Helsinki    |   HS Helsinki

Vapaaehtoistöiden piti olla vain yhden illan kokeilu, mutta Saku Seppälä jäikin pysyvästi mukaan nuorisokahvilan toimintaan

Monille järjestöille vapaaehtoisten tekemä työ on elinehto. Kampissa toimivalla Walkers-kahvilalla on 80 vapaaehtoista.Kaksi vuotta sitten Saku Seppälän työnantaja päätti antaa 100-vuotiaalle Suomelle lahjan, jota ilman Seppälä tuskin istuisi nyt tässä. On tiistai-iltapäivä, ja Seppälällä on juuri alkanut vuoro nuorisokahvila Walkersissa Kampissa.

Seppälä ei ole nuorisotyöntekijä, vaan työskentelee kehityspäällikkönä teleoperaattori Elisalla. Yhtiö päätti Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi, että kaikki sen vajaa 5 000 työntekijää saavat vuoden aikana käyttää yhden päivän vapaaehtoistöihin.

Vapaaehtoistyötä työajalla päätettiin Elisassa jatkaa, ja lisäksi tästä vuodesta alkaen myös kiky-tunnit on halutessaan saanut tehdä vapaaehtoistöinä.

Kesällä 2016 tehty kilpailukykysopimus pidensi työntekijöiden vuosittaista työaikaa keskimäärin 24 tunnilla. Useimmilla työpaikoilla lisätunnit on ahkeroitu tavallisissa töissä.

Joissakin taloissa päädyttiin kuitenkin toisenlaisiin ratkaisuihin. Osassa kiky-tunteja ei ole tehty lainkaan, toisissa niitä taas on käytetty esimerkiksi erilaiseen henkilökunnan virkistystoimintaan.

Elisa linjasi kikyn tultua, että lisätunnit käytetään osaamisen ja toiminnan kehittämiseen.

”Tunteja on voinut käyttää esimerkiksi tiimin kehityspäiviin ja koulutukseen osallistumiseen. Sitten totesimme, että oppimista voi tapahtua myös vapaaehtoistoiminnan kautta. Niinpä työntekijät ovat saaneet käyttää tänä vuonna kikyjään myös vapaaehtoistyöhön”, kertoo Elisan henkilöstöjohtaja Marja Ranta-aho.

”Sellaiseen osallistuminen antaa näkymää erilaiseen maailmaan.”

Mahdollisuus vapaaehtoistyöhön on Ranta-ahon mukaan otettu yrityksessä vastaan hyvin. Elisalaisia on ollut talkoilemassa muun muassa vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hope ry:n toiminnassa, Mannerheimin lastensuojeluliiton tapahtumissa ja ihmisoikeustapahtuma Pridessa.

”Olemme tehneet yhteistyötä myös Aseman lasten kanssa”, Ranta-aho sanoo.


Aseman lapset ry pyörittää Walkers-kahvilaa, jonne olemme tulleet Saku Seppälää tapaamaan. Ensimmäistä kertaa Seppälä oli täällä kaksi vuotta sitten.

Joukko elisalaisia oli ensin käynyt heille räätälöidyn koulutuksen, jossa heille muun muassa kerrottiin järjestön toiminnasta. Sen jälkeen halukkaat pääsivät yhden illan ajaksi vapaaehtoisiksi Narinkkatorin laidalla sijaitsevaan Walkers-kahvilaan.

Seppälä oli päättänyt lähteä mukaan vapaaehtoistyöhön osin esimiesasemansa vuoksi, näyttääkseen esimerkkiä. Häntä kiinnosti nimenomaan työ nuorten parissa.

”Nykyajan nuorisosta voi olla montaa mieltä, eikä itselläni ole lapsia. Halusin nähdä, mitä nuorille kuuluu”, Seppälä sanoo.

”Yhtä iltaa varten meitä ei koulutettu mihinkään baristameininkiin, vaan olimme niin sanottuna luuhareita. Hengasin täällä, juttelin nuorten kanssa ja pelasin pelejä.”

Kahvilan sulkeutumisen jälkeen paikan työntekijät ja vapaaehtoiset siivosivat ja kävivät läpi iltaa. Erityisesti vierailevalta tähdeltä kysyttiin tuntemuksia. Seppälä kertoi, että nuoret olivat yllättäneet hänet positiivisesti.

”Oli hienoa nähdä, miten he kohtelevat toisiaan. He juttelevat toistensa kanssa, eivätkä olleet vain puhelimella. He myös halaavat toisiaan sukupuolesta riippumatta”, Seppälä sanoo.

”Kun lähdin kotiin, suupieleni olivat jossakin tuolla korvissa. Oli sellainen fiilis, mitä en ollut hetkeen kokenut. En osannut selittää, mistä se johtui.”

Hetken mietittyään Seppälä päätti kysyä Walkersin yhteyshenkilöltä, olisiko hänen mahdollista tulla vapaaehtoiseksi uudestaankin. Vastaus oli ”totta kai”. Nyt Seppälä on toiminut vapaaehtoisena Walkersissa kaksi vuotta, kiitos työnantajan antaman alkukipinän.

”Rehellisesti sanottuna en olisi koskaan lähtenyt muuten vapaaehtoistyöhön. Eikä kyse ole siitä, etteikö minua olisi kiinnostanut. On vain kaukainen ajatus, että olisin itse lähtenyt ottamaan selvää mahdollisuuksista”, Seppälä sanoo.

Monille järjestöille vapaaehtoisten tekemä työ on elinehto. Niitä tuskin haittaisi, vaikka useampikin työnantaja antaisi työntekijöidensä tehdä vapaaehtoistöitä työajalla. Walkersissa vapaaehtoistyössä olleista elisalaisista kaksi koki toiminnan omakseen.

”Meillä käy keskimäärin 150 nuorta illassa. Osa heistä on aika oireilevia. Siksi vapaaehtoistyö täällä ei ole kaikkien juttu, vaikka vaikeista tilanteista huolehtivatkin koulutetut ammattilaiset”, sanoo Walkers-toimintavastaava Inka Talvitie Aseman lapsista.

Vapaaehtoisten rooli kahvilan toimintamallissa on keskeinen. Tarkoitus on Talvitien mukaan tuoda tavallisia aikuisia nuorten arkeen. Tällä hetkellä vapaaehtoisia on noin 80.

Toistaiseksi Seppälän elämäntilanne on sellainen, että hän voi ja haluaa jatkaa vapaaehtoisena.

”Jos pystyn jotakin hyvää tekemään tuottamalla samalla itselleni hyvää oloa, miksi en tekisi sitä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Poliisi etsii kadonnutta helsinkiläisnaista

  10. 10

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää