Helsinki    |   HS Helsinki

Italialais-suomalainen pariskunta rakentaa Itä-Helsinkiin hirsitaloja, jotka heidän mukaansa kestävät ikuisesti ”kuin antiikin Rooma”

Yhteisellä pihalla voi juoda viiniä italialaisittain seurueessa, mutta takapihalta löytyy suomalaiselle sopivaa rauhaa.Kirsikkarinne, lukee portilla Marjaniemenrannassa. Aidan takana kohoavalla rinteellä seisoo kolme jylhää taloa suurine ikkunoineen ja tien toisella puolella välkkyy meri.

Kivinen omakotitalo on jo valmis, hirrestä rakennetusta paritalostakin jo puolet. Toinen omakotitalo, hirrestä sekin, on harjakorkeudessaan.

Nämä talot ovat suomalaisen Maarit Elo-Valenten ja italialaisen Ignazio Valenten unelma, jonka toteuttamisessa ei ole säästelty aikaa, rahaa tai energiaa.

Itä-Helsingissä sijaitsevan Kirsikanrinteen tarina alkoi oikeastaan jo kolmekymmentä vuotta sitten Roomassa, jossa arkeologit Maarit Elo ja Ignazio Valente tapasivat historiallisten rakennusten konservointikurssilla. Nyt he ovat olleet naimissa 26 vuotta.

Vuosien varrella heidän mielissään kehittyi unelma vierekkäisten talojen rakentamisesta kolmelle lapselleen.

“Hyvin italialainen ajattelutapa”, Elo-Valente naurahtaa.

Vuonna 2001 pari osti tontin, jolle talot mahtuisivat. Jokaiselle riittäisi omaa pihaa, mutta tilaa olisi myös yhdessäololle.

Vähitellen kävi selväksi, etteivät lapset muuttaisi Kirsikkarinteelle. Pari harkitsi pari hetken tontin pilkkomista ja myymistä. He kuitenkin päättivät pitää kiinni unelmastaan yhteisöllisestä ja kestävästä rakentamisesta ja jatkaa projektiaan.

Kymmenen vuotta tontin ostamisen jälkeen valmistui ensimmäinen talo. Se rakennettiin kivestä, mutta muiden talojen kohdalla materiaaliksi valikoitui kotimainen hirsi.

Kivitalossa pinnat ovat vaaleita ja huoneet korkeita.

”Katso, ei jalkalistoja”, Valente sanoo ja osoittaa lattianrajaa.

Listaa ei tosiaankaan ole, mutta lattian ja seinän välinen sauma on siisti.

Tähän yksityiskohtaan tiivistyy pariskunnan rakentamisen tyyli: hyvä ei riitä, vaan jäljen on oltava täydellistä.

Kun tontilla tehtiin räjäytystöitä, keksittiin poistetusta kivestä tehdä tonttia kiertävä aita. Aidalle ei löydetty tekijöitä Suomesta, joten tehtävään palkattiin ryhmä albanialaisia.

Ratkaisu ei ollut yksinkertaisin, mutta se oli parin arvojen mukainen: kivi kierrätettiin paikan päällä ja se jäi tavallaan alkuperäiselle paikalleen.


Pariskunta sanoo hyvän rakennusfirman löytämisen olevan vaikeaa. Monet tahtovat oikoa mutkissa, mutta Kirsikanrinteessä yksityiskohdat ovat kaikki kaikessa. Rakentajat näkevät työn jäljen vain hetken, mutta asukas elää sen keskellä joka päivä.

”Tästä tulee jonkun koti”, Elo-Valente sanoo ja viittaa kivimurskalattiaa ympäröiviin, paljaisiin hirsiseiniin.

Arkeologian koulutuksesta on hyötyä rakennustöissä. Valintoja tehdään ajatuksella, että Marjaniemessä seisovat hirsitalot olisivat kuin Rooman historialliset rakennukset, kestäviä ja ajattomia.

Pitkä ura Unescon maailmanperintökohteiden suojelun parissa on opettanut Valentelle paitsi kestävää rakentamista, myös projektinhallintaa. Arkeologi soveltaa oppejaan itähelsinkiläisellä työmaalla ja puhuu erilaisten työntekijöiden tiimityön tärkeydestä intohimoisesti.

Rakennuttajapari on esimerkiksi järjestänyt illanistujaisia, jotta työntekijät viihtyisivät keskenään paremmin.

”Tällaisessa projektissa on tiedettävä jokaisen työntekijän ja yrityksen parhaat puolet ja ohjata heitä kohti samaa tavoitetta”, Valente selittää.

Illanistujaiset tasapainottavat pariskunnan vaativuutta. Etenkin Valente on tarkka työn jäljestä ja käy työmaalla joka päivä varmistaakseen, että työt tehdään juuri oikealla tavalla. Hän ei myöskään arastele tarttua työkaluihin itse, mikäli kokee hoitavansa homman palkollistaan paremmin.

”Voit palkata parhaan arkkitehdin, mutta jos hänen suunnitelmiaan ei toteuteta tarkasti, lopputulos on keskinkertainen.”

Pariskunta työskentelee tiiviissä yhteistyössä arkkitehtien kanssa eikä laske työtuntejaan.

”Jos haluaa luoda jotain erityisen upeaa, on oltava myös intohimoa ja rakastettava sitä mitä tekee”, Elo-Valente tiivistää.

”Toivomme, että kiinnostuksemme ja vaivannäkömme näkyy lopputuloksessa.”


Materiaalit ja työtunteja säästelemätön rakennustapa näkyvät tietysti talojen hinnassa, joka on hieman Marjaniemenrannan keskitasoa korkeampi.

Projekti on suuri investointi myös rakennuttajille. Elo-Valente myöntää, että toisinaan unelman hintalappu vie yöunet.

Pariskunta uskoo saavansa kaikki talot myytyä, sillä kiinnostus ekologista rakentamista ja yhteisöllistä asumista kohtaan on kasvanut.

Valmiin asunnon ostaminen ja myyminen ei kuitenkaan ole heidän unelmansa, vaan kestävän ja yhteisöllisen asumisen lisääminen.

Sijoitusasuntoja tai myyntivoittoa saisi paljon helpommallakin, mutta vanhoihin rakennuksiin ja niiden säilyttämiseen vihkiytyneille rakentamisessa on kyse jostain suuremmasta.

”Yksi suurimmista onnistumisen tunteista ei tule rahasta, vaan onnellisten ihmisten näkemisestä”, Valente sanoo.

”Se tuottaa iloa joka päivä”, Elo-Valente lisää.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Astu metsään, jossa stressi haihtuu ja veren­paine laskee – HS:n erikois­artikkeli vie japanilaiseen metsä­terapiaan

   Tilaajille
  3. 3

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  4. 4

   Taivaan enkeli ei pelasta puolueita kiipelistä

  5. 5

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  6. 6

   HS kysyi jätteistä ja kierrätyksestä, ja yli 9 000 suomalaista vastasi: Vastauksista vyöryi raivoa, turhautumista ja valtava halu toimia oikein

   Tilaajille
  7. 7

   Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

  8. 8

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  9. 9

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  10. 10

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  5. 5

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  6. 6

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  9. 9

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää