Helsinki    |   HS Helsinki

Keskellä Kalliota on erikoinen pömpeli, joka johdattaa maanalaiseen luolastoon

Jäänteenä polttolämmityksestä on Hämeentie 42:n kyljessä jykevä tiilinen piippu.Kalliossa Hämeentie 42:n pihalla sijaitsee rakennelma, jonka käyttötarkoitus ei todennäköisesti useimmille ainakaan ensivilkaisulla valkene. Betonista rakennettu, lieriömäinen, metallisilla luukuilla varustettu tönö muistuttaa pikkuruista kioskia. Ollakseen sellainen se on kuitenkin liian pieni.

Kun rakennelmaa kummastellut Topi Kujanpää jakoi siitä kuvan Facebookin Helsingin kaupunginosat ennen ja nyt -ryhmässä, aiheesta sukeutui vilkas keskustelu. Rakennelmaa veikattiin muun muassa vesipisteeksi, puhelinkioskiksi ja kaivoksi.

Humoristisempiakin veikkauksia keskustelussa esitettiin. Sellaisia olivat supermarket, rippituoli, teleportaatiokoppi ja yhden perheen pommisuoja. Tulkintoja esitettiin myös rakennelman taustalla näkyvästä kummallisen jyrkästä ”luiskasta”.

Taloyhtiö Hämeenpenkereessä aikanaan asuneelta Heikki Auviselta löytyy selitys niin lieriörakennelmalle kuin luiskallekin. Isoon taloyhtiöön kuuluu Hämeentie 42:n lisäksi Hämeentie 40, Hämeentie 44 ja Pergerkatu 19.

”Rakennelma ei ole kioski, vaan tuhkanpoistohissi. Talossa oli ennen koksilämmitys ja jätteenpolttouuni. Tuuletusparvekkeiden seinissä oli luukut, joista roskapussit työnnettiin alas pannuhuoneeseen”, Auvinen kertoo.

Kaiteella varustettu, luiskalta näyttävä rakennelma puolestaan oli pannuhuoneen sisäänkäynnin kattorakennelma. Ovesta pääsee yhä rakennuksen kellaritiloihin. Sisäänkäynnin vieressä oli maassa isot luukut joista koksit kaadettiin maan alle poltettavaksi.

Jäänteenä polttamisesta on myös rakennuksen kyljessä oleva jykevä tiilinen piippu. Kun Auvinen lapsena asui talossa, säännöllisin väliajoin pihaan ajoi kuorma-auto tuhkia hakemaan. Se oli Auvisen mukaan kiinnostava nähtävyys, joka houkutteli yleisöksi taloyhtiön lapsia.

”Hissillä ajettiin ylös iso tuhkapönttö, ja sitten se tyhjennettiin kuorma-auton lavalle. Siinä kun oltiin pyöritty, oli naamat ihan tuhkassa”, Auvinen muistelee.

Lapsia kiinnostivat myös pannuhuone ja talon muut kellaritilat.

”Muksut menivät pannuhuoneen oven takana olevaan hämärään huoneeseen, josta talonmies ajoi heidät pois. Hän sanoi, että menkääs siitä, tulette likaiseksi”, Auvinen kertoo.

Jotkut onnistuivat livahtamaan syvemmälle monikerroksisiin ja sokkeloisiin kellariverkostoihin, jotka yhdistyivät korttelin isompiin maanalaisiin rakennelmiin, ainakin Hämeentie 38 kellareihin ja Torkkelinmäen luolastoon. Pannuhuoneen luiskamaisella katolla taas lasketiin mäkeä.

Auvinen muutti taloyhtiöön 5-vuotiaana vuonna 1963. Vuonna 1976 hän muutti omilleen, mutta hänen äitinsä asui talossa vielä senkin jälkeen, vuoteen 1991 asti.

”Kun muutin pois, lämmitys hoidettiin vielä polttamalla koksia, ja myös roskat poltettiin. Äitini muuttaessa pois niin ei enää tehty. En tiedä tarkalleen, koska koksin ja roskien polttaminen loppui”, Auvinen sanoo.

Sitä ei tiedä myöskään talon nykyään omistavan Saton palvelupäällikkö Riikka Korhonen. Pitkään lämmitys on joka tapauksessa hoidettu muulla tavoin. Myös pannuhuoneeseen johtavat roskakuilut on lukittu.

”Olen joskus käynyt kellarissa. Siellä on tanssisalin kokoinen tila, jossa on aikanaan ehkä ollut uuneja ja muita laitteita”, Korhonen sanoo.

”Tilaan vie äärimmäisen kauniit vanhanaikaiset kierreportaat.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  4. 4

   Folaatti voi vähentää vakavien sairauksien riskiä, mutta suomalaiset saavat vitamiinia liian vähän – ”Ihmettelen, ettei tästä puhuta enempää”, sanoo ravitsemusterapeutti

  5. 5

   Insinööri kopioi osan opinnäytetyöstään, oikeuden mielestä se ei riittänyt tutkinnon perumiseen

  6. 6

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  7. 7

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  8. 8

   Sörnäisiin rakennetaan kokonaan uusi katu

  9. 9

   Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa käteistä, rahojen kohtalosta pitkä oikeusriita

  10. 10

   Näin lennokki-iskun odotetaan vaikuttavan öljyn ja bensiinin hintaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  8. 8

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  9. 9

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää