Helsinki    |   HS Helsinki

Helsinkiin nousi 70 vuotta sitten rivi­talo, jossa ei ollut kylpy­huoneita, eikä taloon tullut lämmintä vettä – silti asunnot olivat aikansa luksusta

Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan taloyhtiön asukkaat järjestävät joka kesä yhteiset puutarhajuhlat. Yhteisöllisyys näkyy myös arjessa auttamisena.Kulttuurishokki, sitä se ehkä aikanaan oli. Asua nyt talossa, jossa on samanlaisia asuntoja peräkkäin kuin junavaunuja. Kun Herttoniemessä sijaitseva Karhutie 25:n ja 26:n rivitaloyhtiö vuonna 1949 valmistui, rivitalot olivat Suomessa vielä harvinaisia.

Oli rivitaloja rakennettu aiemminkin. Suomen ensimmäiset rivitalot nousivat Kulosaareen jo vuonna 1917. Molemminpuolin Karhutietä rakennetuissa taloissa oli kuitenkin jotakin ihan uutta: Ne oli kasattu valmiista elementeistä.

”Karhutien talot ovat ensimmäiset modernit, teollisesti tuotetuista osista rakennetut rivitalot”, sanoo Karhutie 26:ssa asuva Tuula Kasanen.

Asuntopoliittisessa keskustelussa rivitaloja oli jo 1900-luvun alusta asti kaavailtu halvoiksi työväenasunnoiksi. Ensimmäiset rivitalot kuitenkin valmistuivat herrasväen asunnoiksi Kulosaaren huviloiden keskelle.

Ensimmäinen työväelle tarkoitettu kunnallinen rivitaloyhtiö valmistui Tampereen Viinikkaan vuonna 1919, mutta vasta sodanjälkeinen suuri asuntopula pisti kunnolla vauhtia rivitalorakentamiseen.

Karhutie 25:n ja 26:n talot suunnittelivat lukuisista koulusuunnitelmistaan tunnettu arkkitehti Jorma Järvi ja Olympiastadionin arkkitehtina mainetta saanut Toivo Jäntti. Rakennukset kasattiin Puutalo Oy:n puuelementeistä.


Kaksi rivitaloa seuraavat porrastetusti Karhutien katulinjaa sen molemmin puolin. Niissä on yhteensä 26 huoneistoa, jotka on erotettu toisistaan tiilisellä palomuurilla.

Tiilimuuri toimii samalla äänieristyksenä ja muodostaa rakennusten kantavan rungon. Asuntoja oli kahdenlaisia. Karhutie 25:n asunnot olivat hieman suurempia kuin kadun toisella puolella Karhutie 26:ssa.

”Talot rakennettiin alun perin Puutalo Oy:n työntekijöille, jotka asuivat niissä vuokralla”, Kasanen kertoo.

Monet taloyhtiöön muuttaneista olivat eläneet asuntopulan vuoksi niin ahtaasti, että noin 80-neliöiset asunnot tuntuivat tilavalta luksukselta. Siitäkin huolimatta, että asunnossa saattoi asua kuusihenkinen perhe kodinhoitajineen.

Asunnoista puuttui monia tämän päivän itsestäänselvyyksiä. Karhutie 26:n puolella pienemmissä asunnoissa ei ollut lainkaan kylpyhuoneita, eikä taloon tullut lämmintä vettä. Asukkaat pääsivät peseytymään kerran viikossa talon päädyssä olevassa saunassa.

”Lämmitin vettä kattilassa, ja pesin vauvan kuhmuraisella tiskipöydällä”, muisteli Vappu Ojanen taloyhtiön historiikissa.


”Herraskaisen puolella Karhutie 25:ssa oli kylpyhuoneet, ja asuntoihin tuli lämmintä vettä kerran viikossa”, Kasanen kertoo.

Jääkaappeja ei ollut. Sellaisen virkaa toimitti keittiön ulkoseinää vasten ollut kylmäkaappi.

”Kellarit olivat peruna- tai ryömintäkellareita”, kertoo Karhutie 25:ssa asuva Saara Markkanen.

50-luvun alkuvuosina taloyhtiössä asui myös paljon kulttuuriväkeä. Historiikissa toistuvat usein esimerkiksi kirjailija Marja-Liisa Vartion ja Suomi-Filmin kampaajamestarin Hellä Seterin nimet. Elokuvatähtien kampaajana toiminut Seteri järjesti juhlia, joissa nähtiin ajan kulttuurikermaa.

1950-luvun puolivälissä moni taiteilijoista muutti pois, kun asuntoja alettiin myydä. Jos ei ollut varaa lunastaa omaa asuntoaan, joutui lähtemään.

Ensimmäisinä vuosikymmeninä taloissa asui valtavasti lapsia. Kuten eräs asukas muisteli historiikissa, aina kevätilmojen lämmetessä asuntojen ovet lennähtivät auki ja ”valtava kakaralauma tuli kirkuen ulos”. Esimerkiksi keväällä 1972 taloyhtiössä vietettiin seitsemän lapsen ylioppilasjuhlia.


Kristina Horiuchi muutti taloon ensimmäisen kerran vuonna 1963 ollessaan lapsi. Hän muistaa, että 60-luku oli vielä aikaa, jolloin piti teititellä.

”Taloyhtiön yleinen tietotoimisto oli rouva Vainio, talonmiehen rouva”, Horiuchi muistelee.

Välissä Horiuchi asui 30 vuotta Japanissa, mutta on palannut japanilaisen miehensä kanssa takaisin lapsuudenkotiinsa Karhutielle. Myös lapset asuvat Karhutiellä.

80- ja 90-luvuilla pihat hiljenivät. Vasta viime vuosina taloyhtiöön on muuttanut uudelleen lapsiperheitä.

Vaikka vuosikymmeniä on kulunut, ulkoapäin rakennukset ovat säilyneet lähes alkuperäisinä. Vain julkisivujen värit ovat muuttuneet, ja joidenkin asuntojen ikkunoita on suurennettu.

”Ikkunoiden suurentaminen on arkkitehtonisesti ajatellen tökeröä, mutta muutoksiin on saatu lupa julkisivulautakunnalta”, kertoo Karhutie 26:ssa asuva Matti Nyström.

Asuntojen sisätilat sen sijaan ovat vuosien varrella kokeneet melkoisia muutoksia, kun asukkaat ovat muokanneet niitä tarpeidensa mukaan. Seiniä on siirretty ja kaadettu kokonaan pois. Moni on hankkinut lisäneliöitä kaivamalla maan alle enemmän kellaritilaa.


”Joillakin alin kerros on edelleen kellarina, mutta monet ovat rakentaneet sinne erilaisia asumista tukevia tiloja”, Nyström sanoo.

Kellareista löytyy saunoja, varastotiloja ja kodinhoitohuoneita, mutta myös makuuhuoneita ja oleskelutiloja. Koska asunnot ovat nykyään keskenään niin erilaisia, moni odottaa uteliaana talon 70-vuotisjuhlien yhteydessä järjestettäviä avoimia ovia. Silloin taloyhtiöiden asukkaiden on mahdollista päästä näkemään, miltä naapurin asunnossa näyttää.

70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyt puutarhajuhlat ovat yksi osoitus taloyhtiön yhteisöllisyydestä. Juhlat eivät ole mikään harvinaisuus, vaan puutarhassa juhlitaan yhdessä joka kesä.

Yhteisöllisyydestä kertoo sekin, mitä tapahtuu, kun Tuula Kasanen unohtaa avaimensa sisään kesken taloyhtiön esittelykierroksen.


”Taasko sinulla on avaimet roskiksessa?” kysyy Pirkko Patomeri hyväntahtoisen vitsikkäästi, kun Kasanen koputtaa hänen terassinsa oveen.

Jokin aika sitten Kasasen avaimet todella päätyivät roskien sekaan taloyhtiön syvään jätesammioon. Vara-avaimet löytyivät tuttuun tapaan Patomeren luota, mutta avaimet piti silti saada pois jäteasiasta. Toinen naapuri sai ongittua ne sieltä ylös oksasaksilla.

”Tuntuu että jos on hätä, täällä saa aina apua. Kiertää vain ovelta ovelta, niin aina löytyy joku, joka voi auttaa”, Kasanen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää