Helsinki    |   HS Helsinki

Helsinki vuokraa kokonaista saarta paraatipaikalta 311 eurolla kuukaudessa: ”Voi vain arvailla, kuinka paljon vastaavia sopimuksia on tehty”

Jussi Tapio maksaisi kaupungille nykyistä vuokralaista ”selkeästi enemmän”, jotta saarelle tulisi yleishyödyllistä toimintaa, mutta ei saa sopimusta.Lehti-ilmoitus voisi näyttää tältä:

Vuokrataan idyllinen kiinteistö Mustikkamaan ja Kulosaaren väliseltä luodolta. Noin 70 neliön päärakennus on historiallinen helmi ja Museoviraston suojelema. Lisäksi käytössäsi on sauna tupineen. Tämä kaikki vain 311 euron kuukausihintaan!

Voisi kuvitella, että vuokranantajan sähköposti olisi saman tien tukossa tarjokkaiden viesteistä.

Ilmoitusta Honkaluodon vuokrasopimuksen päättymisestä saaren omistaja Helsingin kaupunki ei kuitenkaan ole julkaissut. Lisäksi kaupunki pyrkii jatkamaan entisen vuokralaisen, Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran sopimusta, ottamatta huomioon kilpailevaa tarjousta.

Tämä suututtaa kilpailevan tarjouksen tehnyttä Jussi Tapiota. Hän päätti selvittää, mitä saarelle on tapahtumassa. Tapio etsi käsiinsä voimassa olevan vuokrasopimuksen ja otti yhteyttä virkamiehiin.

Lopulta Tapio päätti tehdä olemassa olevaa sopimusta korkeamman tarjouksen vuokraamisesta. Kulosaarelaisen aktiivin ja yksityisyrittäjän aikomuksena oli saada Honkaluoto kulosaarelaisten yhdistysten, koulujen ja päiväkotien käyttöön.

Helsingin kaupunki olisi lisäksi saanut ”selkeästi enemmän” rahaa kirstuunsa, ja myös nykyisen vuokralaisen järjestämien kalastustapahtumien jatkuminen turvattaisiin. Tapion neuvotteluiden pohjaksi lähettämän ehdotuksen voit lukea täältä.


Hän sai kuitenkin virkamiehiltä kielteisen päätöksen. Tapiolle kerrottiin, että kaupunki jatkaa sopimusta nykyisen vuokralaisen kanssa. Ainoana perusteluna sähköpostissa oli, että kalastusseura on ”yleishyödyllinen yhdistys”.

”Siihen asti ei edes päästy, että olisi keskusteltu vuokrasummasta. Yritin udella, mitkä seikat ovat vaikuttaneet päätökseen. Minulle sanottiin, ettei Helsingillä ole virallisia kriteerejä vuokralaisten valinnasta”, Tapio ihmettelee.

”Se panee epäilemään, että päätöksiä tehdään joillakin muilla syillä, jotka eivät ole läpinäkyviä.”

Tapion mukaan kaupungissa vaikuttaa olevan tapa jakaa yhteistä omaisuutta pilkkahinnalla erilaisille yhdistysten ja yhteisöjen käyttöön. Nämä saavat vuokrattavakseen kiinteistöjä huokeasti ilman, että vuokramahdollisuuksista kerrotaan yleisesti tai niitä kilpailutetaan.

”Kaiken lisäksi monien yhteisöjen toimintaa kaupunki rahoittaa erilaisten tukien kautta”, Tapio sanoo.

Hän myös korostaa, että olisi ollut väärin, jos hän olisi itse saanut saaren vuokrattua tiskin alta.

”Kuinka paljon tuolla olisi ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä tarjouksen, mutta eivät edes tiedä, että sellainen on mahdollista?”

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura on vuokrannut Honkaluotoa vuodesta 1997 saakka. Verkkosivujensa mukaan kalastusseura vuokraa rakennusta myös ulkopuolisille kokouksia varten.

”Mitään bisnestä emme ole siitä tehneet, emmekä ole rikas seura. Vuokra perjantaista sunnuntaihin on maksimissaan 400 euroa”, sanoo Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura puheenjohtaja Jukka Halonen.

”Hinta riippuu siitä, kuka vuokraa. Kansalaisjärjestöille ja muille hyvän tahdon yhdistyksille olemme vuokranneet tilaa muutamalla kympillä, junioriseurat ovat päässeet ilmaiseksi.”

Tapio nostaa blogitekstissään esiin sen, että Jukka Halonen on tullut tunnetuksi sosiaalidemokraattisen Demari-lehden päätoimittajana, Tarja Halosen presidentinvaalikampanjan tiedotuspäällikkönä ja valtiovarainministeri Eero Heinäluoman viestintäavustajana.

”Minä olen ollut nyt poissa poliittisesta toiminnasta 12 vuotta ja keskittynyt kymmenen vuotta sotahistoriaan. Eikä meidän seurallamme ei ole mitään poliittisia kytköksiä”, Halonen sanoo.

Jukka Halonen korostaa, että seura sai saaren vuokralle jo ennen hänen omia poliittisia luottamustehtäviä ja päätoimittajuutta.


Honkaluodolle päästäkseen on kuljettava ponttonisiltaa pitkin Mustikkamaan puolelta. Tapiota ärsyttää etenkin se, että vuokraaja on pystyttänyt saarelle kylttejä, joissa kielletään läpikulku ja kerrotaan kyseessä olevan yksityisalue.

Voimassa olevassa vuokrasopimuksessa sanotaan: Vuokralaisen hallinnassa oleva aluetta ei saa aidata eikä ulkoilijoiden liikkumista saarella saa estää.

”Kyllä niillä kylteillä saarella käynti käytännössä estetään. Sääntöorientoitunut suomalainen kääntyy takaisin siinä vaiheessa, kun näkee ne kieltotaulut”, Tapio kertoo.

Halonen vastaa, että läpikulku kielletty -taulu on asennettu ponttonisillan alkuun viestiksi Mustikkamaalle kesäisin tuleville kävijöille.

”Moni luulee, että sitä pitkin pääsee Kulosaareen. Yksityisalue-kyltti taas on rakennuksen pihalla, joka kuuluu vuokrasopimukseen”, Halonen sanoo.

”Kyllä ne tietysti voivat näyttää dramaattisilta, mutta ketään emme ole estäneet tulemasta saareen. Olemme päinvastoin kertoneet kävijöille esimerkiksi paikan historiasta.”

Honkaluodon lisäksi Tapio nostaa esiin Kulosaaressa Helsingin sosialidemokraattinen nuorisopiiri -yhdistykselle vuokratun tontin. Yli 2 000 neliömetrin alue sijaitsee Mustikkamaan uimarannan vieressä.

Siitä yhdistys maksaa sopimuksen mukaan vuokraa 167 euroa kuussa.

”Sopimusta jatkettiin kymmenellä vuodella vuonna 2013. Esittelijän mukaan vuokraan ei ollut tarvetta puuttua”, Tapio sanoo.

Tapio korostaa, että vaikka molemmat tapaukset ainakin välillisesti liittyvät sosiaalidemokraatteihin, hän ei osoita sormella puoluetta. Hän epäilee, että samanlaisia sopimuksia on tehty niin oikealle, keskelle kuin vasemmallekin.


”Voi vain arvailla, kuinka paljon vastaavia vuokrasopimuksia on tehty. Mutta ei yhdelläkään taholla pitäisi olla ikuista nautintaoikeutta meidän kaikkien yhteiseen omaisuuteen.”

Tapiolla on tarjota tilanteeseen myös selkeitä ratkaisuja: joko vuokrattavista kiinteistöistä otetaan mahdollisimman kannattava hinta tai sitten varmistetaan, että ne ovat mahdollisimman hyvin yleishyödyllisessä käytössä.

Hän ehdottaa selkeitä kriteerejä vuokraamiseen ja julkista rekisteriä kaupungin vuokrasopimuksista. Lisäksi toteutuneita sopimuksia pitäisi jatkuvasti tarkastella avoimesti, jos kyse ei ole markkinaehdoin tehdystä sopimuksesta.

”Jos tieto ei ole avoimesti ja tarkoituksenmukaisesti saatavilla, on suurena riskinä, että tietoa käytetään väärin.”


Helsingin liikuntapalvelut vastaa

Honkaluotoa vuokraa Helsingin kaupungin liikuntapalvelut. Ulkoilupalvelupäällikkö Stefan Fröberg on ollut tekemässä päätöstä luodon vuokrasopimuksen jatkamisesta Suomen kalastusmatkailun edistämisseuran kanssa.

Kuinka pitkäksi ajaksi Honkaluoto vuokrataan?

”Kyse on viranhaltijapäätöksestä, joten minulla on valta tehdä sopimus korkeintaan neljäksi vuodeksi. Vielä emme ole päättäneet sen pituudesta”, Fröberg sanoo.

Mikä on uuden sopimuksen vuokrasumma?

”Siitäkään ei ole ehditty vielä keskustella. Meillä on niin monta sopimusta käsittelyssä juuri nyt.”

Miksi Jussi Tapion kanssa ei ole edes keskusteltu siitä, kuinka suurta vuokraa hän maksaisi?

”Olen kyllä keskustellut hänen kanssaan useita kertoja. Meillä ei ole oikein periaatteita siitä, milloin vanha vuokralainen jätetään pois ja uusi otetaan tilalle. Kaipaisin siinä myös poliitikoilta päätöksiä, että missä määrin tuetaan yhdistyksiä ja missä määrin kyse on rahasta. Kyllä Honkaluodolle olisi varmasti tulossa yrittäjiä, jos se sallitaan, mutta jos mennään aina raha edellä, meillä ei kohta ole enää yhdistyksiä.”

Millä perusteella nykyinen vuokralainen saa jatkaa?

”Kyseessä on yleishyödyllinen yhdistys, joka on ollut vuokralaisena kauan ja hoitanut asiansa hyvin. Kyseessä on kalastusta edistävästä yhdistyksestä, joten on luontevaa, että heillä on paikka meren äärellä. Ei heitä oikein voi Puistolaankaan panna.”

Myös Jussi Tapion tarkoitus on yleishyödyllinen. Miksi vanha vuokralainen on automaattisesti parempi?

”Kyllä, hänen aikeensa oli avata Honkaluotoa paikallisille yhdistyksille. Mutta kuten jo sanoin, rajanveto näissä tapauksissa on vaikeaa.”

Nykyinen vuokralainen vuokraa rakennusta edelleen kokouskäyttöön. Kuinka yleishyödyllistä toimintaa se mielestäsi on ja eikö se vääristä kilpailua muihin kokousjärjestäjiin nähden?

”Mihin se raja vedetään, on hyvä kysymys. Pitäähän heidänkin rahoittaa toimintansa jotenkin. Meillä on liikuntapuolella kehitteillä pisteytysjärjestelmä suuriin hankkeisiin, ja sellaista harkitaan myös kulttuuripuolelle. Pisteytys olisi ehkä hyvä myös näissä pienemmissä sopimuksissa.”

Miksi avautuvasta vuokrausmahdollisuudesta ei kerrota julkisesti?

”Siinä Tapio on oikeassa, että nämä tulevat viranhaltijapäätöksinä tietoon jälkijunassa. Siinä olisi kehittämisen varaa.”

Saako vuokralainen laittaa Honkaluodolle kieltotauluja?

”Olen siellä itsekin käynyt ja nähnyt, kuinka pieni se on. Jos haluaa kiertää saaren, päätyy rakennuksen pihalle. Siinä tulevat maantieteelliset rajat vastaan, joten ymmärrän vuokraajaa. Mutta ehkä meidän täytyy keskustella tästä asiasta, kun uutta sopimusta tehdään.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  2. 2

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Ruokalastit tyhjenivät Hurstin itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

  8. 8

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Keväällä 2021 Suomessa järjestetään sota­harjoitus, josta varmasti puhutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  6. 6

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää