Helsinki    |   HS Helsinki

Lihattoman kebabin keksijä Siva Parlar luopui pitseriastaan Kruununhaassa: Nyt hän aikoo valloittaa Vönerillään Ranskan

Kruununhakalaisen korttelipizzerian keittiössä kehitettiin hittituote, jota tarjoillaan mahdollisesti tulevaisuudessa myös pariisilaisissa ravintoloissa.Seitankebab Vönerin kehittäjänä tunnetuksi tullut ravintolayrittäjä Siva Parlar onnistui kehittämään kruununhakalaisessa pizzeriassaan niin halutun tuotteen, että hän päätyi luopumaan ravintolastaan.

Parlar ilmoitti viime viikolla sosiaalisessa mediassa lopettavansa yrittäjänä Kruununhaan Pizza Expressissä yhdeksän vuoden jälkeen. Pizzeria on noussut varsinkin vegaaniasiakkaiden keskuudessa tietynlaiseen kulttimaineeseen.

”Huomenna on se päivä kun en ole enää tämän ensimmäisenä perustamani yrityksen yrittäjä enää. Pizza Express Kruununhaka antoi ja otti paljon, voisin kirjoittaa siitä niin paljon, että saisin kerrottavaa jokaiselle päivälle”, Parlar kirjoittaa.

Ravintolassa työskentelemisen hän aloitti jo teini-ikäisenä, kun pizzeria kuului hänen vanhemmilleen.

”Vaikka ravintolan myynkin, niin tulen aina toimimaan ruuan kimpussa”, Parlar kertoo puhelimessa.

Ja vaikka Parlar päättikin luopua ravintolastaan, Kruununhaan pizzerialle löytyi jatkaja, joka on työskennellyt kokkina pizzeriassa jo useamman vuoden ajan.

HS tavoitti miehen Pariisista, jonne hän matkusti jatkamaan työskentelyä kehittelemänsä seitankebabin, Vönerin parissa.

”Meihin ollaan jatkuvasti yhteydessä useista eri maista, eikä kontakteja ole tarvinnut itse hirveästi etsiä”, Parlar kertoo.

Tähän mennessä Vöneriä on viety muun muassa Ruotsiin ja Viroon. Ranska on maailmanvalloituksen seuraava kohde.

Parlar kehitti hittituote Vönerin pizzeriassaan vuonna 2017. Seitan on vehnäproteiinista valmistettu kasvisproteiini, joka muistuttaa rakenteeltaan lihaa.

Lue lisää: Siva Parlar, 26, kehitti pizzeriassaan vegaanisen kebabin, joka palkittiin Vegemessuilla parhaana uutuustuotteena

Vuonna 2018 tuote pokkasi Vegemessujen palkinnon vuoden parhaasta uutuustuotteesta. Tänä vuonna tuomisena oli jo kaksi voittoa: paras eines ja paras kasvisproteiini.

Vöneristä tuli hetkessä hitti puskaradioiden kautta. Jo ensimmäisenä viikonloppuna ihmisiä saapui Turusta ja Tampereelta saakka Kruununhakaan maistamaan hehkutettua uutuustuotetta.

Kysynnän takia Parlar halusi saada tuotteen myyntiin myös muualla. Näin hän päätyi perustamaan Vöner Oy:n yhdessä yhtiökumppani Maxim Laxbergin kanssa.

Vöner Oy on toiminut start-up-yrityksenä nyt reilu kaksi vuotta, niin että Laxberg ja Parlar ovat pumpanneet kaikki liikenevät varat sinne, maksamatta itselleen palkkaa.

”Ensisijainen tavoite oli, että pystymme maksamaan itsellemme takaisin sen, mitä olemme yritykseen laittaneet”, Parlar kertoo.

Nyt tilanne on yrityksen kasvun kannalta sen verran hyvä, että Parlar päätti lopettaa päivätyönsä ja siirtyä täysiaikaisesti Vönerin toimitusjohtajaksi.

”On jo pitkään ollut sellainen tilanne, että aika ja resurssit alkaa loppumaan. Kaikki vapaa-aika, mikä päivätyöstä jäi ollaan käytetty tähän.”

Ranskan reissun tarkoituksena on Parlarin mukaan kierrellä paikallisissa ravintoloissa ja tutustua tukkureihin, logistiikan sekä varastoinnin toimijoihin.

Tavoitteena on ”vöneröidä” Ranska, eli saada Parlarin kehittelemä tuote kuluttajien saataville samaan tapaan kuin se tällä hetkellä on esimerkiksi Virossa. Siellä tuotetta myydään jo laajasti ravintoloissa sekä kaupoissa.

Suomessa tuotetta on tällä hetkellä saatavilla noin 400 ravintolassa ja yli 700 kaupassa. Lisäksi markkinoilla on useita muita vegaanidöneriä varioivia tuotteita, kuten lohjalainen Santun Seitan ja tamperelainen Vegem. Saksassa paikallista vöneriä on nautittu jo vuosikymmenen ajan.

Lisäys 9.10.2019 klo 9:41 Lisätty tietoa muista seitankebab-tuotteista ja maininta Berliinin vöner-ravintolasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää