Helsinki    |   HS Helsinki

Italialais-suomalainen pariskunta rakentaa Itä-Helsinkiin hirsitaloja, jotka heidän mukaansa kestävät ikuisesti ”kuin antiikin Rooma”

Yhteisellä pihalla voi juoda viiniä italialaisittain seurueessa, mutta takapihalta löytyy suomalaiselle sopivaa rauhaa.Kirsikkarinne, lukee portilla Marjaniemenrannassa. Aidan takana kohoavalla rinteellä seisoo kolme jylhää taloa suurine ikkunoineen ja tien toisella puolella välkkyy meri.

Kivinen omakotitalo on jo valmis, hirrestä rakennetusta paritalostakin jo puolet. Toinen omakotitalo, hirrestä sekin, on harjakorkeudessaan.

Nämä talot ovat suomalaisen Maarit Elo-Valenten ja italialaisen Ignazio Valenten unelma, jonka toteuttamisessa ei ole säästelty aikaa, rahaa tai energiaa.

Itä-Helsingissä sijaitsevan Kirsikanrinteen tarina alkoi oikeastaan jo kolmekymmentä vuotta sitten Roomassa, jossa arkeologit Maarit Elo ja Ignazio Valente tapasivat historiallisten rakennusten konservointikurssilla. Nyt he ovat olleet naimissa 26 vuotta.

Vuosien varrella heidän mielissään kehittyi unelma vierekkäisten talojen rakentamisesta kolmelle lapselleen.

“Hyvin italialainen ajattelutapa”, Elo-Valente naurahtaa.

Vuonna 2001 pari osti tontin, jolle talot mahtuisivat. Jokaiselle riittäisi omaa pihaa, mutta tilaa olisi myös yhdessäololle.

Vähitellen kävi selväksi, etteivät lapset muuttaisi Kirsikkarinteelle. Pari harkitsi pari hetken tontin pilkkomista ja myymistä. He kuitenkin päättivät pitää kiinni unelmastaan yhteisöllisestä ja kestävästä rakentamisesta ja jatkaa projektiaan.

Kymmenen vuotta tontin ostamisen jälkeen valmistui ensimmäinen talo. Se rakennettiin kivestä, mutta muiden talojen kohdalla materiaaliksi valikoitui kotimainen hirsi.

Kivitalossa pinnat ovat vaaleita ja huoneet korkeita.

”Katso, ei jalkalistoja”, Valente sanoo ja osoittaa lattianrajaa.

Listaa ei tosiaankaan ole, mutta lattian ja seinän välinen sauma on siisti.

Tähän yksityiskohtaan tiivistyy pariskunnan rakentamisen tyyli: hyvä ei riitä, vaan jäljen on oltava täydellistä.

Kun tontilla tehtiin räjäytystöitä, keksittiin poistetusta kivestä tehdä tonttia kiertävä aita. Aidalle ei löydetty tekijöitä Suomesta, joten tehtävään palkattiin ryhmä albanialaisia.

Ratkaisu ei ollut yksinkertaisin, mutta se oli parin arvojen mukainen: kivi kierrätettiin paikan päällä ja se jäi tavallaan alkuperäiselle paikalleen.


Pariskunta sanoo hyvän rakennusfirman löytämisen olevan vaikeaa. Monet tahtovat oikoa mutkissa, mutta Kirsikanrinteessä yksityiskohdat ovat kaikki kaikessa. Rakentajat näkevät työn jäljen vain hetken, mutta asukas elää sen keskellä joka päivä.

”Tästä tulee jonkun koti”, Elo-Valente sanoo ja viittaa kivimurskalattiaa ympäröiviin, paljaisiin hirsiseiniin.

Arkeologian koulutuksesta on hyötyä rakennustöissä. Valintoja tehdään ajatuksella, että Marjaniemessä seisovat hirsitalot olisivat kuin Rooman historialliset rakennukset, kestäviä ja ajattomia.

Pitkä ura Unescon maailmanperintökohteiden suojelun parissa on opettanut Valentelle paitsi kestävää rakentamista, myös projektinhallintaa. Arkeologi soveltaa oppejaan itähelsinkiläisellä työmaalla ja puhuu erilaisten työntekijöiden tiimityön tärkeydestä intohimoisesti.

Rakennuttajapari on esimerkiksi järjestänyt illanistujaisia, jotta työntekijät viihtyisivät keskenään paremmin.

”Tällaisessa projektissa on tiedettävä jokaisen työntekijän ja yrityksen parhaat puolet ja ohjata heitä kohti samaa tavoitetta”, Valente selittää.

Illanistujaiset tasapainottavat pariskunnan vaativuutta. Etenkin Valente on tarkka työn jäljestä ja käy työmaalla joka päivä varmistaakseen, että työt tehdään juuri oikealla tavalla. Hän ei myöskään arastele tarttua työkaluihin itse, mikäli kokee hoitavansa homman palkollistaan paremmin.

”Voit palkata parhaan arkkitehdin, mutta jos hänen suunnitelmiaan ei toteuteta tarkasti, lopputulos on keskinkertainen.”

Pariskunta työskentelee tiiviissä yhteistyössä arkkitehtien kanssa eikä laske työtuntejaan.

”Jos haluaa luoda jotain erityisen upeaa, on oltava myös intohimoa ja rakastettava sitä mitä tekee”, Elo-Valente tiivistää.

”Toivomme, että kiinnostuksemme ja vaivannäkömme näkyy lopputuloksessa.”


Materiaalit ja työtunteja säästelemätön rakennustapa näkyvät tietysti talojen hinnassa, joka on hieman Marjaniemenrannan keskitasoa korkeampi.

Projekti on suuri investointi myös rakennuttajille. Elo-Valente myöntää, että toisinaan unelman hintalappu vie yöunet.

Pariskunta uskoo saavansa kaikki talot myytyä, sillä kiinnostus ekologista rakentamista ja yhteisöllistä asumista kohtaan on kasvanut.

Valmiin asunnon ostaminen ja myyminen ei kuitenkaan ole heidän unelmansa, vaan kestävän ja yhteisöllisen asumisen lisääminen.

Sijoitusasuntoja tai myyntivoittoa saisi paljon helpommallakin, mutta vanhoihin rakennuksiin ja niiden säilyttämiseen vihkiytyneille rakentamisessa on kyse jostain suuremmasta.

”Yksi suurimmista onnistumisen tunteista ei tule rahasta, vaan onnellisten ihmisten näkemisestä”, Valente sanoo.

”Se tuottaa iloa joka päivä”, Elo-Valente lisää.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   HS tapasi miehen, jonka päätös syöksi koko Chilen kaaokseen: ”En iki­maailmassa kuvitellut, että näin kävisi”

  5. 5

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  6. 6

   Silkkiä ja vain yksi olkain – HS keräsi aineiston Presidentin­linnan suosikki­puvuista kymmenen vuoden ajalta ja hahmotteli ”täydellisen” mekon

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Anna Brotkin salakuuntelee suomalaisia ja vie sitten heidän juttunsa televisioon – ”En ymmärrä valitusta, ettei mitään muka saisi enää sanoa, sehän ei ole totta!”

   Tilaajille
  9. 9

   Keväällä 2021 Suomessa järjestetään sota­harjoitus, josta varmasti puhutaan

  10. 10

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  10. 10

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää