Helsinki    |   HS Helsinki

Ugandassa syntyi kesäkuussa Ramsie-vauva, jonka vaiheita seurataan suomalaisella puhelimeen mahtuvalla ”neuvolasovelluksella”

Industry62:n kehittämällä sovelluksella raskaana oleva nainen voi viestiä lääkärin kanssa tekstin lisäksi kuvalla ja äänellä.Kun suomalainen nainen tulee raskaaksi, yksi ensimmäisistä asioista positiivisen testin jälkeen lienee soitto neuvolaan. Vaikka raskautta seurataan tiiviisti terveydenhuollossa ja tietoa on tarjolla paljon, moni lataa myös sovelluksen tai pari saadakseen ajantasaisesti raskauden edistymiseen liittyvää tietoa.

Monen afrikkalaisen naisen kohdalla tilanne on varsin toisenlainen. Kontaktit terveydenhuoltoon ovat harvassa, eikä tietoa äitiysterveydestä ole välttämättä helposti tarjolla.

”Liian usein Afrikan maissa tuleva äiti tapaa terveydenhuollon henkilöstöä vain kerran raskauden aikana. Koska tapaamisia on harvoin, ongelmiin ei ehditä puuttua riittävän aikaisin”, sanoo helsinkiläisen ohjelmistoyritys Industry62:n toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Vielä pari vuotta sitten Kulmala pohti huomattavasti vähemmän afrikkalaisten naisten äitiysterveyttä tai imeväiskuolleisuuden ennaltaehkäisyä. Sitten hollantilaisen hyväntekeväisyysjärjestön Health[e]Foundationin edustaja törmäsi terveysalan tapahtumassa erääseen Industry62:n asiakkaista.

Asiakas suositteli Industry62:ta säätiön yhteistyökumppaniksi hankkeeseen, jossa pyritään digitaalisilla palveluilla parantamaan raskaana olevien naisten ja vauvojen terveyttä.

Health[e]Foundation on vuonna 2003 perustettu säätiö, joka tekee töitä terveydenhuollon parantamiseksi kehittyvissä maissa. Säätiö kouluttaa, jakaa tietoa ja pyrkii edistämään erilaisten tietojärjestelmien käyttöä.

Suurin osa terveystiedoista tallennetaan Afrikassa paperisiin potilasarkistoihin. Kirjauskäytännöt vaihtelevat, ja jos paperi hukkuu, terveystiedot katoavat sen mukana.

”Säätiöllä oli visio siitä, miten arkea pitäisi parantaa, esimerkiksi että terveystiedot pitäisi saada jotenkin digitaaliseen muotoon”, Kulmala kertoo.

”Usein lääkärillä ei ole mitään tietoa äidistä, kun hän tulee vastaanotolle. Kaikki pitää aina aloittaa alusta pituuksista ja painoista lähtien.”

Toisin kuin voisi ehkä kuvitella, suurin ongelma Afrikan maissa ei välttämättä ole laitteiden puute.

”Mikä on monella tavalla hämmästyttävää, kaupunkislummeissa asuvillakin on älykännykät. Heillä ei ole tietokoneita tai läppäreitä, eikä ehkä tule koskaan olemaankaan, mutta puhelimet heillä on. He ostavat niihin puheaikaa ja etsivät ilmaisia wifi-verkkoja”, Kulmala kertoo.

Health[e]Foundationilla oli jo ollut Etiopiassa tekstiviestipalvelu, jossa raskaana oleville ja synnyttäneille naisille lähetettiin terveyttä koskevaa tietoa läpi raskauden ja myös lapsen synnyttyä.

”Tekstiviestipalvelun kanssa törmättiin kuitenkin siihen, ettei kaikilla ole luku- ja kirjoitustaitoa. Se ei oikein toiminut”, Kulmala sanoo.

Niinpä ideana oli luoda yhteistyössä palvelu, jossa olisi mahdollista viestiä tekstin lisäksi äänellä ja kuvalla. Säätiöllä oli tietoa ja ymmärrystä paikallisesta elämästä, ongelmien luonteesta ja kulttuurista, Industry62:lla taas terveydenhuoltoon liittyvien palveluiden ja sovellusten kehittämisestä.

Sovellusta ei hiottu Helsingin päässä, vaan siitä luotiin heti alkuun rautalankamalli, jota lähdettiin ensin testaamaan todellisessa ympäristössä. Health[e]Foundationin yhteistyöklinikoilla käyneet ugandalaisäidit pääsivät klikkailemaan sovelluksen prototyyppiä.

Mukana kehitystyössä ei ole ollut huippuluokan länsimaalaistyyppisiä sairaaloita, sillä niissä potilaat osaavat lukea ja kirjoittaa ja puhuvat vieraita kieliä.

