Helsinki    |   HS Helsinki

Lauttasaaren harvinaisuus on venäläisten sotilasinsinöörien taidonnäyte

Vähälle käytölle jäänyt ruutikellari on säilynyt lähes muuttumattomana.”Sederholm”, lukee lauttasaarelaisen ruutikellarin oven yllä hieroglyfein.

Kellarin suunnittelussa mukana ollut insinöörikenraaliluutnantti Sederholm oli innokas egyptologi. Hänen kiinnostuksensa hieroglyfeihin näkyy yhä ruutikellarin seinässä pienen puuoven päällä.

Samaisella seinällä on myös uudempia merkkejä: pieni puinen palikka, teksti 1453 ja haalistuneet graffitin jäänteet. Nämä merkit eivät kuitenkaan liity Venäjän vallan aikaisen ruutikellarin alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

Ruutikellari rakennettiin Lauttasaaren Särkiniemeen vuonna 1885. Venäjän alainen Suomi ei ollut sodassa, mutta venäläiset katsoivat varustautumisen olevan silti tarpeen. Syynä oli Pandjehin kriisi, jossa Britannia ja Venäjä uhkailivat toisiaan Venäjän vallattua Pandjehin brittien suojelemalta Afganistanilta. Venäjä alkoi valmistautua sotaan myös Suomen kamaralla parantamalla Lauttasaaren aseistusta. Ruutikellarin lisäksi saarelle rakennettiin useita uusia kivivahvisteisia tykkipattereita ja etäisyydenmittaustorneja.

Kriisi ei yltynyt sodaksi ja vain kymmenen vuotta kellarin rakentamisen jälkeen Lauttasaaren tykkipatterit riisuttiin aseista. Ruutikellari jäi tyhjilleen.


Kallion laella on ruutikellarin ilmastointikanavan luukku. Sitä jotkut ovat luulleet tavarahissiksi, kertoo paikallishistorioitsija Ville Elomaa.

”Mutta ei se mikään hissi ole”, Elomaa sanoo ja kaivaa kellarin avaimia.

Lauttasaari-seura on adoptoimassa ruutikellaria kaupungilta, minkä vuoksi Elomaalla on kellarin avaimet. Aiemmin kaupunki käytti tyhjentynyttä ruutikellaria varastona esimerkiksi ruosteisille penkeille ja roska-astioille.

”Kaikenlaista mikä ei ole mahtunut mihinkään”, Elomaa kuvailee.

Lauttasaari-seura järjesti opastettuja kierroksia penkkien ja muun rojun seassa. Epäjärjestys harmitti aktiiveja, jotka olisivat mielellään nähneet ruutikellarin alkuperäänsä paremmin kunnioittavassa kunnossa.

Viime keväänä seura huomasi, ettei kaupunki enää käyttänytkään kellaria. Elomaa otti yhteyttä Adoptoi monumentti -hankkeeseen ja tiedusteli, voisiko seura adoptoida ruutikellarin.

”Me iskettiin siihen saumaan”, Elomaa sanoo.

Adoptiosopimus odottaa vielä Museoviraston lopullista hyväksyntää, mutta prosessi etenee.

Monumentin, adoptoijaksi lupautuva huolehtii sen kunnosta museon ohjeiden mukaan. Ruutikellarin kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi rikkaruohojen kitkemistä ympäristöstä sekä kellarin puhtaanapitoa.

Rikkaruohoja tosiaan riittää. Kasvit rehottavat ovien päällä, mutta sisätilat ovat tyhjät ja siistit. Kellarissa on kaksi huonetta, joista kummastakin on oma ovensa ulos. Ovista toinen on nyt tosin pultattuna kiinni. Huoneiden välissä on puinen väliovi. Se on alkuperäinen ja vanhempi kuin Suomen valtio. Seinälle on kirjoitettu kissan kokoisin kirjaimin kielto tupakoinnista.

Ilmastointihormin alla on rytistetty mehupurkki, etiketin kuvasta päätellen useamman vuoden vanha, mutta muuten kellarissa ei ole kuin hämähäkkejä ja yöperhosia. Varastotilat on tehty vaivaa säästelemättä. Holvaukset ovat taidokkaat, vaikka ruutikellarilta voisi odottaa ainakin jonkinlaista rosoisuutta.


Elomaa kuvailee venäläisiä sotilasinsinöörejä tarkoiksi rakentajiksi. Kaikesta laadittiin tarkat piirustukset, niin tykkipattereista kuin ulkohuusseistakin.

”Venäläinen insinöörikomennuskunta, joka näistä suunnitteluista oli vastuussa, on ollut aika tarkka”, Elomaa naurahtaa.

Huolella tehty kellari ei ehtinyt kulua käytössä, joten sisällä kunnostustöissä päästään suhteellisen helpolla. Sähkövalotkin löytyvät jo valmiiksi.

Lauttasaari-seuran toiveena on, että kellarissa voitaisiin taas pian järjestää vaikkapa opastettuja kierroksia. Ajatuksena on, että kellari voisi toimia eräänlaisena Ryssänkärjen linnoitusalueen infopisteenä, jossa olisi tietoa alueen historiasta. Kellari on erityinen, sillä vastaavanlaisia avoimia ja hyvin säilyneitä sotahistoriallisia tiloja ei Helsingistä juuri löydy. Harva tuskin edes tajuaa, millainen luola kuluneiden puuovien takana on.

Ennen opaskierroksia kellari on kuitenkin kunnostettava, siivottava rikkaruohot ja testattava ilmastoinnin toiminta. Vuosien ajan luolan ulkoseinää käytettiin graffitimaalausten alustana, minkä voi yhä huomata haalean oransseista jäljistä. Uudempiakin töhryjä on pyyhittäviksi.

Vanhan kohteen kunnostaminen ei ole aivan yksinkertaista, sillä Museoviraston valvomiin töihin tarvitaan erikoisosaamista.

”Ei siihen voi mitä tahansa remontti-reiskaa palkata, että siihen pitää kyllä löytää sellaisia erikoisasiantuntijoita, jotka ovat erikoistuneet tällaisten vanhojen tilojen korjaamiseen”, Elomaa sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  3. 3

   Koulu sai puhtaat paperit ”Suomeen vai kuoleen” -julisteen tapauksessa – Laura Huhtasaari kertoi opettajien kannustavan vihaan poliitikkoja kohtaan

  4. 4

   Tutkijat arvioivat, mitä Sanna Marinin nousu pääministeriksi tarkoittaa Sdp:lle

  5. 5

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  6. 6

   Antti Rinteen lähimpänä avustajana toiminut valtiosihteeri Raimo Luoma eroaa tehtävästään

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Mikäpä sen parempaa kuin mennä aamulennolle pienessä tuubassa

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Teleoperaattori Dna poistetaan Helsingin pörssistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  7. 7

   Katri Kulmuni avaa nyt kirjoituksessaan, miksi keskusta halusi Antti Rinteestä eroon

  8. 8

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää