Helsinki    |   HS Helsinki

Lauttasaaren harvinaisuus on venäläisten sotilasinsinöörien taidonnäyte

Vähälle käytölle jäänyt ruutikellari on säilynyt lähes muuttumattomana.”Sederholm”, lukee lauttasaarelaisen ruutikellarin oven yllä hieroglyfein.

Kellarin suunnittelussa mukana ollut insinöörikenraaliluutnantti Sederholm oli innokas egyptologi. Hänen kiinnostuksensa hieroglyfeihin näkyy yhä ruutikellarin seinässä pienen puuoven päällä.

Samaisella seinällä on myös uudempia merkkejä: pieni puinen palikka, teksti 1453 ja haalistuneet graffitin jäänteet. Nämä merkit eivät kuitenkaan liity Venäjän vallan aikaisen ruutikellarin alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

Ruutikellari rakennettiin Lauttasaaren Särkiniemeen vuonna 1885. Venäjän alainen Suomi ei ollut sodassa, mutta venäläiset katsoivat varustautumisen olevan silti tarpeen. Syynä oli Pandjehin kriisi, jossa Britannia ja Venäjä uhkailivat toisiaan Venäjän vallattua Pandjehin brittien suojelemalta Afganistanilta. Venäjä alkoi valmistautua sotaan myös Suomen kamaralla parantamalla Lauttasaaren aseistusta. Ruutikellarin lisäksi saarelle rakennettiin useita uusia kivivahvisteisia tykkipattereita ja etäisyydenmittaustorneja.

Kriisi ei yltynyt sodaksi ja vain kymmenen vuotta kellarin rakentamisen jälkeen Lauttasaaren tykkipatterit riisuttiin aseista. Ruutikellari jäi tyhjilleen.


Kallion laella on ruutikellarin ilmastointikanavan luukku. Sitä jotkut ovat luulleet tavarahissiksi, kertoo paikallishistorioitsija Ville Elomaa.

”Mutta ei se mikään hissi ole”, Elomaa sanoo ja kaivaa kellarin avaimia.

Lauttasaari-seura on adoptoimassa ruutikellaria kaupungilta, minkä vuoksi Elomaalla on kellarin avaimet. Aiemmin kaupunki käytti tyhjentynyttä ruutikellaria varastona esimerkiksi ruosteisille penkeille ja roska-astioille.

”Kaikenlaista mikä ei ole mahtunut mihinkään”, Elomaa kuvailee.

Lauttasaari-seura järjesti opastettuja kierroksia penkkien ja muun rojun seassa. Epäjärjestys harmitti aktiiveja, jotka olisivat mielellään nähneet ruutikellarin alkuperäänsä paremmin kunnioittavassa kunnossa.

Viime keväänä seura huomasi, ettei kaupunki enää käyttänytkään kellaria. Elomaa otti yhteyttä Adoptoi monumentti -hankkeeseen ja tiedusteli, voisiko seura adoptoida ruutikellarin.

”Me iskettiin siihen saumaan”, Elomaa sanoo.

Adoptiosopimus odottaa vielä Museoviraston lopullista hyväksyntää, mutta prosessi etenee.

Monumentin, adoptoijaksi lupautuva huolehtii sen kunnosta museon ohjeiden mukaan. Ruutikellarin kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi rikkaruohojen kitkemistä ympäristöstä sekä kellarin puhtaanapitoa.

Rikkaruohoja tosiaan riittää. Kasvit rehottavat ovien päällä, mutta sisätilat ovat tyhjät ja siistit. Kellarissa on kaksi huonetta, joista kummastakin on oma ovensa ulos. Ovista toinen on nyt tosin pultattuna kiinni. Huoneiden välissä on puinen väliovi. Se on alkuperäinen ja vanhempi kuin Suomen valtio. Seinälle on kirjoitettu kissan kokoisin kirjaimin kielto tupakoinnista.

Ilmastointihormin alla on rytistetty mehupurkki, etiketin kuvasta päätellen useamman vuoden vanha, mutta muuten kellarissa ei ole kuin hämähäkkejä ja yöperhosia. Varastotilat on tehty vaivaa säästelemättä. Holvaukset ovat taidokkaat, vaikka ruutikellarilta voisi odottaa ainakin jonkinlaista rosoisuutta.


Elomaa kuvailee venäläisiä sotilasinsinöörejä tarkoiksi rakentajiksi. Kaikesta laadittiin tarkat piirustukset, niin tykkipattereista kuin ulkohuusseistakin.

”Venäläinen insinöörikomennuskunta, joka näistä suunnitteluista oli vastuussa, on ollut aika tarkka”, Elomaa naurahtaa.

Huolella tehty kellari ei ehtinyt kulua käytössä, joten sisällä kunnostustöissä päästään suhteellisen helpolla. Sähkövalotkin löytyvät jo valmiiksi.

Lauttasaari-seuran toiveena on, että kellarissa voitaisiin taas pian järjestää vaikkapa opastettuja kierroksia. Ajatuksena on, että kellari voisi toimia eräänlaisena Ryssänkärjen linnoitusalueen infopisteenä, jossa olisi tietoa alueen historiasta. Kellari on erityinen, sillä vastaavanlaisia avoimia ja hyvin säilyneitä sotahistoriallisia tiloja ei Helsingistä juuri löydy. Harva tuskin edes tajuaa, millainen luola kuluneiden puuovien takana on.

Ennen opaskierroksia kellari on kuitenkin kunnostettava, siivottava rikkaruohot ja testattava ilmastoinnin toiminta. Vuosien ajan luolan ulkoseinää käytettiin graffitimaalausten alustana, minkä voi yhä huomata haalean oransseista jäljistä. Uudempiakin töhryjä on pyyhittäviksi.

Vanhan kohteen kunnostaminen ei ole aivan yksinkertaista, sillä Museoviraston valvomiin töihin tarvitaan erikoisosaamista.

”Ei siihen voi mitä tahansa remontti-reiskaa palkata, että siihen pitää kyllä löytää sellaisia erikoisasiantuntijoita, jotka ovat erikoistuneet tällaisten vanhojen tilojen korjaamiseen”, Elomaa sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi maailman etsityimmistä taideteoksista löytyi samasta galleriasta, josta se katosi 23 vuotta sitten

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  5. 5

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  8. 8

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  9. 9

   Onko edessä uusien suurvaltojen aika? Näin energia­mullistus ravistelee maailman­politiikan valta-asetelmia

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  3. 3

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  8. 8

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  9. 9

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  10. 10

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää