Helsinki    |   HS Helsinki

Alppila Basket ei ole aivan tavallinen koripalloseura: ”Jos me voitetaan tää, me ollaan legendoja”

Alppila Basket tarjoaa nuorille mahdollisuuden tavoitteelliseen kilpaurheiluun ilman, että siitä joutuu maksamaan suuria rahasummia.Energiaa riittää ja äänitasot ovat korkealla, kun joukko 10–11-vuotiaita poikia pomputtaa koripalloa Alppilan kirkon liikuntasalissa.

Käynnissä on Alppila Basketin koripalloharjoitukset.

Tosin tahti hieman rauhoittuu harjoitusten päästyä koripallovaiheeseen. Ylimääräiset energiat jätettiin alkulämmittelyyn, tällä kertaa sählyyn.

”Jos me voitetaan tää, me ollaan legendoja”, yksi nuorista huudahtaa pelin tiimellyksessä.

Koripallo-osuuden alkaessa pojat ovat keskittyneitä, kun heidän valmentajansa Pablo Pérez antaa ohjeita painavalla äänellään. Touhu vaikuttaa tyypilliseltä juniorijoukkueen harjoitustapahtumalta. Mutta Alppila Basket ei ole aivan tavallinen koripalloseura.

Se on uunituore seura, joka aloitti toimintansa tämän vuoden alussa, ja Koripalloliiton virallinen seura siitä tuli kesäkuussa.

Se on myös valmentaja Pérezin hanke, joka on toteutettu yhteistyössä Kallion seurakunnan kanssa. Seuran ajatuksena on tarjota nuorille mahdollisuus tavoitteelliseen kilpaurheiluun ilman, että siitä joutuu maksamaan suuria rahasummia.

Syksyllä joukkue pelaa ensimmäiset viralliset ottelunsa eteläisessä 3. divisioonassa. Kolmen vuoden päästä tavoite on, että pojat pelaisivat c-nuorten SM-sarjaa.


Harrastamisen edullista hintaa on ollut mahdollistamassa myös Kallion seurakunta. Alppila Basketin ei tarvitse maksaa salivuokraa lainkaan, vaan joukkue saa käyttää Alppilan kirkon liikuntasalia maksutta.

Harjoitukset ovat kolme kertaa viikossa: tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin. Sunnuntaisin on koripallokerho vuosina 2010–2012 syntyneille.

”Tiesin, että Kallion seurakunta on moderni seurakunta. Siksi päätin lähestyä heitä ideallani. Kiitos kuuluu myös pastori Petri Patroselle, joka on auttanut järjestelyissä seurakunnan puolelta”, Pérez sanoo.

Pérezin mukaan tavoite on, että pelaajat olisivat lähialueilta: Kalliosta, Vallilasta, Alppilasta, Pasilasta, Töölöstä ja Hakaniemestä. Lähialueilta siksi, että pelaajat pääsisivät vaivatta harjoituksiin ilman, että lasten vanhempien olisi heitä kuljetettava. Alppila valikoitui paikaksi myös siksi, ettei alueella ole ennestään ollut koripallon seuratoimintaa.

”Mutta jos joku haluaa tulla vaikka Vuosaaresta, niin kyllä se minulle käy. Kaikki ovat tervetulleita”, Pérez sanoo.

Espanjasta lähtöisin oleva Pérez on ottanut Alppila Basketissa käyttöön myös oppeja Espanjasta. Siellä on hänen mukaansa hyvin tyypillistä, että urheiluseuroissa ollaan hyvin perillä siitä, miten lapsilla sujuu kotona ja koulussa.

”Se on sellainen kolminaisuus seuran, vanhempien ja koulun välillä. Haluan tietää, miten pelaajillani sujuu muuallakin kuin koripalloharjoituksissa”, Pérez sanoo.

Valmentamisesta Pérezillä on runsaasti kokemusta. Suomessa hän on valmentanut kymmenen vuotta Torpan Pojissa ja Munkkiniemen Kisapojissa. Silloin hän kävi päivätöissä valmentamisen ohella, mutta Alppila Basketissa hän on töissä täysipäiväisesti. Poikien harjoituksissa on mukana apuvalmentaja Pekka Hartikainen, mutta pääasiassa Pérez hoitaa kaiken yksin.

Se on myös syy siihen, miksi seuralla on vain kahden ikäluokan poikia. Pérezin mukaan esimerkiksi tyttöjoukkueelle on ollut kovasti kysyntää, mutta toistaiseksi resurssit eivät ole riittäneet. Hän tiedostaa, että tyttöjoukkueen puutteesta saattaa syntyä kritiikkiä.

”Tyttöjoukkue pannaan pystyyn heti, kun se on mahdollista. Mutta yksin aikani ei riitä kaikkeen. Aloitin pojista, koska heidän valmentamisestaan minulla on ennestään kokemusta.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää