Helsinki    |   HS Helsinki

Kansalaistorin suositun Pyöräkeskuksen jatko vaakalaudalla: ”On erilaisia näkemyksiä, sopiiko tällainen toiminta Musiikkitalon, Oodin ja Kiasman kylkeen”

Maksullisten pikahuoltojen lisäksi Kansalaistorin laidalla sijaitseva Pyöräkeskus tarjoaa mahdollisuuden omatoimiseen pyörän huoltamiseen ammattilaisen opastuksella.Helsingin keskustassa Kansalaistorin laidalla nököttävä Pyöräkeskuksen lasipaviljonki vaikuttaa suositulta. Sadekuuron takia suljettu ovi käy taajaan.

Tällä kertaa ikkunaan koputtava nainen haluaa tietää, kuinka pitkälle syksyyn keskus on auki. Kuultuaan, että paikka palvelee syyskuun loppuun asti, hän huikkaa hyvä ja jatkaa matkaansa.

”Vastaavia kyselyitä ei tule viikoittain vaan tunneittain. Moni toivoo, että paikka olisi auki pidemmälle syksyyn”, Pyöräkeskusvastaava Arto Mäkinen kertoo.


Aiempina vuosina Kampissa Narinkkatorilla ja Herttoniemessä palvellut Pyöräkeskus on osa kaupungin kaupungin pyöräilyn edistämisohjelmaa. Keskuksen toiminnasta vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL). Toimintaa pyörittää kolmatta kesää Velo & Oxygen.

Maksullisten pikahuoltojen lisäksi Pyöräkeskus tarjoaa mahdollisuuden omatoimiseen pyörän huoltamiseen ammattilaisen opastuksella. Keskukselta saa lisäksi tietoa ja opastusta kaupunkipyöriin, pyöräilyreitteihin ja liikennesääntöihin liittyen.

HKL:n suunnittelija Eeropekka Lehtinen kertoo, että uudella sijainnilla Pyöräkeskus haluttiin nostaa uudelle tasolle, ja niin on toden totta käynyt.

”Tänä kesänä on käynyt ennätysmäärä asiakkaita ja tullut paljon positiivista palautetta”, Lehtinen sanoo.

Lehtinen näkee, että syynä on ennen kaikkea toimivampi sijainti.

”Narinkkatori oli pyöräilijöiden näkökulmasta sivussa. Eihän sinne tavallaan edes mene pyörätietä. Tuossa voi piipahtaa ohi ajaessa”, Lehtinen sanoo.

Velo & Oxygenin yrittäjä Mika Saario arvelee, että jos sijainnin vaikutus olisi osattu ennakoida paremmin, se olisi voinut vaikuttaa aukioloaikoihin.

”Emme osanneet arvata, että tuo paikka on niin paljon parempi kuin Narinkkatori. Jos olisimme tienneet sen, aukiolo olisi ehkä alunperin jatkettu lokakuun puolelle”, Saario sanoo.

”Jos syksy tulee kauniina, katsotaan saadaanko aukioloa jatkettua. Meillä on kyllä halua jatkaa, mutta aukiolo tietysti ratkaistaan puhtaasti käyttöasteen mukaan.”

Myös Lehtinen näyttää varovaista vihreää valoa aukiolon jatkamiselle pidemmälle syksyyn.

”Tietysti kaikki on neuvoteltavissa. En usko, että se ihan mahdoton ajatus on. Jos on hyvät säät ja asiakkaita riittää, niin paikka voisi kyllä olla auki pidempäänkin kuin syyskuun loppuun”, hän sanoo.

Hyviä säitä kauden jatkaminen Mäkisen mukaan todella vaatisi.

”On tässä liikennettä. Asiakkaita varmasti riittäisi. Ainoa ongelma on se, että tämä on tasakattoinen mökki. Jos sataa paljon, vedet tulevat sisään”, Mäkinen sanoo.

”Tähän tarvittaisiin harjakatto ja etuteltta, että tämä olisi talviasuttava.”

Sellaiset viritelmät tuskin tulevat kyseeseen, sillä pelkästään tyylikäs lasinen paviljonki ja sen edustan ajoittain valtaavat korjausprojektit närästävät joitakuita.

”Sijainti on keskustelua herättävä. On erilaisia näkemyksiä siitä, sopiiko tällainen toiminta Musiikkitalon, Oodin ja Kiasman kylkeen”, Lehtinen sanoo.

Pyöräkeskuksen jatko ensi vuonna nykyisellä paikalla on siis vaakalaudalla. Lehtinen sanoo, että se on keskustelu, joka pitää käydä myöhemmin syksyllä.

Tulevaan sijaintiin vaikuttavat myös haaveet pyöränpesupaikasta. Sellaista yritettiin sovittaa Kansalaistorille, mutta toimivaa ratkaisua ei keväällä löytynyt.

”Suurin huuto helsinkiläisillä pyöräilijöillä olisi pyörän pesupaikalle. Helsingissä ei oikein ole paikkaa, missä voisi pestä pyörän”, Saario sanoo.

Lehtisen mukaan pitää miettiä tarkkaan, miten pesupaikan saisi toimimaan. Ratkaisu ei voi olla vain letku ja harja. Pyörän pesusta lähtee jonkin verran rasvaa. Koneellinen pyöränpesulaite taas vie tilaa, eikä ole varsinainen kaunistus katukuvassa.


Pyöränsä rengasta Mäkisen opastuksella vaihtava Milja Jokinen toivoo, että Pyöräkeskus saisi jäädä Kansalaistorin laidalle. Hänestä keskus on aivan huippujuttu, ja tärkeää on nimenomaan se, että paikka on hyvällä sijainnilla keskustassa.

”Parasta on se, että täällä saa apua ja tukea pyörän huoltamiseen. Minun lähipiirissäni ei kukaan osaa tehdä pyörälle mitään. Jos tulee jotakin, pyörä pitää viedä aina korjaamolle”, Jokinen sanoo.

”Tulin opettelemaan renkaanvaihdon, jos sattuu joskus tulemaan rengasrikko tien päällä. Sitten ei tarvitse taluttaa pyörää pahimmillaan kymmeniä kilometrejä.”

Jokisen kaltaisia asiakkaita on Pyöräkeskuksessa paljon, sanoo Mäkinen.

”Jos olemme tässä myös ensi kesänä, olisi hyvä, että olisi kaksi ihmistä tekemässä huoltoja. Niin saisi hoidettua renkaanvaihdot ja muut äkilliset korjaustarpeet”, Mäkinen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  5. 5

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  6. 6

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  7. 7

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  10. 10

   Ihmisarvo on Suomen menestyksen salaisuus – mutta tännekin halutaan synnyttää ryhmiä, joilta voi suojautua muurein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää