Helsinki    |   HS Helsinki

Helsingissä valmistelluissa terrori-iskuissa kuoli tuhansia ihmisiä 1900-luvun alussa: Kruunun­haka kuhisi kansain­välisiä terroristeja

Suomella ja Helsingillä on ollut keskeinen rooli modernin terrorismin synnyssä. 1900-luvun alkuvuosina lukuisia Venäjällä tehtyjä attentaatteja valmisteltiin Suomessa. Uhreja oli tuhansia.Ruotsin lippu hulmuaa lähetystön katolla Helsingin Kauppatorin vieressä. Mahtavatko ruotsalaiset diplomaatit tietää, että kyseisessä rakennuksessa sai alkunsa Suomen historian verisin pankkiryöstö. Helmikuussa 1906 joukko latvialaisia bolsevikkeja asteli sisään rakennuksessa sijainneeseen Venäjän valtionpankin konttoriin. Joukkoa johti Jan Tshokke ja mukana olivat myös hänen kaksi veljeään, tyttöystävä sekä muita latvialaisia.

Ryöstäjät ampuivat vahtimestarin ja ryöstivät noin 170 000 ruplaa, suunnilleen kaksi miljoonaa euroa. Joukkio hajaantui ja alkoi verinen pakomatka.

”Bolsevikkien ajatus oli, että otetaan valtiolta ne rahat, jotka kansalle kuuluu”, sanoo historioitsija Erkki Vettenniemi.

Bolsevikkijohtaja V. I. Lenin oli hetkeä aikaisemmin käynyt Helsingissä ja uskotaan, että hän antoi siunauksensa pankkiryöstölle, jonka toteutti bolsevikkien taisteluosasto.

Erkki Vettenniemi on kirjoittanut kirjan Suomi terrorin tukikohtana (SKS, 2019), jossa hän kertoo, miten Suomessa valmisteltiin attentaatteja keisarivallan loppuvaiheessa 1900-luvun kahdella ensimmäisellä vuosikymmenellä.


Nykyaikaisen terrorismin synty voidaan johtaa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Venäjälle. Siellä kehittyi tapa surmata pommeilla kohdehenkilöitä välittämättä sivullisista. Senaatintorin keskellä patsaana jököttävä Aleksanteri II surmattiin pommi-iskussa, ja korkeista virkamiehistä myös sisäministerit Vjatseslav von Plehve ja Dmitri Sipjagin tapettiin.

”Modernin terrorismin prototyyppi syntyi Venäjällä ja sieltä se levisi myöhemmin maailmalle. Terroristeilla oli uudenlaiset aseistukset ja toimintatavat. Suomi oli aivan keskeinen miljöö terrorismin synnyssä. Suomen rooli terrorismin isäntämaana on ollut aikaisemmin tiedossa, mutta sitä ei ole hahmotettu, miten laajasti terroritekoja valmisteltiin Suomessa”, Vettenniemi pohtii tutkimustuloksiaan.

Vettenniemi seisoo Kruununhaassa Vironkatu 7:n edustalla. Hän luonnehtii paikkaa Suomen terrorismin pahamaineisimmaksi osoitteeksi. Siellä terroristit pitivät tukikohtaa suuressa monen huoneen asunnossa.

”Huoneistoa hallitsi suomalaiset aktivistit, mutta he majoittivat venäläisiä terroristeja. Sisään pääsi vain tietämällä salasanan”, Vettenniemi kertoo.

Vuoden 1905 jälkeen keisari Nikolai II tiukensi otettaan terroristeista ja nämä pakenivat Suomeen, jossa saivat olla rauhassa. Suomessa vaikutti lukuisia terroristiliikkeitä, joista tunnetuin lienee Sosialistivallankumouksellisen puolueen taisteluosasto. Se oli monien iskujen taustalla. Suomessa vaikutti myös oikeistoterroristeja. Järjestöillä oli Suomessa pommitehtaita ja maanalaisia kokoustiloja.


”Heillä oli Suomessa suojelijoita ja suhteellisen vapaat toimintavapaudet”, Vettenniemi tiivistää.

Suomalaiset tukivat mielellään terroristeja, sillä kansa oli kyllästynyt keisari Nikolai II:n venäläistämistoimiin. Kouluissa oli lisätty venäjän opintoja ja virastoissa tuli puhua venäjää. Katukyltteihin oli ilmestynyt kyrillisiä kirjaimia.

Eräs terroristien hyysääjä oli taiteilija Axel Gallen, myöhemmin Gallen-Kallela. Hänen Pirtti-ateljeessaan Erottajalla yöpyi monenlaista aktivistia. Hän majoitti muun muassa vallankumouksellista kirjailijaa Maksim Gorkia, josta hän maalasi muotokuvan.

”Gallen koki, että venäläistoimet uhkaavat suomalaista kulttuuria ja siksi hän avusti venäläisiä vallankumouksellisia. Hän ei ollut aseellinen aktivisti, ja hän käänsi pian takkinsa, kun hänen majoittamansa ihmiset ryhtyivät tekemään tappotöitä. Sitä hän ei hyväksynyt.”

Venäläiset terroristit käyttivät hyväkseen suomalaisten hyväuskoisuutta ja Vettenniemi kuvailee, että Gallen kuului hyödyllisten idioottien sankkaan joukkoon.

Attentaatit Venäjän pääministeri Pjotr Stolypinia kohtaan ovat tunnetuimpia iskuja, joita Suomessa valmisteltiin. Stolypin on vuosien saatossa noussut lähes myyttiseen asemaan Venäjällä. Erään televisiokanavan äänestyksessä yleisö rankkasi hänet kaikkien aikojen toiseksi suurimmaksi venäläiseksi. Edelle meni vain Aleksanteri Nevski.

Ensin hänen surmaamista yritti Sosialistivallankumouksellisesta puolueesta irtautuneet maksimalistit. Korpisaaren huvilaan vuonna 1906 tehdyssä iskussa kuoli 27 henkeä, mutta Stolypin selvisi hengissä. Korpisaaren terrori-iskun suunnittelijoita lymyili Suomessa.


Stolypin aloitti voimakkaan vastaterrorin, jonka seurauksena teloitettiin tuhansia, usein ilman oikeudenkäyntiä. Hirttoköyttä ryhdyttiin kutsumaan Stolypinin kravatiksi.

Vuonna 1911 radikaali aktivisti Dmitri Bogrov ampui Stolypinin Kiovan oopperatalossa. Levisi huhu, jonka mukaan murhan tilaaja oli Suomen eduskunnan puhemies P. E. Svinhufvud, mutta niiltä huhuilta katkottiin nopeasti siivet.

Pääministeri Stolypin ei turhaan vainonnut alamaisiaan, sillä vuonna 1906 erään viikon aikana Venäjällä koettiin 72 poliittista murhaa, 18 pankkiryöstöä tai vastaavaa sekä löydettiin 12 maanalaista kirjapainoa. Yhden kirjapainon tiedetään sijainneen Helsingin Vuorimiehenkadulla.

”Kumousterrorin kiihkeimpinä vuosina, jolloin Suomi oli terroristien keskeinen tukialue, iskuissa menehtyi noin 10 000 henkeä. Se on häkellyttävä määrä, jos vertaa nykypäivän terrorismiin”, Vettenniemi toteaa.

Terroristien verkostoa ja valtasuhteita on vaikea hahmottaa.

”Sosiaalivallankumoukselliset olivat ydinporukka, mutta sen lisäksi oli monenlaista siipiveikkoa. Jotkut tekivät iskuja puolueen nimissä, vaikka eivät siihen kuuluneetkaan.”

1800-luvun lopulla Suomessa suhtauduttiin kammoksuen terroristeihin, mutta kun 1900-luvun alussa sortotoimet alkoivat, myös kansa alkoi suhtautua hyväksyvästi kapinallisiin ja heitä luonnehdittiin vapaustaistelijoiksi.

Kauppatorin laidalla sijainneen pankin ryöstäneiden latvialaisten pakomatka jatkui kahteen suuntaan. Kolme ryöstäjää lähti hämäyksen vuoksi junalla Keravalle. Siellä he ampuivat santarmin, joka yritti asemalla pidättää heitä. He pakenivat Hakalan talon riiheen, josta poliisi otti kolmikon kiinni.

Ryöstön johtaja Jan Tshokke pakeni Tampereelle rahasaalis mukanaan ja majoittui matkustajakoti Saimaan, mutta pian poliisi sai vihiä ryöstäjien olinpaikasta. Tshokke pidätettiin, mutta poliisiasemalla hän riuhtoi itsensä vapaaksi ja syntyi piiritystilanne. Bolsevikki ehti surmata kaksi poliisia ja yhden sivullisen ennen kuin hänet taltutettiin.

Iso osa ryöstösaaliista päätyi ryöstön suunnitelleelle Nikolai Bureninille, joka ei liannut käsiään ryöstössä, vaan esiintyi Suomessa konserttipianistina. Hän pakeni rahoineen Amerikkaan.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli – Mistä ero syntyy?

  2. 2

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  3. 3

   Kim ja Markus allekirjoittivat valesopimuksen, joka teki Kimistä hetkessä ”asunnottoman” – Huijaus toi halutun Heka-asunnon läheltä Helsingin keskustaa

   Tilaajille
  4. 4

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvallat asetti EU:lle ennätykselliset yli 6,7 miljardin euron tullimaksut

  6. 6

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  7. 7

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  9. 9

   Poliisi haki Tinderissä ”helppoa seuraa” virka­puvussa: Tällaisia ilmoituksia poliisit ovat tehneet toisistaan eettisellä kanavalla

  10. 10

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää