaita

Pienten lasten purjehdusopetuksessa käytetään erikoisharjoitusveneitä, joilla voi harjoitella turvallisesti.Yksi purjehdusharjoitusten tärkeimmistä säännöistä on iskostunut hyvin 7-vuotiaan Enzo Vilamon mieleen. Hän kertoo sen topakasti ensimmäisenä, kun häneltä tiedustelee, mitä hän on ehtinyt oppia purjehduksesta.

”Jos haluaa hypätä jollaan, niin ei kannata. Se on vaarallista”, hän kertoo ja jatkaa samaan hengenvetoon, että on silti kyllä kerran hypännyt. Enää hän ei aio tehdä niin.

”Se sattuu, ellei hyppää juuri oikeaan kohtaan. Voi lyödä pään puomiin tai jalan kölilaatikkoon.”

Pursiseura HSS:n junioripurjehduksen alkeisryhmän vastuuvalmentaja Sofia Tynkkynen kertoo, että Vilamo on aloittanut harrastamisen aiemmin tänä vuonna ja ehtinyt jo oppia hurjasti.

Siltä todella vaikuttaa. Vilamon puheessa vilisevät mastojen, puomien ja purjeiden lisäksi spiirat, skuutit, vendet ja jiipit. Solmuista on jo hallussa kasisolmu.

Meneillään on HSS:n jokakesäinen purjehdusleiri Liuskasaaressa. Moni osallistujista on käynyt jo aiemmin alkeisryhmän harjoituksissa, mutta eivät kaikki.

Vaikka Vilamo on ikäisekseen kokenut purjehtija, ajatus hänestä yksin peräsimessä on vähän hurja. Tynkkynen kuitenkin kertoo, ettei Vilamo edes ole leirin tai valmennusryhmän nuorimpia. HSS:ssä purjehduksen voi aloittaa sinä vuonna, kun täyttää kuusi.

”Nuorimmat ovat viisivuotiaita, siis todella nuoria. Kolmasosa alkeisryhmäläisistä ei osaa vielä lukea. Purjehduksen opettaminen heille on tosi erityyppistä kuin vaikka 12-vuotiaalle”, Tynkkynen sanoo.

Ihan ensin lähdetään Tynkkysen mukaan miettimään, mikä tuuli on ja miten se vaikuttaa purjehdukseen. Sitten tutustutaan veneen osiin. Teoriaa käydään läpi vähän kerrallaan, ettei keskittyminen ehdi herpaantua.

”Muistisääntöjä ei voi keksiä sanojen tai kirjainten mukaan, koska moni ei osaa niitä vielä. Eikä vasenta ja oikeaakaan aina muisteta”, Tynkkynen sanoo.

Pienten opetuksessa on käytössä erityiset harjoitusveneet, joiden pohjalla ei ole tavanomaisia kellukkeita, vaan kelluttava ilma on veneen rungon sisällä.

”Pitää olla mahdollisimman vähän, mihin kompastua. Myös purje on pienempi, ja puomissa on pehmuste. Se pelastaa monelta kuhmulta”, Tynkkynen sanoo.

Leirilounaan jälkeen aloitetaan kuivaharjoittelulla. Jokainen pääsee vuorollaan istumaan alustan päälle nostettuun pikkujollaan. Tynkkynen opettaa, miten skuuttia kiristetään ja löysätään.

”Muistatko miten tämä meni? No niin hyvä, sitten otetaan jäätelötötteröote”, hän ohjeistaa Erik Mokkilaa, 6.

Muidenkin tekisi jo mieli päästä kokeilemaan. He kurottelevat käsiään veneeseen niin innokkaasti, että lopulta Tynkkynen pyytää heitä ottamaan pienen turvavälin veneeseen.

Sitten onkin aika lähteä vesille. Samalla kun oikeita veneitä etsitään ja lasketaan vesille, lapset härväävät ympäriinsä. Kiinnostavinta tuntuu olevan merivesi ja siellä kelluva lankunpätkä. Sen luokse kahlataan uudelleen ja uudelleen, vaikka se on kiellettyä.

”Jos sanotaan, että saa mennä veteen, jokainen menee heti – tunniksi”, Vilamo kertoo.

”Eikä sitten ehditä purjehtia ollenkaan”, Tynkkynen toteaa.

Vaikka juuri nyt ei ole oikea aika uida, Tynkkynen korostaa, että uimataito ja vedessä viihtyminen ovat edellytyksiä purjehdusharrastukselle. Veteen kun jokainen joka tapauksessa jossakin vaiheessa päätyy, ja siksi on tärkeää harjoitella myös veneen mahdollisen kaatumisen varalle.

”Pienten lasten ryhmissä myös leikitään ja tehdään muuta kivaa. On tärkeintä, että kaikilla on harjoituksissa hauskaa. Taidot kehittyvät kyllä ajan kanssa”, Tynkkynen sanoo.

Jotkut leiriläiset ovat purjehtijoina ensikertalaisina, mutta jo nyt, heti ensimmäisenä leiripäivänä, jokainen pääsee pikkujollaan kokeilemaan purjehtimista. Lapset menevät veneeseen pareittain ja ohjaavat sitä vuorollaan.

”On hyvä mennä veneeseen nopeasti. Niin ei ehdi kehittää jännitystä”, Tynkkynen selittää.

Ensi kertaa purjehtiva Saimi Pudas, 6, on kuunnellut ohjeet huolella ja käsittelee venettä varmoin ottein. Purjehtiminen on hänen pitkäaikainen unelmansa.

”Olisin jo kaksi vuotta sitten halunnut tänne purjehdusleirille, mutta silloin olin liian pieni”, Pudas kertoo.

Osa joutuu odottamaan vuoroaan moottoroidussa kumiveneessä ja äkkiä muistuu mieleen, että lapset ovat lapsia myös purjehdusharjoituksissa. Syntyy tulikivenkatkuinen kiista siitä, kuka saa olla veneen keulapaikalla.

Eräs ensikertalainen ei tahdo malttaa pysyä veneen pohjalla.

”Mene istumaan veneen pohjalle, ettei puomi osu päähän”, apuvalmentaja Mikaela Söderberg, 14, muistuttelee kärsivällisesti kerta toisensa jälkeen.

Juuri kertaus on Tynkkysen mukaan pienten opetuksessa kaiken ydin. Valmentajat toistavat veneen osia ja ohjeita puheessaan jatkuvasti. Söderbergin mukaan parasta purjehtimisessa on se, että aina on uutta opittavaa.

”Tässä on niin paljon muuttuva tekijöitä, kuten tuuli ja muut purjehtijat. Oikeissa kisoissa pitää arvioida millilleen, miten tuuli kääntyy ja miettiä taktiikkaa sen mukaan”, hän sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  9. 9

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  10. 10

   Huippuratsastaja joutui kohun keskelle hevosen haitallisesta ratsastuksesta: Nyt hän korostaa lempeää yhteistyötä hevosen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää