Helsinki    |   HS Helsinki

Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

Kivelän palvelukeskuksessa terapiaeläinten vierailut on osa säännöllistä toimintaa. Moona-poni vierailee iäkkäiden asukkaiden luona useamman kerran vuodessa.”Ihana tuo!” kuuluu riemastunut huudahdus, kun päivän vieras astuu päivätoiminnan saliin Kivelän palvelukeskuksessa Helsingin Töölössä.

Innoissaan ja ihastuneita vaikuttavat olevan muutkin, kun pikkuinen musta poni kopsuttelee vuorotellen tervehtimään salissa istuvia ihmisiä.

Joku tietää kertoa, että 230-kiloinen, karvainen vieras on käynyt täällä aiemminkin. Osastonhoitaja Niina Ramstedt vahvistaa asian ja kertoo, että terapiaponi Moonan vierailut ovat itse asiassa osa palvelukeskuksen vakinaista toimintaa.

”Moonan ensimmäinen vierailu oli sen sortin suksee, että ponin käynnit päätettiin vakinaistaa. Moona vierailee täällä 3–4 kertaa vuodessa”, Ramstedt kertoo.

”Myös pihalla olleet kanat ovat kova juttu”, kertoo palvelukeskuksen hoitaja Leena Meririnne.


Ramstedt sanoo, että Kivelän kokemusten perusteella eläinterapia on ehdoton juttu ikäihmisten kanssa. Ponin ja kanojen lisäksi talossa on vieraillut terapiakoiria. Nytkin mukana itse asiassa vipeltää yksi sellainen, Ramstedtin oma Milli-koira.

Ilmassa on pientä jännitystä, sillä Milli ei ole koskaan nähnyt ponia. Onneksi Milli ei näytä olevan ponista moksistaan, niin kuin ei ole Moonakaan Millistä. Sieraimiin leijaileva kauran tuoksu ja hiutaleiden ropina sen sijaan saavat kavioihin liikettä.

Moona ottaa muutamia varovaisia peruutusaskelia kohti keittiötä, jossa ruotsinkielisen päivätoiminnan Solstrålenin ohjaaja Rita Nevaste valmistelee moniviljapuuroa seuraavaksi päiväksi.

”Moona tuumaa, että se saa herkkuja”, sanoo ponin ohjaksissa oleva sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja Kirsi Aarnio.


Moni haluaisi niitä myös suloiselle ponille tarjota, mutta Aarnio selittää, miksei se ole hyvä idea.

”Poni pysyy rauhallisempana, kun sille ei anna kesken vierailun herkkuja. Nämä pienet ponit ovat sellaisia, että ne tahtovat kerjätä lisää, jos saavat jotakin.”

Herkkujen sijaan Moona hukutetaan hellyydenosoituksiin. Rapsutteluista, paijailuista ja taputteluista nauttiva poni näyttää hetkittäin siltä kuin se nukahtaisi.

Päivätoimintaosastojen jälkeen matka jatkuu ympärivuorokautisille osastoille. Muutamasta askelmasta taitava pikkuponi selviää, mutta kokonaiset kerrosvälit on kuljettava hissillä. Tottuneesti se pujahtaa hissiin ja odottaa kärsivällisesti oikeaa kerrosta.


Pyörätuolilla osaston käytävää rullaileva mies lähtee seuraamaan Moonaa. ”Moona-Liisaa”, hän puhuttelee ponia hellitellen. Kun Moona tervehtii käytävällä pyörätuolissa istuvaa toista miestä, tämä tarttuu hanakasti pikkuponin riimuun.

”Otteista näkee, että hän on ollut tekemisissä hevosten kanssa”, sanoo Moonan toinen ohjaaja Johanna Tuominen.

Miehen puheesta ei ole helppo saada selvää. Käy ilmi, ettei mies ole puhunut pitkään aikaan. Moona on siis saanut hänet juttutuulelle.

Se ei ole mitenkään tavatonta, vaan itse asiassa yksi niistä syistä, miksi eläinterapiaa palvelukeskuksen iäkkäille asiakkaille tarjotaan. Ramstedt kertoo, että on muitakin, jotka ovat eläinvieraiden läsnäollessa alkaneet puhua tai reagoida muuten tavallisesta poiketen.

”Kun muistisairaat eivät enää muuta muista, he muistavat sen, että heillä on joskus ollut eläimiä”, Ramstedt sanoo.

”Täällä on esimerkiksi yksi asukas, joka ei haluaisi mitään muuta kuin nukkua. Häntä ei saa innostumaan mistään. Kaikkea on kokeiltu. Mutta kun hänen tykö menee koiran kanssa, hän kävelee ihan mihin tahansa. Eläimet ovat ainoa tapa saada hänet hyväntuuliseksi.”

Eläimet herättävät muistoja. Ramstedt kertoo, että eräälle muistisairaalle muistui Moonan tapaamisessa mieleen, että hänellä on maatila Keski-Suomessa. Toinen taas ei tunnista omaisiaan, mutta muistaa tavanneensa Moonan ohjaajineen.

Mieluisista vieraista jää siis myös muisteltavaa ja puhuttavaa vierailun jälkeen. Leena Meririnne kertoo, että eräskin yhdeksänkymppinen mamma muistelee yhä, mitä Moona edellisellä, kuukausien takaisella vierailulla teki.

Myös henkilökunta vaikuttaa olevan innoissaan. Käytäville tullaan räpsimään kuvia erikoisesta vieraasta.

Vierailun kuluessa satelee kysymyksiä: Kuinka vanha Moona on? 15 vuotta. Missä se asuu? Sampolan tilalla Lohjalla. Onko Moona matkustanut jo ratikassa? Ei ole vielä ainakaan.


Huoneeseen lönkyttelevä hevonen on varma katseenkääntäjä. Osa palvelukeskuksen asukkaista vaikuttaa vähän hämmentyneiltä. Marita Sten tiedustelee, kenen koira Moona oikein on.

”Ei se ole koira. Se on poni, vähän niin kuin pieni hevonen”, Kirsi Aarnio vastaa.

Johanna Tuominen kertoo, että Moonaa on sanottu myös vuoheksi ja kissaksi. Palvelukeskuksen kulttuuriohjaaja Leea Kavonius sanoo, että voi olla vaikea hahmottaa, että hevonen on sisällä. Leif Lindfors on samaa mieltä.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt sairaalassa ponin, ja minä olen ollut sairaalassa töissä ja potilaana. Vaimolle jos kertoisin, että täällä oli poni, hän ei uskoisi. Hän sanoisi, että olen nähnyt unta”, Lindfors sanoo.


Kalevi Hämäläinen on nähnyt hevosen sisällä ensimmäisen kerran jo pikkupoikana, kun tuli itse vieneeksi varsan kotitaloonsa.

”Äiti suuttui, kun vein sen sisälle”, Hämäläinen sanoo.

Johanna Tuominen kertoo, että Moona on aina hoitanut sisäkeikkansa rauhallisesti loppuun asti, ja niin käy tälläkin kertaa. Kun viimeisetkin asukkaat on tervehditty, Moona kävelee ulos osaston ovesta ja suuntaa kotimatkalle.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  2. 2

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  6. 6

   Arvostettu brittimedia: Huuhkajien pelit Pietarissa saattavat jäädä väliin myös siksi, että Venäjä voidaan hyllyttää EM-kisoista

  7. 7

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  10. 10

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  8. 8

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää