Helsinki    |   HS Helsinki

Helsingin politiikassa asiat saavat usein outoja mittasuhteita: ”Miljoonapäätökset nuijitaan tuosta vaan, mutta Leninin puiston nimestä keskustellaan tunti”

Miljoonapäätökset eivät hetkauta, mutta Leninin puisto herättää intohimoja. Paikallispoliitikot myöntävät, ettei kaikkiin asioihin pysty millään keskittymään.Jenni Pajusella paikallispolitiikka tulee verenperintönä. Hänen isoisänsä oli kaupunginvaltuutettu ja isänsä Jussi Pajunen Helsingin kaupunginjohtaja. Pajunen on nyt ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu kokoomuksen riveissä. Taustastaan huolimatta nainen jaksaa välillä hämmästellä, miten paikallispolitiikkaa tehdään.

”Kymmenen miljoonan euron päätökset nuijitaan tuosta vaan, mutta Leninin puiston nimestä saatetaan keskustella tunti”, Pajunen pyörittelee päätään.

Pajunen istuu Helsingin kaupunginvaltuustossa ja varajäsenenä kaupunginhallituksessa. Lisäksi hänellä on paikat elinkeinojaostossa ja kulttuurijaostossa. Pajusella menee aikaa luottamustehtäviin 10–20 tuntia viikossa.

”Kokousten päälle tulee puolueen sisäisiä tehtäviä ja edustustehtäviä. Kutsuja tulee yritysten ja kaupunginosayhdistysten tapahtumiin. Viimeksi olin Vuosaaressa venetsialaisissa ja Maria01:n juhlassa. Lisäksi sosiaalinen media ja bloggaaminen vie aikaa”, Pajunen kertoo.


Vihreiden Osmo Soininvaara on kaupunkiympäristölautakunnassa konkari, sillä hän oli sitä edeltäneen kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajana kahdeksan vuotta. Soininvaara laskee, että hänellä meni silloin siihen työhön 10–15 tuntia viikossa. Lautakunnan puheenjohtajana istui kokoomuksen Risto Rautava.

”Meillä oli tiivis yhteistyö Rautavan kanssa. Vaikka olimme monessa asiassa eri mieltä, usein sovimme keskenämme etukäteen, miten asioista päätetään. Eräs esimerkki oli Allas Sea Pool, jolle virkamiehet ehdottivat muutaman vuoden lupaa. Rautavan kanssa soittelimme ennen kokousta, että sille annetaan paljon pidempi lupa, sillä ei kukaan rakenna yhtään mitään, jos lupa on vain pariksi vuodeksi. Virkamiehet olivat pirun vihaisia meille”, Soininvaara muistelee.

Haastattelua edeltävänä iltana Soininvaara oli jälleen kerran istunut kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa. Asialistalla oli muun muassa keskustatunneli ja kokoukseen liittyviä asiakirjoja oli noin 500 sivua. Kokoukset järjestetään tiistaisin ja lautakunnan jäsenet saavat kokousmateriaalin edellisenä torstaina. Soininvaara myöntää, ettei kaikkea materiaalia ehdi millään käydä läpi.


”Tämä on kuin sotilaslääkärin tehtävä taistelun jälkeen, jolloin potilaat jaetaan kolmeen ryhmään. On tapauksia, joille ei voi mitään. On tapauksia, jotka paranevat itsestään. Ja sitten on tapauksia, joihin voi vaikuttaa, ja niihin kannattaa keskittyä. Valitsen listalta aika itsekkäästi aiheet, joihin haluan keskittyä.”

Hän kertoo, että parkkipaikkojen määrä on asia, jolle ei voi mitään.

”Vähemmällä määrällä parkkipaikkoja pärjäisimme, kun huomioidaan, paljonko ne nostavat asuntojen hintoja, mutta en jaksa joka kokouksessa niihin puuttua.”

Kokoomuksen ryhmäkokoukset järjestetään aina ennen valtuuston ja hallituksen kokouksia, ja niissä käydään ennakkoon kokouksen kulku läpi.

”Kokousmateriaaliin perehtyminen on työlästä, välillä joku tekoäly olisi tarpeen”, Pajunen myöntää.

Syyskuun lopun valtuustokokouksessa esityslistalla oli 43 asiaa. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa Kalasataman kirjastoa, romanien kansallispäivän viettoa ja vaarallisen lumen loppusijoitusta.

”Meillä kokoomuksessa ihmiset keskittyvät eri aihealueisiin oman kiinnostuksen mukaan. Kaikkien ei tarvitse hallita kaikkea, mutta pidän kunnia-asiana, että ainakin suurimpiin kysymyksiin perehdyn kunnolla, Pajunen sanoo.

Kaupunkipolitiikassa ei ole yhtä tiukkaa ryhmäkuria kuin valtakunnanpolitiikassa.

”Jos on eri mieltä, se pitää ilmoittaa ryhmälle etukäteen. Kun käsiteltiin maito- ja lihatuotteiden kulutuksen puolittamista, niin äänestin sen puolesta, toisin kuin ryhmämme”, Pajunen kertoo.

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa istuvat vihreät pitävät yhteyttä salaisessa Facebook-ryhmässä. He keskustelevat siellä tulevan kokouksen listasta ja päättävät, miten asioista äänestävät.

”Lautakunnassa on käytäntö, että edellisenä päivänä pitää ilmoittaa, jos aikoo tehdä vastaesityksen. Ei siitä mitään tulisi, jos joku vasta kokouksessa ilmoittaisi vastaesityksestä. Siihen pitää pystyä valmistautumaan ja päättämään, mitä mieltä siitä on.”

Edellisessä kokouksessa keskustatunneli päätettiin jättää pöydälle ja siihen palattiin sitten seuraavassa kokouksessa.

”Jokainen puolue voi jättää asian pöydälle kerran”, Soininvaara sanoo.

Jos vihreät haluavat neuvotella asioista etukäteen muiden puolueiden kanssa, se jää lautakunnan varapuheenjohtajan Anni Sinnemäen vastuulle.

”Sinnemäki saa tästä kokopäiväistä palkkaa, joten hänellä on aikaa tehdä ne työt.”

Soininvaaran mukaan kaupunkiympäristölautakunnan henki ei ole samalla tasolla kuin edellisen lautakunnan.

”Etenkin kokoomuksen ryhmä on nyt hyvin hajanainen, eivätkä he pysty koordinoimaan tekemisiään ollenkaan. Demareiden kantaa on myös hyvin hankalaa ennustaa etukäteen.”

Pajunen on tällä hetkellä äitiyslomalla alle vuoden ikäisen lapsensa kanssa. Pajunen kokee, että hänellä on enemmän aikaa politiikalle kuin työelämässä ollessaan.

”Minulla on nyt babybrain ja keskittymiskykyä hieman vähemmän, mutta koen äitiysloman ja politiikan hyvänä yhdistelmänä. Työelämässä ollessani oli ajankäytön kanssa todellisia haasteita.”

Ennen äitiyslomaa Pajunen työskenteli koulutusvientiyhtiön toimitusjohtajana Planmecalla, joka vie hammasteknologiaa ulkomaille. Sitä ennen hän oli erilaisissa tehtävissä muun muassa Maailmanpankilla Angolassa ja Yhdysvalloissa.

”Maailmalta tarttui mukaan halu tehdä töitä kestävän kehityksen parissa. Sitä yritän nyt edistää valtuutettuna ja tuoda kansainvälisiä esimerkkejä tänne paikalliseen päätöksentekoon”, Pajunen sanoo.

Soininvaara on innokas polkupyöräilijä, ja eläkeiässä hän pyöräilee aurinkoisina päivinä ja tekee töitä sadepäivinä. Usein pyöräretket liittyvät politiikkaan ja kaupunkisuunnitteluun.

”On hyvä, että lautakunnan esityslistat tulevat torstaina ja on viikonloppu välissä ennen kokousta. Viikonloppuna ehtii pyöräillen tutustua kohteisiin, joista tehdään päätöksiä. Viimeksi pyöräilin Kruununvuorenrantaan katsomaan, miltä alue näyttää. Kävin tutustumassa myös Puotilan ostariin, jonka purkamista on suunniteltu. Totesin, että nurin vaan.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Ruotsissa näkyy sama ilmiö kuin Suomessa – nationalistipuolue kasvaa ilman pakolaiskriisiä

  6. 6

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  7. 7

   Antti Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi, ei ole päättänyt haluaako ministeriksi – Tutkija oudoksuu Rinteen roolia

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  2. 2

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   HS-analyysi: Häikäilemätön Jari Aarnio yritti lavastaa koko systeemin mädäksi

  8. 8

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Näin Suomi pyrkii saamaan lapset pois al-Holin leiriltä – HS selvitti, mistä ulkoministeri Haavistoa koskevassa kiistassa on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää