Nyt puhuvat Maunulan ongelmatalon asukkaat: Ravintolan työmaan haju ”oli kuin pakkoimppaamista” ja pihvien hakkaus kaikuu läpi talon - Helsinki | HS.fi
Helsinki|HS Helsinki

Nyt puhuvat Maunulan ongelmatalon asukkaat: Ravintolan työmaan haju ”oli kuin pakkoimppaamista” ja pihvien hakkaus kaikuu läpi talon

Maunulan El Torito -ravintolan työmaalta kulkeutui yläkerran asuntoihin haitallisen lattiapinnoitteen höyryjä. Asukkaat ovat myös altistuneet savulle sekä joutuneet kuuntelemaan kovaäänistä lihan hakkaamista.

Markku Piiponniemen asuntoon tuli savua ravintola El Toritosta ravintolan avajaispäivänä kuvassa näkyvän ilmanvaihtohormin kautta Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Julkaistu: 11.1. 2:01, Päivitetty 11.1. 6:47

Maunulan epäonninen ravintolahanke on ollut piinallinen prosessi paitsi ravintoloitsijalle, myös ravintolan yläpuolella olevien asuntojen asukkaille.

Tammiontie 1:ssa sijaitsevan liiketilan muutostöitä ravintolaksi on tehty toissa vuoden elokuusta saakka.

20. joulukuuta El Torito -niminen ravintola pääsi viimein avaamaan ovensa – tosin vain sulkeakseen ne uudelleen vielä samana päivänä.

Syynä olivat sähköissä ja ilmanvaihdossa ilmenneet ongelmat. Ravintolayrittäjä Baris Kaya kertoi HS:lle, että ilmastointilaite lakkasi toimimasta sähkövian vuoksi, ja ruoan grillauksesta syntynyt savu levisi ravintolasaliin ja wc-tiloihin.

Tilaa vuokraava Helsingin kaupungin tilapalvelut ilmoitti tapahtuneen jälkeen ravintoloitsijalle, että paikan on pysyttävä suljettuna, kunnes tila ehditään tarkastaa perusteellisesti. Selvittelyt aloitettiin kaupungin toimesta loppiaisen jälkeen.

Talon asukkaiden mukaan ongelmat eivät koske pelkästään ravintolatilaa, vaan ne ovat paljon laajempia. Vakavat ilmanvaihtoon ja äänieristykseen liittyvät puutteet ovat olleet kaupungin tiedossa viimeistään lokakuusta 2019 alkaen.

 ”Haju oli aivan järkyttävä. Kotona oleminen oli kuin pakkoimppaamista.”

Ongelmat tulivat ilmi, kun ravintolassa alettiin elokuussa tehdä käyttötarkoituksen muutokseen liittyviä korjaustöitä. Liiketilan rakenteiden piikkaamisen ääni kantautui päätä hajottavana metelinä aina rakennuksen ylimmän viidennen kerroksen asuntoihin asti.

Lokakuussa tilassa puolestaan tehtiin akryylibetonilattian pinnoitustöitä, joista aiheutunut voimakas liuottimien haju kulkeutui asuntoihin. Työterveyslaitoksen mukaan monet akrylaattiyhdisteet ovat helposti haihtuvia, voimakastuoksuisia ja voivat aiheuttaa muun muassa hengitysteiden ärsytysoireita, huonovointisuutta ja päänsärkyä.

”Kun tulin kotiin, en voinut uskoa, mitä on meneillään. Haju oli aivan järkyttävä. Kotona oleminen oli kuin pakkoimppaamista”, kuvailee talossa asuva Terhi Sjölund.

Sjölund soitti välittömästi urakoitsijalle, joka vakuutti, että haju haihtuisi tunnin kuluessa. Toisin kävi.

Juuri kun haju oli muutaman päivän päästä lievittymässä, aliurakoitsija palasi varhain sunnuntaiaamuna korjaamaan työssä tullutta virhettä ja haju palasi. Altistuminen kesti lopulta melkein viisi vuorokautta.

Remontinaikainen hajuhaitta sai töistä aiheutuvaa metakkaa kärsivällisesti sietäneet asukkaat toden teolla huolestumaan ravintolahankkeesta. He tajusivat, että myös ravintolatoiminnan hajut voisivat kulkeutua asuntoihin.

Tammiontie 1 A-talossa on viisi kerrosta. Ilmanvaihtoon liittyvien ongelmien vuoksi ravintolan hajut leviävät useisiin ravintolan yläpuolella oleviin asuntoihin. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Helsingin tilapalvelut vuokrasi liiketilan elokuussa 2018 ravintoloitsijalle, joka aloitti ravintolatoimintaa varten tarvittavat muutostyöt. Lopulta kaupunki otti keväällä 2019 vastuulleen muutostöiden loppuunsaattaminen.

Lokakuun liuotintapauksesta alkaen asukkaat ovatkin olleet lukuisia kertoja yhteydessä kaupungin eri tahoihin. He ovat vaatineet selityksiä ja toimenpiteitä asumisterveyden- ja turvallisuuden takaamiseksi.

Tilapalveluiden lisäksi kauhansa sopassa on kaupungin rakennusvalvonnalla, talon omistavalla Helsingin kaupungin asumisoikeusyhtiöllä Helsingin asumisoikeudella (Haso), talon rakennuttaneella Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimistolla (ATT), Hason kohteiden isännöinnistä vastaavalla Laajasalon isännöinnillä ja käyttötarkoituksen muutoksen valvonnasta vastanneella kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö Premicolla.

”Kukaan ei ole ottanut tätä tosissaan, ei ole korvaansa lotkauttanut”, sanoo talossa asuva Markku Piiponniemi.

Liuotinhajumokan jälkeen asukkaille vakuutettiin muun muassa, että ilmastointihormin tiiviys ja äänieristys testataan ennen ravintolan avaamista. Myöhemmistä tapahtumista voi kuitenkin päätellä, että testit taisivat jäädä tekemättä.

Markku Piiponniemi on näreissään, että kaupunki ei ole ottanut asukkaiden huolia riittävällä vakavuudella huomioon. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Päivää ennen ravintolan avaamista, 19. joulukuuta, ravintoloitsija teki keittiössä käyttöönottotestauksia. Uunin koekäyttö sai aikaan Sjölundin kuvaaman pistävän ja tukahduttavan hajun.

”En ole herkkä enkä allerginen, mutta haju oli saada minut tippumaan. Se oli aivan tajuton. Tuntui että silmät kuivuvat päähän. Myöhemmin asuntoon levisi vielä liiman ja maalin hajut. Ravintolassa ilmeisesti tehtiin vielä joitakin viimeistelytöitä”, Sjölund kertoo.

Haju levisi myös hissiin ja rappukäytävään. Viimeistelytöistä johtuva kolistelu ja muut äänet kaikuivat asuntoihin aamuvarhaisesta seuraavan päivän puolelle. Asukkaat raportoivat jälleen ongelmista kaupungin eri tahoille, mutta se ei siirtänyt ravintolan avautumista. Avajaispäivänä olikin sitten luvassa jotakin vielä pahempaa, kun keittiössä alettiin valmistaa ruokaa.

”Kun pihviä hakataan, se kuuluu viitosessa asti”, kertoo Piiponniemi.

Ruoan grillaaminen ja paistaminen sai Sjölundin ja Piiponniemen mukaan aikaan sakean, rasvaisen hajun, joka levisi koko taloon ja naapuritalon pihalle asti. Savua leijui myös rappukäytävässä.

”Hajuhaitta ei ollut mitään pientä, vaan asuntoihin tuli sinisen harmaata savua. Viidennestä kerroksesta oli soitettu hätäkeskukseen, että onkohan jossakin tulipalo. Tämä oli kuin maailmanlopun maisemasta tämä talo”, Sjölund sanoo.

Helsingin kaupungin tilapalveluiden johtaja Irmeli Grundström myöntää, että ravintolatoiminnan käynnistämisessä ilmeni pahoja ongelmia. Kaikki ravintolan sähkölaitteet ilmastointia ja katolla olevaa voimakastehoista poistoilmalaitetta myöten menivät oikosulkuun. Lisäksi asukkailta tuli valituksia hajuhaitoista ja lihan hakkaamisen aiheuttamasta runkoäänestä.

Ravintola El Torito avasi ovensa 20. joulukuuta. Yhden päivän jälkeen ravintola jouduttiin sulkemaan ilmavaihtoon ja sähköihin liittyvien ongelmien vuoksi. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Ongelmien selvittely alkoi loppiaisen jälkeen, mutta vielä ei Grundströmin mukaan ole käynyt ilmi, mistä sähköongelmat ja hajujen kulkeutuminen johtuvat.

”Alustavia selvityksiä on tehty, mutta varsinaista ongelmaa ei olla vielä löydetty. On mahdollista, ettei poistoilmahormi ole aivan tiivis”, Grundström sanoo.

7. tammikuuta asunnoissa tehtiin aistinvaraiseen havainnointiin perustuva testaus, jossa oli mukana kaupungin eri tahojen edustajia tilapalveluita lukuun ottamatta. Tyhjillään olevat uunit olivat koeluontoisesti päällä.

Kuten aiemminkin, asuntoihin ja rappukäytävään levisi paha katku. Tällä kertaa paikalla oli kaupungin väkeä havaitsemassa, että haju todella on sietämätön.

Lue lisää: Pitkään odotetun ravintolan avajaisista tuli fiasko

Kaikki ongelmat ovat tulleet Grundströmin mukaan yllätyksenä. Erilaisia testauksia, myös tuuletushormin tiiviyteen liittyviä, on tehty jo talon rakennusvaiheessa, ja niitä suoritettiin myös remontin yhteydessä.

”Kuvittelimme, että teimme kaikki muutostyöt rakennusluvan mukaisesti. Katselmukset tehtiin viimeisen päälle, ja rakennusvalvonnasta tuli loppuvaiheessa vielä joitakin lisätöitä, jotka hoidettiin”, hän kertoo.

”Se että liuottimen haju pääsi remontin aikana yläkerran asuntoihin oli ammattifirmalta moka. Ei ollut tarkoitus, että niin tapahtuu.”

Silloin ilmanvaihto oli poissa päältä. Se on normaali käytäntö rakennusaikana. Muuten rakennustöistä aiheutuvat erilaiset päästöt leviäisivät sen välityksellä.

”Haju on noussut jotenkin poistoilmahormia pitkin”, Grundström sanoo.

Lihan hakkaamisesta aiheutuvat äänet on tarkoitus taltuttaa lisäämällä lihatukkiin kumivaimentimet.

Grundström vakuuttaa, että asukkaiden huolia on kyllä kuunneltu ja vieläpä ryhdytty niiden vaatimiin toimenpiteisiin. Sen sijaan hän myöntää, että viestinnässä olisi paljon parantamisen varaa.

”Emme ole viestineet riittävän selvästi, että toimimme kyllä. Rakennusalan ihmiset eivät ole parhaita viestijöitä.”

HS Helsinki|El Torito -ravintolan piti aueta Maunulassa jo lokakuussa 2018: Sitten alkoi pyöritys, joka oli viedä ravintoloitsijalta 200 000 euroa

HS Helsinki|Pitkään odotetun ravintolan avajaisista tuli fiasko: Sähköt katkesivat, paikka suljettiin ja shokissa ollut yrittäjä heitti ruokaa pois 10 000 euron edestä