Kun sovellusta kehitettiin, myös toimitusjohtaja Kulmala istui työpajoissa, joissa yritettiin tavoittaa sitä, mikä palvelussa olisi käyttäjien eli äitien ja terveydenhuollon henkilöstön näkökulmasta olennaista.

”Olin raskaana oleva slummiäiti. Yritin miettiä, millaisia asioita minulla olisi mielessä raskauden eri vaiheissa. Se oli hyvin avaavaa, vaikka meidän sovelluskehittäjien oivallukset ovat tietysti vain arvauksia”, Kulmala sanoo.

Lopulta projektissa rakennettiin kaksi sovellusta: toinen naisille, toinen lääkäreille ja hoitajille. Niiden muodostamaan kokonaisuutta kutsutaan nimellä MyHealth@Hand.

Tuleva tai synnyttänyt äiti voi antaa lääkärin tai hoitajan tallentaa tietoja ja tutkimusten tuloksia sovellukseen. Näin terveystiedot kulkevat aina heidän mukanaan. Tiedot ovat tallennettu puhelimen lisäksi pilveen. Lääkäri saa äidin sovellukseen yhteyden omalla aplikaatiollaan.

Sovellus tarjoaa äideille myös ajankohtaista tietoa raskauden etenemisestä. Sen avulla on mahdollista varata aika klinikalle ja olla yhteydessä lääkäriin.

Käytännössä sovellus on äitien näkökulmasta vähän kuin heillä olisi neuvolapalvelut puhelimessaan. Sovellusparin käyttö helpottaa myös terveysalan ammattilaisten työtä.

”Terveydenhuollon ihmiset ovat saaneet järjestettyä työtään paremmin”, Kulmala sanoo.

Keväällä Ugandassa käynnistyi varsinainen pilotti, jossa oli mukana kymmeniä äitejä. Kolmen kuukauden pilottijakson aikana syntyi myös ensimmäinen sovellusta käyttäneen äidin vauva.

Ramsie-vauva syntyi kesäkuun lopussa. Äiti oli tullut mukaan pilottiin noin kuukautta ennen synnytystä. Vauvan syntymä oli hieno hetki”, Kulmala sanoo.

Seuraava kokeilu käynnistyy Tansaniassa lokakuun alussa.

”Jos Tansanian pilotti sujuu hyvin, sovellusta on mahdollista alkaa levittää muihin maihin.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

  2. 2

   Yhden tv-historian pitkäikäisimmän tv-ohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, saippuasarjan kaikkien näyttelijöiden sopimukset purettiin

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  5. 5

   Espoolainen taloyhtiö säästää maalämmön avulla 30 000 euroa vuodessa – myös aurinkoenergialla voidaan päästä kymppitonnien säästöön

  6. 6

   Sarjamurhaaja Fritz Honkasta kertova elokuva on ällöttävä, eikä edes sen teema perustele loputonta raakuudella mässäilyä

  7. 7

   Helsingin valtuuston vasen laita tuohtui: Vapaavuori yrittää viedä budjettivallan puolueilta

  8. 8

   Aki Palsanmäen elämä muuttui, kun hänen pihalleen käveli kaksi miestä ja yhtäkkiä hänestä tehtiin koko Suomen huutokauppakeisari

  9. 9

   200 miljardiin kasvanut kansallisaarre ei olekaan pyhä – Mitä tapahtuu, jos hallitus kajoaa suomalaisten eläkesäästöihin?

   Tilaajille
  10. 10

   Osa ihmisistä löytää itsensä vasta äärirajoilla, ja heitä yhdistävät samat piirteet – Henri Ansio oli 110-kiloinen lukiolainen, kunnes päätti ottaa itsestään kaiken irti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  2. 2

   Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu kyhäelmä

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Omistajaohjaus­ministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokra­työvoiman käytön lakon ajaksi – ”Tässä ovat menneet puurot ja vellit pahasti sekaisin”, kommentoi Paltan toimitusjohtaja

  5. 5

   Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

  6. 6

   Yhden tv-historian pitkäikäisimmän tv-ohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, saippuasarjan kaikkien näyttelijöiden sopimukset purettiin

  7. 7

   Nouseva merenpinta uhkaa rikkoa Yhdysvaltojen kasaaman ydinjätehaudan Tyynellämerellä

  8. 8

   200 miljardiin kasvanut kansallisaarre ei olekaan pyhä – Mitä tapahtuu, jos hallitus kajoaa suomalaisten eläkesäästöihin?

   Tilaajille
  9. 9

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  10. 10

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  10. 10

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  11. Näytä lisää