Helsinki    |   HS Helsinki

Helsingissä on pyöräkorjaamo, joka auttaa maailmanmatkaajia: ”Tällaisia Juaneita käy täällä todella paljon”

Pyörällä reissaavat turistit ovat Helsingissä marginaalinen ilmiö suurien lentokoneilla ja risteilyaluksilla saapuvien massojen rinnalla.Helsinki on viime vuosina ollut nosteessa matkailukohteena. Vuonna 2017 pääkaupungin matkailijoiden yöpymysten määrä kasvoi enemmän kuin koskaan aiemmin.

Todennäköisimmin Helsinkiin tutustuvan matkailijan löytänee turistibussista tai suosittujen nähtävyyksien liepeiltä. Suurin osa heistä tulee maahan lentäen, risteillen tai junalla, mutta on myös niitä, jotka saapuvat Suomeen pyöräillen.

Niin teki esimerkiksi kolumbialainen Juan Andres Restrepo, 19, joka hurautti polkupyörällään Suomeen Pohjois-Norjan Nordkappista viime viikolla. Ylitettyään rajan hän otti suunnaksi Helsingin.

Matka kulki Kemin kautta Ouluun, jossa tuhansia kilometrejä viime kuukausina pyörällä taittanut Restrepo päätti tehdä poikkeuksen. Hän otti junan Helsinkiin.

”Päätin matkustaa junalla, koska maisemat olivat tylsiä, ja teillä ajoi paljon isoja rekkoja. Myös sää oli huono”, Restrepo sanoo.

”Jos matkalla olisi ollut kaunista, rekoilla ei olisi ollut niin paljon väliä.”

Pohjois-Norjan jälkeen Pohjanmaa olisikin ehkä hieman kalvennut. Erilaisia maisemia Restrepon matkalla on joka tapauksessa riittänyt. Restrepo muutti vuosi sitten Kolumbiasta isoisänsä veljen luo Belgiaan.

Opittuaan riittävästi flaaminkieltä, hän pääsi töihin tulisijoja rakentavaan yritykseen. Hän ehti olla töissä vajaa puoli vuotta, kun suuri maailma alkoi kutsua.

”Ajattelin, että minulla on työ, koti ja rahaa, mutta en tunne maailmaa”, Restrepo sanoo.

Restrepo kertoo ensin pohtineensa Euroopan kiertämistä liftaamalla. Ensimmäisenä haaveissa oli Pariisi. Kun hän kertoi isosedälleen päätöksestään matkata Pariisiin, tämä vitsaili, että Restrepo voisi ajaa sinne pyörällä.

”Se oli huumoria, mutta minä aloin miettiä, että voisin oikeasti matkustaa pyörällä. Pariisin sijaan kiersin pyörällä ensin Belgiaa”, Restrepo kertoo.

Huhtikuussa Restrepon äiti matkusti Kolumbiasta Belgiaan, ja äiti ja poika reissasivat yhdessä kuukauden ajan junalla ympäri Eurooppaa. Matkan jälkeen, 18. toukokuuta, hän pakkasi pyöränsä ja lähti ajamaan.

Belgiasta hän ajoi rannikkoa Hollannin ja Saksan kautta Tanskaan. Sieltä matka jatkui Etelä-Ruotsissa kierrellen Norjaan. Norjasta nuoren matkaajan mieleen ovat painuneet erityisesti vuonot, ja Oddassa sijaiseva maailmankuulu kallionkieleke Trolltunga sekä tietysti Pohjois-Norjan Lofootit.

Helsinkiin Restrepo saapui keskiviikkona iltayhdeksän aikaan. Edessä oli sama ongelma kuin muissakin isommissa kaupungeissa: mistä löytää paikka teltalle? Restrepo on nukkunut toukokuisesta matkalle lähdöstään alkaen teltassa lähes jokaisen yön.

”Oslossa nukuin yhden yön sohvasurffarina paikallisen kotona”, hän kertoo.

”Koska puistoissa ei saa telttailla, Helsingistä ei ollut kovin helppo löytää paikkaa, missä nukkua.”

Lopulta hän nukkui yönsä Viikin ulkoilualueella. Kun sopivaa telttailualuetta ei löydy, ratkaisu kaupungeissa on pystyttää telttansa riittävän rauhalliseen paikkaan mahdollisimman myöhään illalla – ja purkaa teltta aamuvarhaisella.

Torstaiaamuna Restrepo palasi Helsingin keskustaan, sillä pyörässä oli vikaa, jota varten hän tarvitsi pyöräkorjaamoa. Hän päätyi Kansalaistorin laidalla olevaan Pyöräkeskukseen korjaamaan menopeliään yhdessä Pyöräkeskuksen vastaavan Arto Mäkisen kanssa.

Kun Restrepolta kysyy, missä hän aikoo Helsingissä käydä, vastaus on lyhyt ja ytimekäs:

”Menen supermarkettiin ostamaan ja ruokaa, ja jatkan sitten kohti Pietaria.”

Hän sanoo, ettei tykkää kaupungeista, koska niistä on vaikea löytää paikkaa teltalle.

”Kaupungissa on myös vaikea ajaa täyteen kuormatulla pyörällä, kun on niin paljon ihmisiä. En ole kaupunkien turisti vaan luontoturisti”, Restrepo toteaa.

Pyöräkeskuksen Mäkinen kertoo, että pyörällä kulkevia maailmanmatkaajia on paikan asiakkaina kesän aikana riittänyt.

”Tällaisia Juaneita käy täällä todella paljon”, hän sanoo.

”Tässä kävi juuri myös eräs 18-vuotias saksalainen nainen, joka oli lähtenyt pyörällä kiertämään maailmaa, koska ei halua lentää.”

Nainen tuli Pyöräkeskukseen jarruttomalla miestenpyörällä ja halusi saada sen kuntoon. Korjauksen aikana paikalle saapui myös espanjalainen mies, joka alkoi korjata omaa pyöräänsä.

”Aluksi he puhuivat keskenään englantia, mutta sitten selvisi, että molemmat osaavat espanjaa. Sen jälkeen he kävivät varmaan ainakin tunnin läpi Espanjan poliittista tilannetta.”

Restrepon kaltaiset pyörällä reissaavat turistit ovat marginaalinen ilmiö suurien lentokoneilla ja risteilyaluksilla saapuvien massojen rinnalla. He tuskin edes näkyvät tilastoissa, sillä telttayöt ja sohvasurffaaminen eivät kirjaudu kansainvälisten matkailijoiden yöpymisiksi.

Moni heistä kuitenkin ehkä viettää Helsingissä vähän pidemmän aikaa kuin nuori kolumbialainen, joka kertoo olevansa yhdessä paikassa vain yhden yön. 60–100 kilometrin päiväajollaan Restrepo alkaa varmasti pian lähestyä Pietaria.

Sieltä hän aikoo jatkaa matkaansa Viron ja Baltian kautta Turkkiin ja Kreikkaan.

”Yritän päästä Turkkiin ennen talvea. Niiden kahden maan jälkeen ajan Euroopan halki takaisin Belgiaan. Sitten minun pitää mennä vähäksi aikaa töihin ennen kuin voin jatkaa matkustelua”, Pohjois-Argntiinan ja Aasian matkoista haaveileva Restrepo sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  9. 9

   Vuonna 1995 salaperäinen Sacklerin suku toi markkinoille kipulääkkeen, jota kaupattiin aggressiivisesti vaaroista huolimatta – Nyt perhettä syytetään satojentuhansien amerikkalaisten kuolemasta

  10. 10

   Hallitus aikoo selvittää pakkoavioliittojen erillisen kriminalisoimisen – Oikeusministeri Henriksson: ”Kyse traagisista ihmiskohtaloista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää