Lause, joka muutti elämän

Lehtisten perheen elämä ei ole ollut ennallaan sen jälkeen kuin perheen kuopus sai lääkäriltä huonoja uutisia.

Julkaistu: , Päivitetty:Jotain pientä flunssaa vain, Anetta Lehtinen ajatteli sulkiessaan kotinsa ulko-oven töihin lähtiessään.

Oli tammikuun alku 2019. Kuusivuotias Otto Lehtinen oli jäänyt kotiin viettämään joululoman viimeisiä päiviä ukin ja isosiskojen kanssa kipeän oloisena. Uudenvuodenaattona hän oli itkeskellyt kipeää jalkaa ja saanut kuumeen.

Aamupäivään mennessä Otto ei ollut herännyt. Anetta päätti työpäivänsä ja lähti lapsen kanssa lähisairaalaan. Sieltä heidät ohjattiin Jorviin lisätesteihin. Lääkäri epäili luutulehdusta.

Tuskin se on mitään vakavaa, Ilari Lehtinen mietti samaan aikaan työpaikallaan.

Hän oli jo ilmoittanut pomollensa lähtevänsä hieman aikaisemmin töistä hakeakseen Anettan ja Oton Jorvista kotiin.

Otto oli aina ollut terve, hän oli sairastanut vain yhden keuhkokuumeen kaksivuotiaana. Lehtisten elämä oli tavallista lapsiperhearkea pyykkivuorineen ja kiireineen. Keväälle perhe oli suunnitellut jotain erityistä, yhteisen loman Espanjaan. Isommille sisaruksille oli katsottu kuukauden ajaksi koulu valmiiksi, asuntokin oli jo varattu.

Koko elämä voi kuitenkin muuttua yhdellä lauseella.

Kun lääkäri astui huoneeseen Anettan ja Oton luo hänellä oli hyviä uutisia, röntgenkuvat olivat puhtaat. Mutta sitten seurasivat huonot uutiset: kuusivuotias Otto on sairastunut leukemiaan.

Jalkapallo on nyt seitsenvuotiaan Otto Lehtisen lempiasia koko maailmassa.


Oton huone on Myyrmäessä sijaitsevan kodin toisessa kerroksessa. Huoneelle seinille on ripustettu riviin tärkeimmät aarteet. Suosikkipelaaja Lionel Messin kaksi pelipaitaa, Antoine Griezmannin sekä Harry Kanen paidat.

Sängyn jalkopäässä on viime keväänä saatu kansallissankari Teemu Pukin pelipaita suoraan pelikentältä hankittuna. Sen Otto sai yllätyslahjana äitinsä työtoverilta.

Hänen elämänsä on omistettu jalkapallolle. Hän harrastaa sitä päivittäin pelaamalla Fifaa Playstationilla, potkimalla palloa isän kanssa olohuoneessa tai ulkona höntsäillen kavereiden kanssa.


Otto ei saa vielä osallistua koulun liikuntatunneille. Se vähän harmittaa häntä, Anetta Lehtinen kertoo.

”Oton lempitunnit koulussa ovat välitunti ja ruokatunti”, hän naurahtaa.

Kaikki liian riehakas liikkuminen on kielletty niin kauan kuin rinnassa on vielä keskuslaskimokatetri. Vaatteiden alta sitä ei oikeastaan erota, eikä Otto muutenkaan näytä kipeältä. Hän juoksentelee olohuoneessa, tekee näyttäviä filmauksia ja liukuja lattialla niin kuin kuka tahansa samanikäinen lapsi.

Otto herää aamuisin seitsemältä, syö aamupalan ja lähtee kouluun. Ison pihan toisella puolella olevassa koulussa ovat myös isosiskot Ada, 11, ja Saga, 10. Ekaluokkalaisten koulupäivät ovat noin viisituntisia, joista Otto on paikalla keskimäärin kolme tuntia. Sen jälkeen hän tulee takaisin kotiin, jossa nyt omaishoitajana oleva Anetta-äiti laittaa välipalaa.

Joinain päivinä Otto on niin väsynyt koulusta, että hän tarvitsee päiväunet. Vaikka lääkeannoksia on jo pienennetty, vievät ne silti veronsa. Iltaisin energiaa kuitenkin riittää.

”Sitten se on futista, futista, futista”, Anetta Lehtinen kertoo.


Syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 150 alle 16-vuotiasta lasta. Lasten yleisin syöpä on leukemia eli verisyöpä. Uusia leukemiapotilaita tulee Helsingin uuteen lastensairalaan vuosittain noin 15–20.

Leukemiadiagnoosi ei läheskään kaikkien potilaiden kohdalla tarkoita kuolemaa. Parantumisen todennäköisyydet ovat hyvät, sillä kolme neljästä lapsisyöpäpotilaasta paranee pysyvästi.

Tavallisin lasten sairastama leukemia on imusolmusta eli lymfosyytistä lähtöisin oleva muoto. Sitä kutsutaan akuutiksi lymfosyyttileukemiaksi (ALL). Siihen sairastuneista lapsista yli 80 prosenttia paranee.

Oton ALL varmistui tammikuun ensimmäisellä viikolla lastensairaalan Taika-osastolla selkäydinnäytteellä. Näytteen perusteella 89 prosenttia luuytimestä oli täynnä syöpäsoluja.

Tästä alkoivat rankat lääkehoidot. Otto otettiin osastolle saman tien, eikä hän päässyt kuukauteen poistumaan huoneestaan.


Vanhemmille ensimmäinen kuukausi oli kaikista kamalin. Sitä varjosti pelko siitä, selviääkö lapsi ollenkaan. Ensimmäisen kuukauden ajan voitiin vain arvuutella alkavatko hoidot tepsiä. Kun Anetta Lehtinen kysyi ensimmäiseltä lääkäriltä, mitä töihin pitää ilmoittaa, neuvoi lääkäri unohtamaan työt. ”Teidän aikataulunne menevät nyt täysin uusiksi”, lääkäri sanoi.

Aluksi vanhemmat saivat töistään kaksi viikkoa sairauslomaa. Toinen vanhemmista oli koko ajan Oton kanssa osastolla, toinen suhasi kodin ja sairaalan väliä. Sisarukset eivät saa infektioriskin takia tulla osastolle, joten isosiskot olivat joko kotona isovanhempien kanssa tai sairaalan yleisissä tiloissa koulupäivien jälkeen.

Kun yksi perheestä sairastuu, miten useamman lapsen perheessä saadaan säilytettyä jonkinlainen tavallinen arki?

Lehtisten kotona arkea pyrittiin isosiskojen kanssa pitämään mahdollisimman paljon kiinni rutiineissa, Ilari Lehtinen kertoo. Lapsille on luvattu, että kevään peruuntunut lomamatkakin toteutuu heti kun Otto saa katetrin pois ja luvan matkustaa.

”Ihan kaikkina iltoina vanhemmat ei ole kotona”, Ilari Lehtinen sanoo avatessaan juomapulloa keittiöön tulleelle Sagalle.

Sagan mielestä muutos arjessa oli kuitenkin aika iso. Pikkuveli ei ollutkaan enää aina koulun jälkeen kotona, ja riehakas menokin oli rauhoittunut.

Helmikuussa Otto pääsi kotiin, mutta osastolla piti käydä keväällä kolmen viikon välein viikko kerrallaan saamassa lääkkeitä. Lisäksi kotisairaala kävi kaksi kertaa viikossa ottamassa verikokeet kotona.

Kortisoni muutti Oton ulkonäköä rajusti. Lääkkeet turvottivat kasvot ja hiukset ajettiin, koska hiuksia alkoi jäämään tukkoina tyynylle.

Vuoteen on mahtunut myös hyviä uutisia. Hoidot ovat tepsineet.


Heinäkuussa Otolta otettiin uusi selkäydinnäyte: se oli täysin puhdas. Syöpäsoluja ei löytynyt, mutta hoitoja jatketaan silti yhteensä kaksi ja puoli vuotta, jotta uusimisriski saadaan minimoitua.

Ilari ja Anetta Lehtinen olivat sopineet olevansa vuorotellen poissa töistä. Toukokuussa he vaihtoivat, ja Anetta sopi työnantajansa Postin kanssa olevansa palkattomalla vapaalla vuoden loppuun.

Syyskuussa kesken osastojakson Anettan puhelin soi. Puhelu oli töistä. Hän vastasi siihen samalla kun Otto pelasi tabletillaan vieressä sängyssä.

Postissa oli tuolloin käynnissä yt-neuvottelut. Pomo soitti kertoakseen, että Anetta on saanut potkut.

”Oli aika epätodellinen tilanne istua siinä sairaalasängyn vieressä lapsen kanssa ja kuulla, että 18 vuoden työpaikka meni nyt siinä. Tällaisessa tilanteessa.”

Toisaalta, Anetta Lehtinen pohtii, ehkä oli hyvä saada nämä uutiset tässä tilanteessa. Oma arvopohja on mennyt niin uusiksi, ettei lähes mikään hetkauta. Ei edes työpaikan menettäminen.

Helmikuuhun asti Lehtinen saa irtisanomisajan palkkaa, sen jälkeen hänen pitää keksiä jotain uutta. Hän on harkinnut alanvaihtoa ja on hakenut opiskelemaan fysioterapeutiksi.

Mutta nyt mennään päivä kerrallaan.


Puolen vuoden ajan Lehtinen on ollut kotona. Koulujen alettua hän on pystynyt ottamaan päivittäin muutaman tunnin omaa aikaa. Yleensä hän suuntaa liikkumaan – lenkkipolulle tai uimahallille. Puhelin on aina mukana, hallilla se on vesitiiviissä pussissa altaan reunalla.

Keväällä itsestä huolehtiminen jäi, parisuhteesta puhumattakaan. Nyt kun elämä on kesän jälkeen tasaantunut, kevät näyttäytyy yhtenä sekavana kaaoksena.

”En tiedä miten olemme saaneet pidettyä tämän kaiken kasassa. Se on vain ollut pakko pitää”, Anetta Lehtinen sanoo.

Kesän jälkeen Otolla on ollut osastoviikkoja kahden kuukauden välein.

Osastojaksojen ajan Ilari Lehtinen hoitaa töiden jälkeen kodin juoksevat asiat, käy kaupassa, tekee läksyjä sisarusten kanssa. Iltaisin on vielä käynti sairaalalla. Viikonloppuna pariskunta vaihtaa vuoroja.

Elämä osastolla on rajattu yhteen huoneeseen. Kompaktissa tilassa on lapsen sänky, vuodesohva aikuiselle, pöytä ja pari tuolia.

Päivät osastolla käyvät helposti hieman tylsiksi. Enää edes pelaaminen ei tunnu niin kivalta.

Seuraavalla osastoviikolla, joulukuun alussa, Otolta otetaan jälleen uusi selkäydinnäyte. Se on ensimmäinen heinäkuun puhtaan näytteen jälkeen. Näytteen valmistumista pitää odotella kuukauden puoliväliin.

Vanhemmille ne ovat pitkiä viikkoja.

”Sitä aina jännittää, että tuleeko hyviä vai huonoja uutisia”, Anetta Lehtinen sanoo.

”Hyviä”, puoliso sanoo vierestä.

Koko perhe on selvästi iloinen siitä, että sairaalassa tarvitsee viettää vähemmän aikaa. Yhteiset hetket kotona tuntuvat merkityksellisemmiltä, eikä pienestä jaksa kinata.

Arki-illat taittuvat jalkapalloa pelaten olohuoneessa. Otto on perheen maalitykki. Iltaisin viisikko kokoontuu pöydän ääreen, ja Otto ottaa reippaasti lääkkeensä, vaikka niiden maku saakin naaman vähän nyrpistämään.

”Siitä saa tosi paljon energiaa, kun näkee että Otolla menee hyvin”, Ilari Lehtinen sanoo.

Tänä vuonna perhe pääsee juhlimaan joulua kotona. Lapset ovat jo tehneet toivelistansa joulupukille. Otto toivoi Legoja ja uutta pelipaitaa. Isosiskot ovat toivoneet koiranpentua ja leipomistarvikkeita.

Vanhempien suurin toive on puhdas näytetulos.

Ja jos vielä jotain saa toivoa, Anetta Lehtisen mielestä ruotsinristeily keväällä perheen kanssa olisi ihan huippujuttu.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  4. 4

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  5. 5

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  6. 6

   Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

  7. 7

   Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

  8. 8

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  9. 9

   Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

  10. 10

   Köyhiä ei pidä laittaa maksamaan, Unkarin pää­ministeri uhosi Brysselissä – Suomen EU-puheen­johtajuus­kauden merkittävin ilmasto­tavoite vielä auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  4. 4

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää