Helsinki    |   HS Helsinki

Töölön 1960-luvun toimisto­järkäle remontoidaan luksus­asunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

Saneerausprosessi kestää kokonaisuudessaan noin neljä vuotta. Sinä aikana 1960-luvun lopussa rakennettu kiinteistö käy läpi todellisen muodonmuutoksen.Taivallahden rannalla Helsingin Taka-Töölössä seisoo tyhjentynyt toimistokolossi. Syyskuun harmaa sää oikein korostaa pesemättömiä ikkunoita ja rakennuksen ruskeanharmaata betonikuorta.

Rakennuksen rujolle tilalle on kuitenkin olemassa selitys. Viime kuukausien aikana rakennuksen sisältä on purettu pois lähes kaikki purettavissa on. Reilun kolmen vuoden kuluttua tyhjien käytävien tilalla on 146 asuntoa valmiina uusia asukkaita varten.

Saneerauskohteen rakennuttajana toimivan Auratum asuntojen rakennuttajajohtaja Janne Hietala ohjeistaa pitämään silmät auki kierroksellamme. Purun jäljiltä lattioissa on epätasaisuuksia ja kahdeksannessa kerroksessa kokonainen reikä alempiin kerroksiin.

”Vanhat hissit on purettu, kaikki talotekniikka uusitaan, julkisivu kunnostetaan ja kahdeksas kerros rakennetaan uudestaan”, Hietala luettelee tulevien vuosien ohjelmaa.


Rakennus tulee käymään läpi täydellisen muodonmuutoksen muuttuessaan 1960-luvun toimistotalosta 2020-luvun uniikiksi asuinrakennukseksi. Tuleville asukkaille rakennetaan jokaiseen asuntoon vähintään yksi parveke ja kahdeksannen kerroksen asukkaille on luvassa yksityiset kattoterassit.

Asunnoista pienemmät tulevat olemaan 38 neliöisiä kaksioita ja suurimmat ylimmän kerroksen asunnot ovat yli 200 neliöisiä. Auratum asuntojen asuntopalvelujohtaja Minna Fontellin mukaan asuntojen neliöhinta lähtee reilusta 9 000 eurosta. Ylimmän kerroksen asuntojen neliöhinnat tulevat olemaan noin 15 000 euroa neliöltä.

Tämä tarkoittaa, että kiinteistön hulppein asunto tulee maksamaan tulevalle omistajalleen reippaasti yli kolme miljoonaa. Siihen hintaan saa yli 200 neliötä elintilaa, esteettömän näkymän Seurasaarenselälle aina Espooseen asti, sekä usean kymmenen neliön kattoterassin.

Näkymä tulevalta terassilta on huikea ja Helsingissäkin ainutlaatuinen. Eteen ei ainakaan tule ikinä rakentumaan mitään, Hietala sanoo.


Fontell on saanut jo vastailla satojen kiinnostuneiden ihmisten tiedusteluihin uusista asunnoista. Ennakkomyynti aloitetaan tänä syksynä.

”Osasimme odottaa, että kiinnostusta tälle alueelle löytyy, mutta tämä määrä yllätti täysin.”

Fontellin mukaan on mahdollista että noin puolet asunnoista myydään heti myynnin alkuvaiheessa ja suurin osa on rakennusvaiheen aikana myyty.

Taivallahden alue on kiinnostanut ostajia aikaisemminkin, sillä aivan saneerattavan toimitalon vieressä sijaitseva sekä Vormalan korttelin halutut asuintalot että Auratumin rakennuttamat Töölön Pasuunan arvoasunnot. Pasuunan asunnoista yli puolet varattiin Fontellin mukaan ensimmäisenä myyntipäivänä.

Kun Yleisradio aloitti toimistorakennuksen rakentamisen vuonna 1965, oli Taivallahden alue vielä täysin toisenlainen. Kortteliin rakennettiin 1930-luvun puolivälissä arkkitehti Martta Martikaisen suunnittelema funkkistyylinen kasarmialue, jossa toimi muun muassa Helsingin Autokomppania. 1950-luvulle tultaessa alue täydentyi hevostallilla ja varastotiloilla.


Yleisradion johto päätti toimiston rakennuksesta syksyllä 1965, sillä kasvava yhtiö tarvitsi työntekijöilleen lisää tilaa. Kesäkadun kahdeksankerroksiseen toimitaloon sijoitettiin enimmäkseen tyypillisiä toimistotiloja, mutta taloon rakennettiin myös viisi studiota ja tarkkaamoja. Kerroksiin rakennettiin myös kuunteluhuoneita, sekä radiotyöntekijöille lukuharjoitushuoneita.

Rakennuksen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Kurt Simberg & Co:n arkkitehdit Kurt Simberg ja Karl-Erik Hagner sekä sisustusarkkitehti Leena Kolinen. Rakennuksen aikalaisia Helsingissä ovat muun muassa Hakaniemen Ympyrätalo (1968), Kallion virastotalo (1965) ja Makkaratalo (1967).

Ulkomuodoltaan Kesäkadun rakennus muistuttaa monia aikalaisiaan. Tunnistettavia piirteitä ovat muun muassa julkisivun näyttävät pilarit ja kaakelointi. Arabian tehtaan valmistamat erityislaatat ovat kestäneet tähän päivään saakka suurimmaksi osaksi kunnossa. Turvallisuussyistä kaakeleiden tippumiseen on vuosien varrella varauduttu verhoamalla talon seinät metalliverkolla.


Vuonna 1993 Ylen toiminta keskitettiin Pasilaan, kun Iso Paja ja uudet toimitilat valmistuivat. Kesäkadun toimistorakennus siirtyi Vesi- ja ympäristöhallituksen (myöhemmin Suomen ympäristökeskus) käyttöön. Syke muutti Töölöstä Viikkiin marraskuussa 2018.

1990-luvulla rakennuksessa tehtiin muutostöitä, kun Yleisradion studiotilat jäivät ilman käyttötarkoitusta. 2000-luvun alussa rakennuksen julkisivua uusittiin poistamalla eteläjulkisivun pilareiden laatat ja korvaamalla ne tasaisilla keraamisella laatoilla. Myös pohjakerroksen graniittilaattaverhoilua on vuosien aikana korjailtu. Suurimmalta osin rakennus on kuitenkin säilynyt vuosikymmenien aikana alkuperäisessä asussaan.

Rakennuksen pramein tila on kiistämättä ollut valoisa ja avara pääaula. Aulatila on kaavassa suojeltu rakennuksen julkisivun ja porraskäytävien ohella. Saneerauksen aikana aulaan tullaan palauttamaan sen alkuperäinen ilme kivilattioista, katon puuverhoilusta ja restauroiduista Yleisradion sohvista lähtien. Samalla myös Leena Kolisen suunnittelemat näyttävät valaisimet korjataan ja asennetaan takaisin ensimmäisen kerroksen tiloihin.

Aikoinaan aulasta kuljettiin kerroksiin neljän rinnakkaisen hissin taikka portaikon kautta. Aulasta oli kulku myös henkilöstön ruokalaan sekä hallintoneuvoston kokoushuoneeseen.


Tulevaisuudessa tilan kautta on kulku rakennuksen kolmeen rappuun ja yhteistiloihin, joita tullaan sijoittamaan ensimmäiseen kerrokseen. Vanhan ruokalan tilalle remontoidaan kabinetteja ja aulan vastakkaiselle puolelle muita taloyhtiön tiloja.


Ykköskerroksen länsipäätyyn rakennetaan taloyhtiön oma erikoishelmi: asukkaiden yhteinen spaosasto. Janne Hietalan mukaan taloyhtiön oma kylpylä kattaa kaksi saunaa, uima-altaan, kylmäaltaan, höyrysaunan ja elämyssuihkun, jossa yhdistyy vesi, valo sekä ääni.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  8. 8

   Ihmiset innostuivat jakamaan kokemuksiaan seksivalistuksesta riparilla – seksin sijaan veden juomista, ”ettei sielu mene pilalle”

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Kim Jong-un määräsi ”nuhjuiset eteläkorealaiset rakennukset” purettaviksi, lomakeskusta on pidetty symbolina Koreoiden yhteistyöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  7. 7

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  8. 8

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  9. 9

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää