Helsinki    |   HS Helsinki

Ääni puhelimessa sanoi, ettei olisi enää elossa ilman Raijaa: Moni vanhus on täysin yksin ja raastavimpia ovat aamuyön tunnit

Aamukorvan vapaaehtoiset vastaavat puhelimeen juuri silloin, kun moni seniori tuntee itsensä kaikkein yksinäisimmäksi.”Aamukorva, hyvää huomenta.”

Näin Raija, 67, vastaa puhelimeen useita kertoja niinä aamuina, kun hän toimii vastaajana HelsinkiMissio-järjestön Aamukorva-puhelimessa.

Puhelimeen voivat soittaa yli 60-vuotiaat päivän aikaisina tunteina, viidestä kahdeksaan. Niiden tuntien aikana Raija tai joku muu vapaaehtoisista vastaajista kuuntelee, mistä soittajat haluavat puhua.

Raija ensiintyy jutussa poikkeuksellisesti pelkällä etunimellään. HelsinkiMissio on sitoutunut Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunnan (PuhEet) periaatteisiin, joista yksi on anonymiteetti sekä yhteydenottajan että päivystäjän osalta.

Näin pyritään varmistamaan, ettei kumpikaan osapuoli tiedä, kenen henkilökohtaisista asioista puhelimessa puhutaan.

Vapaaehtoiset vastaavat puheluihin Helsingistä, mutta soittajia maantiede ei rajoita. Puheluita tulee ympäri Suomea.

Useimmista huomaa, että he soittavat yksinäisyytensä vuoksi, Raija sanoo. Monet haluavat puhua aivan arkisista asioista. Sellaisista, mistä moni puhuu vaikkapa perheenjäsentensä kanssa: mitä söi aamupalaksi tai mitä ruokaa aikoo illalla laittaa.

”Silloin huomaa, että kysymys on vain siitä, että on tärkeätä, että joku kuuntelee.”

Yksinäisyyden lievittäminen on Aamukorvan tärkein tavoite. Juuri aamut ovat niitä hetkiä, jolloin moni seniori kokee itsensä kaikkein yksinäisimmäksi, Aamukorvan toiminnasta vastaava Marjut Puisto sanoo.

”Ikääntyminen tuo usein tosi suuria muutoksia elämään.”

Esimerkiksi liikuntakyvyn heikkeneminen ja työelämän päättyminen voivat sulkea neljän seinän sisälle. Muita ihmisiä tapaa yhä harvemmin, ja samalla monilla muuttuu myös vuorokausirytmi: petiin mennään aikaisin, ja unta ei riitä aamuisin kovin pitkälle.

”Kun herää jälleen kerran uuteen aamuun ja tietää, mitä on tulossa, eli että tulossa ei ole mitään, moni kaipaa, että voi jutella jollekin.”

Vaikka puhelut soitetaan anonyymeina, vapaaehtoisena toimiva Raija huomaa, että moni sama soittaja ottaa linjalle yhteyttä usein. Monesti soittaja sanoo, että päivän sai taas käyntiin, kun puhui elävän ihmisen kanssa. Moni soittaa vain kertoakseen, että on herännyt.

”Se saattaa olla ainut ihminen, jonka kanssa soittaja puhuu päivän aikana”, Raija sanoo.

Jos hän kuulee, että ihminen puhelimen toisessa päässä on kovin ahdistunut, juttelu menee usein myös arjen asioita syvemmälle.

”Äkkiä rupeaa tulemaan elämäntarinaa.”

Raija korostaa, ettei puhelimeen vastaavien vapaaehtoisten ole tarkoitus antaa neuvoja. Sitä painotetaan myös vapaaehtoisten kouluttamisessa.

”Me emme ole mitään psykologeja, emmekä mielenterveyshoitajia.”

”Me vain kuuntelemme.”

Jos vapaaehtoisesta tuntuu, että soittaja tarvitsee syvempää apua, hän tarkistaa päivystyshuoneen luettelosta sopivan auttavan tahon. Jos soittajalla on ollut esimerkiksi seksuaalielämässään ongelmia, joita ei ole päässyt purkamaan, Raija on ohjannut soittajan eteenpäin Sexpo-järjestön puheille.

He, jotka haluavat keskustella uskonnon kysymyksistä, Raija ohjaa ottamaan yhteyttä esimerkiksi kirkon auttaviin puhelimiin.

”Kysymykset ovat myös aika hyvä väline ihmiselle, jos on lukkiutunut. Jos kysyy jotain, että oletko tullut ajatelleeksi esimerkiksi sitä tai tätä, se ajaa ihmistä eteenpäin omassa ajattelussaan.”

Keskusteluyhteyden saaminen auttavan puhelimen kautta on Raijan mielestä tärkeää myös siksi, että avun saaminen ja hakeminen muuta kautta voi olla joskus haastavaa.

Monesti puheluissa tulee ilmi, että soittaja on esimerkiksi mielenterveyskuntoutuja.

”Se on saanut minut ajattelemaan sitä, että tuo mielenterveyspuoli on meillä aika heikoissa kantimissa. Olen siitä puhelimessa jutellut, ja monet sanovat, että se on todella vähäistä se apu, mitä saa.”

Raija aloitti Aamukorvan vapaaehtoisena kolme ja puoli vuotta sitten pian sen jälkeen, kun oli jäänyt päivätyöstään eläkkeelle. Hän päivystää puhelimessa noin yhtenä aamuna kuussa.

Myös HelsinkiMissio suosittelee, että vuorojen välille jäisi tarpeeksi aikaa. Vapaaehtoisten ei ole tarkoitus kuormittua työstä itse.

Raija lähti mukaan, koska halusi olla avuksi yksinäisyyttä kokeville.

”Jos oikein perimmäistä tarkoitusta mietin omalta osaltani, niin kyllä minä ajattelen, että meidän ihmisten kuuluisi olla hyviä toisillemme. Tämä on ehkä yksi keino osoittaa myös itselleni se, että voin olla hyvä toiselle ihmiselle.”

”Muotoja voi olla vaikka kuinka monenlaista, tämä on ollut minulle hyvä.”

Yhden saamistaan palautteista Raija muistaa edelleen selvästi. Siinä puhelussa linjalle yhteyttä ottanut nainen sanoi, että on soittanut linjalle joka aamu viimeisten kymmenen vuoden ajan.

”Hän sanoi, että ei olisi tässä maailmassa, jos teitä ei olisi siellä vastaamassa puhelimeen.”

Sellaista palautetta ei unohda.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Vasemmiston Merja Kyllönen arvostelee Kansan Uutisissa jyrkästi pääministeri Rinnettä: ”Itse tässä ajetaan päin seinää”

  5. 5

   Moni hallituksen huoli ratkeaisi, jos Suomessa yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä paljon kuin Ruotsissa: miksi se on Suomessa niin vaikeaa?

  6. 6

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  7. 7

   Geenimuuntelu meni pieleen: tutkijat saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Brad Pittin esittämä astronautti etsii isäänsä aurinkokunnan laidalta vakavassa ja vaikuttavassa tieteiselokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  6. 6

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  7. 7

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  8. 8

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  9. 9

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  10. 10

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää