Helsinki    |   HS Helsinki

Keikkapaikka The Circus lopettaa toimintansa Helsingin keskustassa: ”Äänieristys maksaisi miljoonia euroja”

Syynä on tarve mittavalle mutta epävarmalle äänieristysremontille, joka maksaisi miljoonia euroja.Helsingin keikkapaikkatarjontaan on tulossa mittava aukko, sillä ydinkeskustassa sijaitseva 1 500 asiakaspaikan The Circus lopettaa toimintansa ensi kesäkuussa.

Syynä on kiinteistön muuttunut käyttötarkoitus. Circus sijaitsee osoitteessa Arkadiankatu 4–6 sijaitsevan rakennuksen alakerrassa. Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda on jo pitkään remontoinut taloon toimistotiloja.

”Rakennukseen on tulossa kansainvälisiä yrityksiä, joissa työpäivä ei pääty kello neljä tai viisi. Siksi tilaan pitäisi tehdä mittava äänieristys, vaikka Circuksen tapahtumat ovatkin ilta-aikaan”, sanoo Circuksen toimitusjohtaja Niko Hallamäki.

”Olemme vuokranantajan kanssa käyneet asiaa läpi tutkimuksia myöten noin vuoden päivät, ja niiden mukaan äänieristys maksaisi miljoonia euroja. Sittenkään ei olisi täyttä varmuutta siitä, ettei ääni kulje rakenteissa. Remonttiin ei siksi kukaan uskalla ryhtyä.”

Circuksen lopettaminen on suuri isku Helsingin elävän musiikin tarjonnalle – etenkin, kun myös Nosturi joutuu lopettamaan kuluvan vuoden lopussa. Nosturia pyörittävälle Elmulle ei ole löytynyt uutta paikkaa.

Muita saman kokoluokan populaariin musiikkiin keskittyneitä konserttipaikkoja ei Helsingissä ole. Esimerkiksi Tavastialle mahtuu 800 kuulijaa.

Circuksessa on järjestetty vuosittain keskimäärin sata tapahtumaa. Musiikin lisäksi ravintolassa on järjestetty hyvinkin erilaisia tilaisuuksia presidentinvaalitilaisuuksista aina showpainiin ja kamppailu-urheiluun.

Tapahtumaravintolan poistuminen vaikuttaa Hallamäen mukaan myös keskustan muuhun liiketoimintaan.

”Jos noin 120 000 ihmistä vuosittain on tullut meidän tapahtumiimme, niin kyllä he ovat käyneet syömässä ja juomassa ennen keikkaa tai sen jälkeen. Moni yritys on hyötynyt siitä.”

Elävän kulttuurin katoaminen keskustasta toimistotilojen tieltä on yleismaailmallinen ilmiö. Monen suuren kaupungin keskusta hiljenee täysin työpäivän päätyttyä.

Sitä kohtaloa Hallamäki ei Helsingille toivo. Hän ajattelee, että kyseessä on ehkä vain yksi vaihe Helsingin kehityksessä.

”En syytä asiasta ketään. Meidän yrittäjien ja myös Helsingin kaupungin tehtävänä on käyttää luovuutta, että uutta syntyy tilalle”, Hallamäki sanoo.

Toimitusjohtaja ei tosin vielä tiedä, mitä hän itse tekee sen jälkeen kun Circuksen ovet sulkeutuvat viimeisen kerran kesäkuun alussa.

Circus perustettiin vuonna 2009 alun perin yökerhoksi, mutta se muutettiin jo pari vuotta myöhemmin tapahtumaravintolaksi. Lama painoi päälle, ja kaupungissa oli yökerhoista runsas ylitarjonta.

”Circus aloitti maaliskuussa 2009 juuri kun lama iski kunnolla päälle. Myös kaupunkikulttuuri alkoi muuttua, eivätkä yökerhot enää kiinnostaneet. Ihmiset alkoivat käydä yhä enemmän tapahtumissa ja kahviloissa”, Hallamäki kertoo.

”Sosiaalinen mediakin vaikutti. Sitä kautta löysi seuraa ilman, että tarvitsi mennä baaritiskille notkumaan yömyöhään.”

Circus onnistui muodonmuutoksessaan etenkin musiikkikentän sirpaloitumisen myötä. Monella uudella genrellä ei vielä ollut omaa esiintymispaikkaa, mutta ne löysivät kodin Circuksesta.

”Isot alan toimijat ottivat meidät ennakkoluulottomasti vastaan, kiitos heille siitä.”

Hallamäen mukaan alusta lähtien oli tärkeää, ettei mitään musiikkityyliä rajattu pois. Circuksen lavalla onkin vuosien mittaan esiintynyt tunnettuja esiintyjiä laidasta laitaan, kuten esimerkiksi Ghost, Skrillex, Tiesto, ASAP Rocky, Calvin Harris ja useimmat Suomen eturivin bändit.

Oikaisu 11.10 kello 11.20: Korjattu ASAP Rockyn kirjoitusasu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  8. 8

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  9. 9

   Ihmisestä näkee, hengittääkö hän oikeilla lihaksilla – Pinnallisesta hengittämisestä voi oppia eroon, ja se voi helpottaa monia vaivoja

   Tilaajille
  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää