Helsinki    |   HS Helsinki

Helsingissä uinuu unohdettu aarre: Koko aurinkokunta planeettoineen on ikuistettu ”pienoismalliin”, jonka kiertäminen kestää useita tunteja

Harva tietää koko aurinkokunnan sijaitsevan Helsingin ja Espoon rajalla.Aurinko nököttää paikallaan kaksikymmenmetrisen tolpan nokassa Patterimäellä. Sen ympärille levittyy koko aurinkokunta Maasta Pluton kuu Kharoniin. Matkaa kiviplaneetta Merkuriukselle on vain muutama kymmentä metriä, kun taas kaukainen Pluto kuineen on Espoon puolella Länsiväylän varressa.Aurinko ja sitä kiertävät taivaankappaleet muodostavat Pajamäen aurinkokuntamallin. Malli on tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ja Helsingin kaupungin yhteistyön tulos. Vuonna 1992 valmistuneen mallin suunnitteli intohimoinen tähtitieteen harrastaja Leo Sulamaa, jolla oli aikoinaan myös oma tähtitorni Pajamäessä.

Auringosta lähin planeetta Merkurius on vain muutaman kymmenen metrin päässä, kun taas kaukaisim­paan kohteeseen Plutoon on matkaa noin kymmenen kilometriä.

Pluto on yhä mukana, vaikka se menettikin paikkansa planeettana vuonna 2006. Vuonna 1930 löydetty Pluto määritellään nykyisin kääpiöplaneetaksi. Mallin rakentamisen aikaan se oli kuitenkin vielä virallisesti yksi aurinkokuntamme yhdeksästä planeetasta.

Kävellen avaruusaiheiseen retkeen saa helposti uppoamaan tunteja, ja kiertäminen sujuukin parhaiten pyörällä, sanoo Ursan tähtiopas Tuukka Perhoniemi.

Kierros kuitenkin kannattaa. Kohteissa on opastaulut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, joten mallin ymmärtäminen ei vaadi erityistä harrastuneisuutta tai peruskoulun oppeja kummempia ennakkotietoja.

”Hankaluus on aina se, että miten ikinä voisi tajuta niitä etäisyyksiä ja mittakaavoja”, Perhoniemi sanoo.

”Ja sitä vartenhan pienoismalli on tehtykin.”


Kokoerot ja etäisyydet ovat niin suuria, että niiden hahmottaminen on vaikeaa. Sisätiloihin mallia on käytännössä mahdoton rakentaa: Auringon ollessa appelsiinin kokoinen ovat pienemmät planeetat halkaisijaltaan alle millimetrin.

Pajamäen mallin mittakaava on yhden suhde miljardiin. Millimetri mallissa vastaa siis tuhatta kilometriä.

Esimerkiksi Maan läpimitta on 12 760 kilometriä, mutta mallissa kotiplaneettamme halkaisija on vain reilun senttimetrin.

Mittakaavasta huolimatta etäisyydet aurinkokuntamallin kohteiden välillä ovat suuria. Uloimmat kohteet, Pluto, Neptunus ja Uranus, levittäytyvät Helsingin ja Espoon rajan tuntumaan.

Tunteja kestävä retki kannattaakin suunnitella hyvin ja mukaan varata kiikarit Auringon etsimiseen planeettojen luota. Uranus sijaitsee Espoon luontotalo Villa Elfvikissä, joten avaruuskierroksen aikana voi käydä tutustumassa myös vanhaan porvarishuvilaan.Lähes kahdenkymmenen vuoden aikana aurinkokunta on kärsinyt myös ilkivallasta.

Vuonna 2006 Sulamaa kertoi Helsingin Sanomille käyneensä aikoinaan varastetusta Plutosta keskustelua ”teknillisen korkeakoulun poikien kanssa”.

Ongelmien välttämiseksi Maata ja Kuuta kuvaavat nykyään reiät teräslevyssä, kun taas Pluto ja sen kuu Kharon ovat kehyksien sisällä.


Aurinkokuntamallin ylläpidosta vastaavat Ursa ja Helsingin kaupunki.

Malli kaipaisi taas kunnostusta, mutta töitä mutkistaa alueelle rakentuva Raide-Jokeri. Saturnus siirretään työmaan alta varastoon ensi kesän lopussa tai syksyn aikana, kirjoittaa projektipäällikkö Ville Reihe kaupungin asiantuntijoiden sähköpostiketjussa.

Rakennustöiden jälkeen Saturnus siirretään takaisin alkuperäiselle paikalleen, tai ainakin mahdollisimman lähelle sitä.

Kaupungin toinen projektipäällikkö Katariina Hämäläinen taas tietää kertoa Patterimäenpuiston suunnittelun olevan käynnissä. Suunnitelmissa huomioidaan myös aurinkokuntamalli ja arvioidaan sen kunnostustarvetta.

Aurinkokuntamallia koskevien töiden aikataulu on vielä auki. Varmaa kuitenkin on, että jos mielii nähdä Saturnuksen, kannattaa Pajamäkeen suunnata ennen kesää.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Laskettelija tukehtui tuolihississä ja kuoli Vailin hiihtokeskuksessa Coloradossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää