Helsinki    |   HS Helsinki

Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

Lukiota käyvän helsinkiläisen Zahra Karimyn kalenteri on opiskelun lisäksi täynnä kokouksia, paneeleita, vierailuita, konferensseja ja juontokeikkoja.Olemme sopineet helsinkiläisen juontaja-aktivisti Zahra Karimyn, 17, kanssa tapaamisen Kulosaaren yhteiskoululle, jossa hän käy lukiota yhteiskunta- ja talouslinjalla. Edellisenä iltana Karimyltä tulee viesti. Hänellä onkin tapaaminen, jonka vuoksi hän toivoo, että tekisimme haastattelun sittenkin Helsingin kaupungintalolla.

Mikäpä siinä! Paikanvaihdoksessa on itse asiassa jotakin varsin osuvaa. Siinä missä moni toisella asteella opiskeleva tasapainottelee opiskelun ja harrastusten välillä, leijonanosan Karimyn ajasta vie vaikuttamistyö.

Opiskelun lisäksi hänen kalenteristaan löytyy erilaisia tapaamisia, kokouksia, paneeleita, vierailuita, konferensseja ja juontokeikkoja. Karimy tekee myös journalismia pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimituksessa. Hän on kirjoittanut sitä kautta muun muassa Helsingin Sanomiin.


Viime aikoina Karimy on ollut yhä useammin se, joka antaa itse haastatteluita. Toisinaan työ vie hänet ulkomaille asti. Ei kuulosta ihan peruslukiolaisen arjelta.

”Arkeni on aika aikataulutettua”, Karimy myöntää.

”Uskon, että maailmasta voi tulla parempi paikka. Siksi teen tätä.”

Karimyn juuret ovat Afganistanissa. Hänen perheensä, isä, äiti ja kaksi vanhempaa veljeä pakenivat maan sisällissotaa Iraniin. Karimy on syntynyt siellä. Vuoden ikäisenä hän muutti Suomeen, kun perhe tuli tänne kiintiöpakolaisina.

Perheen tausta on vaikuttanut siihen, että Karimy haluaa muuttaa maailmaa. Hänen isänsä on kokenut sodan, loukkaantunut taistelussa ja menettänyt useita läheisiä ihmisiä.

”Toinen kotimaani on yksi maailman rauhattomimmista maista. Siksi rauha on minulle erityisen tärkeää”, Karimy sanoo.

Kun Afganistanissa oli kahdeksan vuotta sitten hieman rauhallisempi tilanne, Karimyn isä vei lapsensa sinne kuukaudeksi vierailulle. Vaikka Karimy ei ollut kymmentäkään, maan todellisuuden näkeminen sai hänet kiinnostumaan tosissaan tyttöjen ja naisten oikeuksista. Koulussa, jonne isä hänet halusi viedä, tytöt istuivat poikien takana.

”Sen näkeminen tuntui oudolta. Kun kysyin isältä syytä, hän sanoi, että niin on vain tapana. Pojista myös puhuttiin koko ajan”, Karimy muistelee.

Luokan istumajärjestys kuvastaa tyttöjen asemaa yhteiskunnassa. Se on huonompi kuin pojilla, ja sitä myötä myös heidän mahdollisuutensa pärjätä elämässä ovat heikommat. Teini-ikäisiä tyttöjä on pakkoavioliitoissa, ja heillä saattaa olla myös monta lasta.

”Meillä kotona puhutaan paljon politiikkaa. Etenkin isä puhuu. Olen nuoresta asti tiennyt, miten yhteiskunta toimii”, Karimy kertoo.

Hänen varsinaisesta poliittisesta herätyksestä on kuitenkin kiittäminen Juha Sipilän (kesk) hallitusta. Kun Suomi kuntoon -talkoot alkoivat, Karimy oli noin kolmentoista. Noihin aikoihin mediassa puhuttiin paljon muun muassa koulutusleikkauksista. Ne tuntuivat Karimystä järjettömiltä.

Ensin hän päätyi kaverinsa vanavedessä mukaan kokoomuksen toimintaan. Sittemmin hän päätyi kuitenkin vihreisiin.

Karimy vaikuttaa myös Planin lastenhallituksessa. 15-vuotiaana sanavalmis ja yhteiskunnallisesti valveutunut Karimy sai kutsun Porin Suomi-Areenaan juontamaan suomalaisuutta ja monikielisyyttä koskenutta paneelikeskustelua. Sitä, mitä MTV:n televisioimasta keskustelusta seurasi, voisi luonnehtia hyytävän kylmäksi kyydiksi.

Karimy sai päälleen vihavyöryn. Sähköposti ja somekanavat täyttyivät vihaviesteistä. Niissä häntä kutsuttiin huoraksi ja käskettiin painua sinne, mistä on tullutkin.

”Ja kaikkea sitä muuta, mitä nuorille maahanmuuttajataustaisille naisille nyt yleensä laitetaan. Meidän piti mennä heti maistraattiin laittamaan tietojenluovutuskielto”, Karimy kertoo.

”En ollut kokenut mitään sellaista. Se tuntui aluksi tosi kovalta.”

Myös vanhemmat olivat huolissaan Karimyn jaksamisesta. Pian hän kuitenkin tointui ja päätti nähdä tapahtuneen positiivisen kautta.

”Tajusin että olen saanut viestini perille todella monelle. Yleensä vihaviestien lähettäjät ovat keski-ikäisiä miehiä, joilla ei ole mitään elämää. Minä olen heitä niin paljon nuorempi, ja olen saanut näin paljon aikaan”, Karimy kertoo

Tapahtuman jälkeen hänelle alkoi myös tulla meilejä, joissa Karimyä pyydettiin juontamaan erilaisia tilaisuuksia.

Karimy on ollut mikin varressa muun muassa Tubeconissa, Ilmastolakko-tapahtumassa ja Pointti-kaupunkifestivaalilla. Hän osallistui hiljattain myös hallituksen ilmastonmuutosta käsitteleviin pyöreän pöydän keskusteluun. Siinä nuoret ilmastoaktiivit ja opetusalan ammattilaiset keskustelivat siitä, miten kasvavan ilmastohuolen pitäisi näkyä koulussa ja opetuksessa.


Karimy pyrkii aihetta koskevissa keskustelussa pitämään esillä ihmisoikeusnäkökulmaa. Hän on toistuvasti muistuttanut, että ilmastonmuutoksen aiheuttamasta ympäristökatastrofista kärsivät erityisesti kehittyvien maiden tytöt, joilla ei ole mahdollisuutta tehdä mitään sen torjumiseksi.

Ilmastoaktivisti Karimysta tuli ruotsalaisen Greta Thunbergin jalanjäljissä. Muita Karimyn esikuvia ovat esimerkiksi rauhanaktivisti Malala Yousafzai, Michelle Obama ja poptähti Beyoncé. Samalle listalle kuuluu myös oma isä.

”Vaikka tilanne olisi kuinka vaikea, hän haluaa uskoa parempaan.”

Karimy sanoo arvostavansa myös sitä, että hänen isänsä teki paljon töitä sen eteen, että sai perheensä pois Iranista. Suomessa perheellä on turvallista, ja tyttärenkin on mahdollista toteuttaa unelmiaan. Koska on saanut tämän mahdollisuuden, Karimy haluaa antaa takaisin.

Hän luonnehtii yhteiskunnallista agendaansa ytimekkäästi kolmella sanalla: Peace, love and unity, eli rauha, rakkaus ja yhtenäisyys.

”Haluaisin yhteiskunnan, jossa ihmistä kunnioitetaan taustasta riippumatta, myös vähemmistöjä.”

Vaikka Karimy on asunut Suomessa koko ikänsä, hän kohtaa muiden ulkomaalaistaustaisten tavoin arjessaan paljon ennakkoluuloja ja ulossulkemista. Kieli vaihdetaan automaattisesti englanniksi, ja kun Karimy puhuukin hyvää suomea, tiedustellaan, onko hänet adoptoitu.

”Meidät lokeroidaan tietysti ryhmäksi. Kun Pariisissa tapahtui terrori-isku, minulle tultiin sanomaan, että tekijähän oli muslimi niin kuin sinäkin”, Karimy kertoo.

”Minulta myös kysellään, miten tämä tai tuo asia tehdään sinun kotimaassasi. Olen siihen, että öö, Suomi on minun kotimaani. En ole ikinä elänyt Afganistanissa, enkä osaa kertoa siitä maasta mitään.”

Suomeen 16 vuotta sitten saavuttuaan Karimyn perhe sijoitettiin Hämeenlinnaan. Kaksi vuotta sitten he muuttivat Helsinkiin äidin työn perässä. Helsinki on tuntunut Karimystä enemmän omalta paikalta.

”Täällä on enemmän eri taustaisia ihmisiä. En ole luokassa ainoa erinäköinen.”

Karimy ymmärtää, että ennakkoluulot ja vihaviestitkin johtuvat tietämättömyydestä. Siksi hän haluaa murtaa raja-aitoja eritaustaisten ihmisten välillä.

”Autan vapaaehtoisesti turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia tulkkauksessa sekä sopeutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan.”

Tulkkauskeikalle Karimy on menossa nytkin. Hän alkaa pakata tavaroitaan. Vaikka tässä kaupungintalolla ollaankin, Karimy ei koe kaupunginvaltuuston olevan ensisijainen tulevaisuuden vaikuttamisareena.

Se ei estä muiden toiveikkuutta. Karimya on kosiskeltu jo ehdokkaasti vuoden 2021 kuntavaaleihin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Zahra Karimy


 Zahra Karimyn perhe on Afganistanista. Karimylla on äiti, isä ja kaksi vanhempaa veljeä.

 Hän opiskelee Kulosaaren yhteiskoulun lukiossa yhteiskunta- ja talouslinjalla. Hänen on määrä valmistua sieltä keväällä 2021.

 Karimy vaikuttaa Helsingin vihreissä nuorissa ja Planin lastenhallituksessa.

 Hän harrastaa metsässä lenkkeilyä ja rakastaa suklaata, teetä ja kuvaamista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Josef Mengele oli Auschwitzin keskitysleirin kuolemanenkeli, jonka käsistä nelivuotias Michael Bornstein onnistui pelastumaan – Maanantaina Bornstein palaa Auschwitziin

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki tylsistyttää ydinkeskustaansa, sanoo italialainen yöelämän tutkija ja löytää ”ihmisten ilmapiirin” lähiön baarista

   Tilaajille
  3. 3

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  6. 6

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  7. 7

   Natsi-Saksasta täpärästi paennut Hannah Arendt kirjoitti järjestelmästä, joka yritti murhata hänet – Teoriat pahuudesta ja totalitarismista tuntuvat pelottavan ajankohtaisilta

  8. 8

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  9. 9

   Päätyivätkö Urho Kekkosen käännyttämät juutalaispakolaiset natsi-Saksan kuolemanleirille? Uusi arkistolöytö tuo valoa yhteen Suomen historian synkimmistä arvoituksista

   Tilaajille
  10. 10

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  6. 6

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  7. 7

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi ei ole mitenkään erikoinen kieli, vaikka me väitämme niin – Mutta yhdessä asiassa se on aidosti harvinainen

  9. 9

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  10. 10

   Koronavirukseen kuolleita yli 40, tartunnan saaneita noin 1 400 – Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää