Helsinki    |   HS Helsinki

Kerrostaloista piti tulla valkoisia ja taloyhtiökin oli jo ehditty ristiä ”Hohdoksi”: Lopputulos tyrmistyttää Helsingin lähiössä

”Me olisimme halunneet tehdä taloista vaaleammat, mutta kaupunkikuvan arkkitehdit halusivat, että niistä tulee tummemmat”, talot suunnitellut arkkitehti Jarmo Pulkkinen kertoo.Helsingin Roihuvuoreen keväällä valmistuneista uusista kerrostaloista on muodostunut alueen asukkaiden keskuudessa kestopuheenaihe. Syynä on se, että havainnekuvissa komeili aikanaan valkoisia taloja, mutta todellisuus Strömsinlahdenpolulla on aivan toinen.

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Hohdon, asunto-osakeyhtiö Helsingin Loimun ja asunto-osakeyhtiö Helsingin Tulisuontie 1:n talot ovat väriltään betoninharmaat. Tehostevärinä yksityiskohdissa on käytetty tiilenpunaista, joka sointuu vieressä sijaitsevaan Roihuvuoren punatiiliseen kirkkoon.


”Kun rakentaminen alkoi, työmaan viereen pystytettiin kyltit, joissa oli kuva tulevista taloista. Katsoin että tulee ihan mukavanoloiset talot kohottamaan alueen yleisilmettä”, kertoo Roihuvuoressa asuva Lotta Lindroos.

Kun väkeä alkoi keväällä muuttaa sisään taloihin, hämmennys oli melkoinen. Valmiit rakennukset näyttivät ihan erilaisilta kuin havainnekuvassa.

Lindroos ei ole ainoa, jota kuvien ja todellisuuden välinen ristiriita on kummastuttanut. Alueen Facebook-ryhmässä on aloitettu aiheesta useita keskusteluketjuja. Niissä on spekuloitu muun muassa sitä, miksei taloista tullutkaan valkoisia.

Taloyhtiön suunnitellut HPK Arkkitehtien arkkitehti Jarmo Pulkkinen osaa kertoa miksi.

”Me olisimme halunneet tehdä taloista vaaleammat, mutta kaupunkikuvan arkkitehdit halusivat, että niistä tulee tummemmat”, hän kertoo.

”En ole itsekään tyytyväinen siihen sävyyn. Väri muutettiin rakennuslupavaiheessa. Kitinvärinen oli se meidän ehdotuksemme.”


Pulkkisen mukaan julkisivut oli suunniteltu lähiympäristöön sopiviksi. Toisella puolella katua sijaitseva ostoskeskus on valkoinen, samoin kuin läheiset kerrostalo ja päiväkoti.

”Tuon värisinä talot eivät kyllä istu Roihuvuoren yleisilmeeseen”, Lindroos sanoo.

”Talot ovat kuin betonielementtimöykkyjä. Näyttää siltä, että elementit olisi vain jätetty siihen.”

Lindroosille tulee taloista mieleen marraskuu. Hänestä on apaattista kävellä niiden ohi.

”Suomessa on suurimman osan vuotta sään puolesta niin harmaata. Värikkäät talot piristävät, vaikka olisi harmaakin sää”, hän sanoo.

”Jos olisin ostanut asunto-osakkeen valkoisesta talosta ja päätynyt tuonväriseen, olisin varmaan nyt pohtimassa vahingonkorvauskysymyksiä.”

Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalveluiden lupayksikön päällikkö Anne Nurmio ei pysty kommentoimaan suoraan kyseisen taloyhtiön tapausta, koska ei rakennuslupaprosessin aikana ollut vielä nykyisessä työssään.

Yleisellä tasolla hän kuitenkin kertoo, että lupavalmistelun yksi ydintehtävistä on riittävän kaupunkikuvallisen laadun varmistaminen rakentamisessa. Helsingissä lupavalmistelun apuna toimii kaupunkikuvatyöryhmä, joka jo kertaalleen muutama vuosi sitten ehdittiin lakkauttaa.

”Huonoja suunnitteluratkaisuja on hämmentävän paljon liikenteessä. Niissä näkyvät aikataulu- ja kustannuspaineet välillä hyvinkin selvästi”, Nurmio sanoo.

Aiemmin suunnitelmiin on Nurmion mukaan puututtu yksityiskohtaisemmin. Nykyään ei anneta enää tarkkoja määräyksiä, vaan pyritään antamaan palaute yleisemmällä tasolla.

”Näissä asioissa ei ole objektiivista totuutta. Että vain tällä värisävyllä siitä tulee hyvä”, Nurmio sanoo.

”Helsinkiin rakennetaan niin paljon, ettemme edes ehtisi millään katsoa yksittäisiä sävyjä. Emme anna mitään värikoodeja. On arkkitehdin vastuulla löytää oikea sävy.”

Oikaisu 3.9.2019 kello 8.59: Jutussa puhuttiin aiemmin vain asunto-osakeyhtiö Hohdosta. Roihuvuoren kirkon ja ostoskeskuksen lähettyville rakennetut kolme taloa ovat kuitenkin kaikki omia taloyhtiöitään. Juttuun on lisätty muiden taloyhtiöiden nimet.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää