Helsinki    |   HS Helsinki

Töölön 1960-luvun toimisto­järkäle remontoidaan luksus­asunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

Saneerausprosessi kestää kokonaisuudessaan noin neljä vuotta. Sinä aikana 1960-luvun lopussa rakennettu kiinteistö käy läpi todellisen muodonmuutoksen.Taivallahden rannalla Helsingin Taka-Töölössä seisoo tyhjentynyt toimistokolossi. Syyskuun harmaa sää oikein korostaa pesemättömiä ikkunoita ja rakennuksen ruskeanharmaata betonikuorta.

Rakennuksen rujolle tilalle on kuitenkin olemassa selitys. Viime kuukausien aikana rakennuksen sisältä on purettu pois lähes kaikki purettavissa on. Reilun kolmen vuoden kuluttua tyhjien käytävien tilalla on 146 asuntoa valmiina uusia asukkaita varten.

Saneerauskohteen rakennuttajana toimivan Auratum asuntojen rakennuttajajohtaja Janne Hietala ohjeistaa pitämään silmät auki kierroksellamme. Purun jäljiltä lattioissa on epätasaisuuksia ja kahdeksannessa kerroksessa kokonainen reikä alempiin kerroksiin.

”Vanhat hissit on purettu, kaikki talotekniikka uusitaan, julkisivu kunnostetaan ja kahdeksas kerros rakennetaan uudestaan”, Hietala luettelee tulevien vuosien ohjelmaa.


Rakennus tulee käymään läpi täydellisen muodonmuutoksen muuttuessaan 1960-luvun toimistotalosta 2020-luvun uniikiksi asuinrakennukseksi. Tuleville asukkaille rakennetaan jokaiseen asuntoon vähintään yksi parveke ja kahdeksannen kerroksen asukkaille on luvassa yksityiset kattoterassit.

Asunnoista pienemmät tulevat olemaan 38 neliöisiä kaksioita ja suurimmat ylimmän kerroksen asunnot ovat yli 200 neliöisiä. Auratum asuntojen asuntopalvelujohtaja Minna Fontellin mukaan asuntojen neliöhinta lähtee reilusta 9 000 eurosta. Ylimmän kerroksen asuntojen neliöhinnat tulevat olemaan noin 15 000 euroa neliöltä.

Tämä tarkoittaa, että kiinteistön hulppein asunto tulee maksamaan tulevalle omistajalleen reippaasti yli kolme miljoonaa. Siihen hintaan saa yli 200 neliötä elintilaa, esteettömän näkymän Seurasaarenselälle aina Espooseen asti, sekä usean kymmenen neliön kattoterassin.

Näkymä tulevalta terassilta on huikea ja Helsingissäkin ainutlaatuinen. Eteen ei ainakaan tule ikinä rakentumaan mitään, Hietala sanoo.


Fontell on saanut jo vastailla satojen kiinnostuneiden ihmisten tiedusteluihin uusista asunnoista. Ennakkomyynti aloitetaan tänä syksynä.

”Osasimme odottaa, että kiinnostusta tälle alueelle löytyy, mutta tämä määrä yllätti täysin.”

Fontellin mukaan on mahdollista että noin puolet asunnoista myydään heti myynnin alkuvaiheessa ja suurin osa on rakennusvaiheen aikana myyty.

Taivallahden alue on kiinnostanut ostajia aikaisemminkin, sillä aivan saneerattavan toimitalon vieressä sijaitseva sekä Vormalan korttelin halutut asuintalot että Auratumin rakennuttamat Töölön Pasuunan arvoasunnot. Pasuunan asunnoista yli puolet varattiin Fontellin mukaan ensimmäisenä myyntipäivänä.

Kun Yleisradio aloitti toimistorakennuksen rakentamisen vuonna 1965, oli Taivallahden alue vielä täysin toisenlainen. Kortteliin rakennettiin 1930-luvun puolivälissä arkkitehti Martta Martikaisen suunnittelema funkkistyylinen kasarmialue, jossa toimi muun muassa Helsingin Autokomppania. 1950-luvulle tultaessa alue täydentyi hevostallilla ja varastotiloilla.


Yleisradion johto päätti toimiston rakennuksesta syksyllä 1965, sillä kasvava yhtiö tarvitsi työntekijöilleen lisää tilaa. Kesäkadun kahdeksankerroksiseen toimitaloon sijoitettiin enimmäkseen tyypillisiä toimistotiloja, mutta taloon rakennettiin myös viisi studiota ja tarkkaamoja. Kerroksiin rakennettiin myös kuunteluhuoneita, sekä radiotyöntekijöille lukuharjoitushuoneita.

Rakennuksen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Kurt Simberg & Co:n arkkitehdit Kurt Simberg ja Karl-Erik Hagner sekä sisustusarkkitehti Leena Kolinen. Rakennuksen aikalaisia Helsingissä ovat muun muassa Hakaniemen Ympyrätalo (1968), Kallion virastotalo (1965) ja Makkaratalo (1967).

Ulkomuodoltaan Kesäkadun rakennus muistuttaa monia aikalaisiaan. Tunnistettavia piirteitä ovat muun muassa julkisivun näyttävät pilarit ja kaakelointi. Arabian tehtaan valmistamat erityislaatat ovat kestäneet tähän päivään saakka suurimmaksi osaksi kunnossa. Turvallisuussyistä kaakeleiden tippumiseen on vuosien varrella varauduttu verhoamalla talon seinät metalliverkolla.


Vuonna 1993 Ylen toiminta keskitettiin Pasilaan, kun Iso Paja ja uudet toimitilat valmistuivat. Kesäkadun toimistorakennus siirtyi Vesi- ja ympäristöhallituksen (myöhemmin Suomen ympäristökeskus) käyttöön. Syke muutti Töölöstä Viikkiin marraskuussa 2018.

1990-luvulla rakennuksessa tehtiin muutostöitä, kun Yleisradion studiotilat jäivät ilman käyttötarkoitusta. 2000-luvun alussa rakennuksen julkisivua uusittiin poistamalla eteläjulkisivun pilareiden laatat ja korvaamalla ne tasaisilla keraamisella laatoilla. Myös pohjakerroksen graniittilaattaverhoilua on vuosien aikana korjailtu. Suurimmalta osin rakennus on kuitenkin säilynyt vuosikymmenien aikana alkuperäisessä asussaan.

Rakennuksen pramein tila on kiistämättä ollut valoisa ja avara pääaula. Aulatila on kaavassa suojeltu rakennuksen julkisivun ja porraskäytävien ohella. Saneerauksen aikana aulaan tullaan palauttamaan sen alkuperäinen ilme kivilattioista, katon puuverhoilusta ja restauroiduista Yleisradion sohvista lähtien. Samalla myös Leena Kolisen suunnittelemat näyttävät valaisimet korjataan ja asennetaan takaisin ensimmäisen kerroksen tiloihin.

Aikoinaan aulasta kuljettiin kerroksiin neljän rinnakkaisen hissin taikka portaikon kautta. Aulasta oli kulku myös henkilöstön ruokalaan sekä hallintoneuvoston kokoushuoneeseen.


Tulevaisuudessa tilan kautta on kulku rakennuksen kolmeen rappuun ja yhteistiloihin, joita tullaan sijoittamaan ensimmäiseen kerrokseen. Vanhan ruokalan tilalle remontoidaan kabinetteja ja aulan vastakkaiselle puolelle muita taloyhtiön tiloja.


Ykköskerroksen länsipäätyyn rakennetaan taloyhtiön oma erikoishelmi: asukkaiden yhteinen spaosasto. Janne Hietalan mukaan taloyhtiön oma kylpylä kattaa kaksi saunaa, uima-altaan, kylmäaltaan, höyrysaunan ja elämyssuihkun, jossa yhdistyy vesi, valo sekä ääni.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin työnantajat varautuvat liikennekaaokseen: Hus kuljetuttaa tarvittavat työntekijät maanantaina töihin vaikka taksilla

  3. 3

   Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö, vaikuttaa myös hätäpuheluiden soittamiseen koko maassa

  4. 4

   Kommentti: Trump muutti parissa vuodessa republikaanit totuutta kaihtavaksi puolueeksi

  5. 5

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  9. 9

   Lihankorvikkeista repesi riita: Pouttua kiellettiin kutsumasta tuotteitaan kasvilihaksi ja burgerpihveiksi

  10. 10

   Teollisuusliitto katkaisi neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  3. 3

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  7. 7

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  8. 8

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  9. 9

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  10. 10

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää