Parempi kuin Bill Gates: Insinööri Vesa Fagerlund Alppilasta voitti Microsoftin perustajan ”psykologisessa sodassa” kaksi kertaa - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Parempi kuin Bill Gates: Insinööri Vesa Fagerlund Alppilasta voitti Microsoftin perustajan ”psykologisessa sodassa” kaksi kertaa

Huippubridge on psykologista sotaa, sanoo Vesa Fagerlund. Alppilassa asuva diplomi-insinööri on voittanut 17 bridgen Suomen mestaruutta ja pelaa Yhdysvaltojen ammattilaisturnauksissa.

Vesa Fargerlund keskittyy peliin Bridgeareenan peli-illassa. Vastustaja Jesse Jäkärä (vas.) pohtii ankarasti seuraavaa korttiaan. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Julkaistu: 1.1. 11:27

Pelipöytään istahtaa harmaantunut herrasmies, joka on pukeutunut siistiin siniseen fleeceen ja flanellihousuihin. Mies vaikuttaa hermostuneelta. Pelataan bridgen ammattilaisturnauksen finaalipäivää Providencen kaupungissa Yhdysvalloissa joulukuussa 2014.

Herrasmies sanoo vieressään istuvalle Vesa Fagerlundille, ettei ole tottunut pelaamaan näköesteillä.

Bridge on paripeli, jossa saman puolen pelaajat istuvat vastakkain. Tärkeissä turnauksissa parit mittelevät pöydissä, joihin on asennettu viistosti pöydän yli kulkeva seinä, joka estää saman parin pelaajia näkemästä toisiaan. Näköesteellä estetään luvaton viestittely ilmeillä tai eleillä.

22-vuotias Fagerlund rauhoittelee vastustajaa ja sanoo, ettei ole syytä jännittää. Kyllä asiat hoituvat.

Kortinpeluu alkaa, ja mies näyttää yhä hermostuneelta.

Fagerlundin joukkue voittaa ottelun murskaluvuin, ja vastustajat jäävät lähes nollille.

”Menin ottelun jälkeen laskemaan pisteitä joukkuekavereiden kanssa, ja he kysyivät, olinko huomannut, ketä vastaan pelasin”, Fagerlund muistelee.

Bridgeä pelataan tavallisella korttipakalla. Jokaiselle neljälle pelaajalle jaetaan 13 korttia. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Ei Fagerlund ollut pohtinut, kuka vieressä istui. Mies toki näytti jotenkin tutulta.

”Se oli Bill Gates”, joukkuetoveri sanoi.

Fagerlund kyllä tiesi, että ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustaja on innokas bridgenpelaaja ja että hän osallistui turnaukseen.

”Olin ajatellut, että Gatesilla olisi ollut mukana turvamiehiä, mutta ei. Gates oli kuin kuka tahansa, eivätkä muut pelaajatkaan kiinnittäneet häneen erityistä huomiota”, Fagerlund sanoo.

”Ei tieto olisi vaikuttanut pelaamiseeni. Gatesilla on ansionsa, mutta bridgenpelaajana hän ei ole samaa tasoa.”

Fagerlundilla on kanttia arvioida kuuluisaa vastustajaansa. Alppilassa asuva diplomi-insinööri on noussut nopeasti Suomen bridgen kärkeen, voittanut 17 Suomen mestaruutta, juniorien EM-hopean ja edustanut Suomea maajoukkueessa.

Vaikka Fagerlund on nyt vasta 28-vuotias, kokemusta bridgestä on jo 17 vuoden ajalta.

”Opin pelaamaan 11-vuotiaana kotikaupungissani Hämeenlinnassa. Velipoika kiinnostui lajista ja meni alkeiskurssille. Hän toi kotiin kurssimateriaaleja, joita luin ja innostuin.”

Vaikka Fagerlund ei käynyt alkeiskurssilla, hän uskaltautui kaverinsa kanssa kurssilla järjestettyyn kilpailuun.

”En muista siitä muuta kuin että pää tuli tosi kipeäksi. Jollain ilveellä me voitettiin se kisa.”

Yllätysmenestys lisäsi innostusta, ja Fagerlund hakeutui paikallisen kerhon peli-iltoihin. Aluksi hän oli muiden aloittelijoiden tapaan tuloslistojen jälkipäässä.

”Bridgessä kuitenkin aloittelijakin voi pelata mestaria vastaan ja onnistua vaikkapa yhdessä jaossa. Siitä saa lisää kipinää. Esimerkiksi šakissa niin ei tapahdu.”

Bridgen sosiaalisuus on kiinnostanut Fagerlundia alusta lähtien. Pelaaminen kerhoilloissa ei ole kovin vakavaa.

”Vaihdetaan kuulumisia, nautitaan pelaamisesta ja yhdessäolosta. Pöydässä törmää kaikenlaisiin ihmisiin toimitusjohtajista työttömiin ja lapsista satavuotiaisiin,” Fagerlund sanoo.

Sosiaalisia taitoja tarvitaan myös itse pelissä. Bridgeä pelataan pareittain, joten ei ole samantekevää, miten pelipöydässä käyttäytyy.

”Tulokset riippuvat yhteistyöstä, joten pelaajan tehtävä on auttaa partneriaan pelaamaan paremmin. Jos partneria arvostelee, on varmaa, ettei jatkossa mene yhtään sen paremmin.”

Bridge on hiljainen peli. Tarjousvaiheessa tarjoukset tehdään pahvilapuilla, ettei pelaaja pystyisi äänenpainollaan viestimään korteistaan. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Hämeenlinnan bridgekerholta löytyi muitakin nuoria, joiden kanssa Fagerlund pelasi aina kuin mahdollista. Kehitys oli nopeaa: Fagerlund voitti yhdessä parinsa kanssa B-tason Suomen mestaruuden vain 13-vuotiaana.

”Se on aikuisten kisa. Olen yhä kaikkien aikojen nuorin B-mestaruuden voittanut.”

Fagerlundin elämässä bridge on aina läsnä. Hän harjoittelee parinsa kanssa pääasiassa netissä, pelaa pari kilpailua kuukaudessa, lukee lajikirjallisuutta ja pohtii päivittäin aiemmin pelattuja jakoja.

Bridge tarjoaa mysteerin, joka ei ole ratkaistavissa, sillä: ”Täydellistä bridgenpelaajaa ei ole eikä tule.”

Pelipöydässä pääsee kuitenkin tekemään salapoliisityötä. Vastustajien kortteja ei näe, mutta pikkuvinkeistä voi päätellä, mitä kortteja kenelläkin on.

”Päätelmiä voi tehdä siitä, mitä vastustajat tekevät, mutta myös siitä, mitä he eivät tee. Huippubridge on psykologista sotaa: vastustajille pyritään antamaan täysin väärä kuva siitä, miten kortit istuvat.”

Fagerlundin ura sai uuden käänteen kesällä 2014. Hän oli tutustunut nettipeleissä nuoreen amerikkalaiseen ammattilaiseen, joka esitti kutsun tulla pelaamaan ammattilaisturnaukseen Las Vegasiin.

Jenkkipelaaja järjesti vieläpä sponsorin. Ammattipiireissä on tapana, että rikas bridgenpelaaja palkkaa joukkueeseensa parempia pelaajia, jotta saisi menestystä ja kunniaa. Parhaimmin palkatut pelaajat saattavat ansaita jopa 500 000 dollaria vuodessa.

Ammattilaishierarkian alimmilla askelmilla sponsori maksaa kuitenkin vain kulut.

Bridgeareena on Helsingin Pitäjänmäellä sijaitseva bridgen pelipaikka. Puolet tilasta on shakkiliiton vuokraama. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Pelireissu Las Vegasiin oli ikimuistoinen.

”Hotellihuoneesta lähtiessään ei tarvinnut tietää, missä pelitilat sijaitsivat. Sen kuin vain liittyi ihmisvirtaan. Suomessa on ehkä 1 500 bridgenpelaajaa, mutta Vegasissa kisoihin osallistui saman verran.”

Fagerlundin joukkue voitti käytännössä kaikki alemman sarjan kilpailut, joten kutsuja on sen jälkeen sadellut. Hänen partnerinsa sairastui kuitenkin ennen toista Yhdysvaltojen-matkaa, ja siitä lähtien Fagerlund on pelannut espoolaisen Kauko Koistisen kanssa.

Koistisen kanssa Fagerlund kohtasi Bill Gatesin uudestaan noin vuosi sitten Honolulussa.

”Sillä kertaa ei ollut näköesteitä, eikä Gates jännittänyt. Oli mukavan oloinen kaveri. Harmitti vain, ettei ollut kameraa, jolla olisi voinut ikuistaa tilanteen”, Fagerlund muistelee.

”Voitettiin myös se matsi, vaikkei sillä kertaa tullutkaan murskajaisia. Ottelun jälkeen Gates kuitenkin kehui hyvästä pelistä.”

Bridge syntyi Finland-laivalla ylellisestä joutilaisuudesta

Harvasta tunnetusta pelistä tai urheilulajista voidaan sanoa, milloin ja miten ne ovat syntyneet – mutta bridgestä voidaan.

Bridge syntyi ylellisestä joutilaisuudesta: amerikkalaismiljonääri Harold Vanderbilt oli ystävineen risteilyllä Los Angelesista Panaman kanavan kautta Havannaan syksyllä 1925. Aikaa tappaakseen he pelasivat korttia.

Laivan lipuessa kanavan halki marraskuun 1. päivän yönä Vanderbilt yhdisteli parin tuolloin tunnetun korttipelin sääntöjä ja lisäsi keitokseensa uudenlaisen ja mullistavan pistelaskun.

Luonnollisesti Suomella oli oma osansa uuteen peliin: risteilyalus, jolla Vanderbilt pelin keksi, oli nimeltään s/s Finland.

Päätyään kotiin New Yorkiin Vanderbilt esitteli säännöt parille ystävilleen, ja Bridgeksi nimetty peli alkoi levitä kulovalkean tavoin ensin Yhdysvalloissa ja sitten kaikkialla maailmassa.

Bridgestä tuli aikansa muoti-ilmiö. Sitä pelattiin niin keittiöissä ja hienoissa salongeissakin. Peliin ovat vihkiytyneet esimerkiksi Winston Churchill, Dwight D. Eisenhower, Mahatma Gandhi, Deng Xiaoping, Buster Keaton, Chico ja Harpo Marx, Omar Sharif, George Burns, Charles M. Schultz, Martina Navratilova sekä Warren Buffett.

Jopa kirjailija Ian Fleming sijoitti sankarinsa James Bondin bridgepöytään kirjassa Kultasormi. Siinä salainen agentti 007 rökittää pääroisto Auric Goldfingerin pahanpäiväisesti.

Myös Woody Allen lienee bridgentaitaja, sillä yksi hänen tunnetuista lausahduksistaan kuuluu: ”Bridge on kuin seksiä. Tarvitaan joko hyvä partneri tai hyvä käsi.”

Bridge on hiljainen peli. Tarjousvaiheessa tarjoukset tehdään pahvilapuilla, ettei pelaaja pystyisi äänenpainollaan viestimään korteistaan. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Bridgessä korttionni ei vaikuta

Bridge on paripeli, jossa saman parin pelaajat istuvat vastakkain.

Pelissä jokainen pelaaja pelaa yhden kortin. Korkein kortti tai valtti voittaa kierroksen eli tikin.

Ennen peliä parit tarjoavat tikkimäärän, jonka ne aikovat ottaa. Apuna on tarjousjärjestelmä eli sopimukset siitä, mitä tarjoukset eri tilanteissa tarkoittavat. Jokainen pari voi rakentaa oman tarjouskielensä.

Korkeimman tarjouksen luvannut pari yrittää voittaa lupaamansa tikkimäärän, ja toinen pari yrittää estää sen.

Bridgekilpailuissa korttionni ei vaikuta, sillä pöydissä pelataan samat jaot. Tulokset ovat siksi vertailukelpoisia.