Helsinki    |   HS Helsinki

Käpylässä alkaa valtava remontti: 1950-luvun taloyhtiö remontoidaan kokonaan alkuperäiseen asuunsa, asukkaille 1,5 vuoden evakko väistöasunnoissa

Käpyläntie 12:n talot on suunnitellut aikanaan kaupunginarkkitehtina työskennellyt Hilding Ekelund.Käpyläntie 12:n kerrostalojen pihassa Käpylässä on viime viikkoina riittänyt vilskettä.

Asukkaat ovat lähestyvän peruskorjauksen alla kantaneet tavaraa roskalavoille, ja kiinnostuneet ovat puolestaan käyneet tutkimassa, löytyisikö lavoilta heille jotakin käyttökelpoista. Viikonloppuna pihalla järjestettiin taloyhtiön yhteinen kirppistapahtuma.

Asukkailla on edessään noin 1,5 vuoden evakko väistöasunnoissa. Käpyläntie 12 on Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) vuokrataloyhtiö. Yhtiön kuudesta kerrostalosta kolme Käpyläntien puoleista menee remonttiin ensimmäisenä. Pohjolankadun puoleisten talojen vuoro on sen jälkeen.

”Poismuutot alkavat 16. elokuuta, ja urakan aloitus on 1. syyskuuta”, kertoo Heka Etelä Oy:n kiinteistöpäällikkö Karri Åhs.

Mistä tahansa remontista ei ole kyse, vaan vuonna 1950 valmistunut taloyhtiö on määrä palauttaa niin sisältä kuin ulkoa alkuperäiseen asuunsa.

”Myös piha uudistetaan niin, että se henkii 50-luvun muotokieltä. Sinne pyritään tuomaan vanhaa kasvistoa. Sinne ei esimerkiksi tule mitään uudempia muotikasveja”, Åhs kertoo.


5-kerroksiset talot on suunnitellut arkkitehti Hilding Ekelund. Ekelundin kädenjälkeä näkyy runsaasti eri puolia Helsinkiä niin kantakaupungissa ja monissa lähiöissäkin, koska hän työskenteli 1940-luvun kovan asuntopulan aikana Helsingin kaupunginarkkitehtina. Lisäksi hän opetti vuosikymmentien ajan asuntoarkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa.

Ekelundin pääteoksina pidetään Töölön kirkkoa, Taidehallia ja Käpylän Olympiakylää. Monet Ekelundin suunnittelemista rakennuksista ovat suojeltuja. Nyt Käpyläntie 12:n talot seuraavat perässä. Kaupunki valmistelee niitä koskevaa suojelukaavaa. Siksi peruskorjauksen suunnittelu on ottanut aikansa.

”Ennen varsinaisen suunnittelun aloittamista piti tehdä rakennushistoriallinen selvitys. Sen jälkeen kaupunkisuunnittelu ja kaupunginmuseo ovat olleet tiiviisti mukana peruskorjauksen suunnittelussa”, Åhs kertoo.

”Suojelun vuoksi ei esimerkiksi voitu ajatellakaan koneellista ilmanvaihtoa, vaikka ullakolla olisi ollut tilaa ilmanvaihtokoneille.”

Taloyhtiö on käynyt peruskorjauksen läpi edellisen kerran vuonna 1987. Silloin uusittiin muun muassa sähköt, kylpyhuoneet ja osa putkista. Nyt luvassa on sisä- ja ulkopuolen käsittävä laaja peruskorjaus.


”Lähes kaikki talossa on elinkaarensa päässä. Korjauslistalla ovat muun muassa vesikatto, julkisivut, parvekkeet, osa putkista, sähkö- ja antenniverkosta sekä keittiöt ja kylpyhuoneet”, Åhs luettelee.

Osa ikkunoista uusitaan, osa kunnostetaan. Asunnoissa olevat 50-luvun keittiökaapit ja vanhat väliovet pyritään kunnostamaan, jotta ajan henki säilyisi myös sisätiloissa.

Peruskorjauksen pääsuunnittelusta vastaa arkkitehti Mona Schalin Arkkitehdit Kati Salonen ja Mona Schalin Oy:stä. Schalin vastasi myös Käpylän käärmetalon peruskorjauksen suunnittelusta.

G-rapussa asuva Tuula Malinen muutti Käpyläntie 12:n aikanaan 27 vuotta sitten, kun perheen esikoinen Essi Rönkä oli vauva. Nyt edessä on muutto väistöasuntoon Vallilaan.


”Aivan varmasti muutamme takaisin tänne. Päätös on kypsynyt viime aikoina. Väistöasunnossa ei ole parveketta, mutta muutenkin haluamme palata tänne. Täällä on niin vihreää ja vehreää”, Malinen sanoo.

Tyttäret Essi Rönkä ja Aida Rönkä asuvat omillaan, mutta käyvät usein lapsuudenkodissaan. Samassa taloyhtiössä asuvat myös heidän isovanhempansa.

”Isän suku on asunut täällä 50-luvulta alkaen”, Essi Rönkä kertoo.

Malinen on heidän luonaan aikanaan ennen ensimmäistä peruskorjausta nähnyt asunnon alkuperäisenä.

”Kylpyhuoneessa oli sellaiset kuusikulmaiset laatat. Ne olivat aivan ihanat. Remontissa kylpyhuoneisiin asennetaan samanlaiset laatat”, Malinen sanoo.

”Kaikki mitä vain voidaan, entisöidään alkuperäisenlaiseksi. Niin meille on kerrottu.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Tutkimus: Amerikkalais­diplomaattien ”Havannan syndrooma” saattoi johtua hyttys­myrkystä

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   HS-analyysi: Googlen mittavat investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  7. 7

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  8. 8

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  9. 9

   Maan uumenista nousee herkkä aarre – Saksalaisen saariparatiisin elämä uhkaa mullistua, kun maailma lämpenee

   Tilaajille
  10. 10

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää