Helsinki    |   HS Helsinki

Tanja Valanne upottaa jättimäisiin pizzoihinsa kilon juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

Siilenpesän massiivisia pizzoja tilataan yleensä jaettavaksi esimerkiksi polttareihin tai muihin juhliin. Neljästä viiteen kiloa painavan kokonaisuuden hallinta vaatii myös kokilta paljon.Ravintola Siilinpesä on hyvin tavallinen lähiöravintola: suurin osa tiistai-iltana paikalla olevista on kanta-asiakkaita, jotka viettävät iltaansa tuttujen ympäröiminä.

”Täällä on stadin parhaat pizzat”, huikkaa ilmeisen tyytyväinen asiakas kävellessään kohti ovea.

Aivan Siilitien metroaseman kupeessa jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan toiminut ravintola onkin tunnettu nimenomaan pizzoistaan.

Valmista pizzalistaa ei ole, vaan asiakas raksittaa pizzalappuun haluamansa koon ja täytteet. Kokovaihtoehtoja on viisi, ja niistä majesteettisin on ehdottomasti ravintolan erikoisuus sukupizza.


Jättimäinen lätty vastaa viittä normaalikokoista pizzaa. Pohjan halkaisija on 80 senttimetriä ja siihen uppoaa jo pelkästään juustoa kilon verran. Neljästä viiteen kiloa painavan kokonaisuuden hallinta vaatii etenkin kokilta paljon.

”Kyllä pari kertaa joutuu treenaamaan”, myöntää Siilinpesän yrittäjä Tanja Valanne.

Harjoitusta on kuitenkin helppo saada, sillä sukupizzoja tilataan kuukausittain kymmeniä. Lähes metrin levyisen pohjan pyörittelemisen taito ei siis pääse unohtumaan.

Jätin valmistamiseen kuluu aikaa paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Valanne suositteleekin yleensä sukupizzan tilaamista jo etukäteen, jottei odotusaika kävisi pitkäksi. Kiireettömämpi voi toki myös istua baarin puolelle odottamaan.

Siilinpesällä on paikkansa siilitieläisten sydämissä. Iltaisin suurin osa asiakkaista saapuu ravintolaan viettämään kiireetöntä aikaa läheistensä kanssa, vaihtamaan kuulumisia tai pelaamaan vaikka Kimbleä.

Oluet on nautittava ravintolassa, mutta ruokaa saa myös kotiin. Sukupizzoista yli puolet tilataan nautittavaksi muualla. Siilinpesä teetättää omat kuljetuslaatikkonsa, joten sukupizzankin saa mukaansa taittelematta. Pyörän tarakalle laatikkoa on kuitenkin turha edes yrittää saada mahtumaan.

Tavallista kookkaampi pizza tilataan yleensä jaettavaksi esimerkiksi polttareihin tai muihin juhliin. Nyt tilauksissa näkyy pikkujoulukausi. Pizza uppoaa ennen ja jälkeen juhlien.


Aina tilaaja ei kuitenkaan suunnittele jakavansa pizzaa.

Tavallisesti 55 euroa maksavan sukupizzan voi nimittäin saada myös ilmaiseksi voittamalla ravintolan haasteen: Jos neljän täytteen sukupizzan saa syötyä yksin 45 minuutissa, tarjoaa talo pizzan ruokajuomineen. Neljästä täytteestä vähintään yhden täytyy olla lihaa, eikä urakan aikana saa käydä ”tyhjennyksellä”. Muuten tyyli on vapaa.

Valanteen mukaan haasteeseen tartutaan yllättävän usein. Moni lähtee yrittämään sukupizzan selättämistä leikillään.

”Ei ole sillä lailla hirveän kilpailuhenkistä”, Valanne sanoo.

Sukupizza on ollut ravintolan valikoimissa jo pitkään. Haaste heitettiin yhdeksän vuotta sitten, kun Valanne aloitti Siilinpesän yrittäjänä. Lukuisista yrittäjistä vain murto-osa on noussut pöydästä voittajana.

”Kahdelle ollaan hävitty”, Valanne naurahtaa.

Tällä hetkellä pizzahaasteen pohja-aika on 34 minuuttia, eli alle seitsemän minuuttia normaalikokoista pizzaa vastaavaa määrää kohden.

Sukupizza voi olla toimiva valinta seurueille, mikäli täytevalinnoista päästään sopuun. Yksi varteenotettava vaihtoehto on kinkku-ananas-aurajuusto-yhdistelmä, joka Valanteen mukaan pitää yhä pintansa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  4. 4

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  5. 5

   Maarit Saastamoinen hankki lapsen yksin, ja heistä kasvoi Miskan kanssa erottamattomat – sitten Saastamoisen aivoista löytyi kasvain

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  5. 5

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää