Helsinki    |   HS Helsinki

Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

Ravintoloitsija vuokrasi Maunulassa Tammiontie 1:ssä sijaitsevan liiketilan elokuussa 2018. Kaupungin mukaan ravintolavalmiudella varustetun tilan muutostöitä ravintolaksi ei ole vieläkään saatu valmiiksi. Miten tähän on tultu?Kun rempataan, kaikki ei välttämättä mene aina ihan putkeen. Sitten on remonttiprojekteja, joissa oikein mikään ei tunnu menevän niin kuin on suunniteltu.

Sellaiselta vaikuttaa Maunulassa Tammiontie 1:ssä sijaitsevan liiketilan muuttaminen tavallisesta liiketilasta ravintolakäyttöön sopivaksi.

Aikaa on kulunut lähes puolitoista vuotta, eikä valmista ole vieläkään. Tilan vuokrannut ravintolayrittäjä Baris Kaya kertoi syyskuussa, että muutostöiden hinnaksi on arvioitu 186 000 euroa.

Kaupunki ei tuolloin kiistänyt tietoa. Nyt kaupungin tilapalveluista ei suostuttu kertomaan HS Helsingille remontin kustannuksia.

Käyttötarkoituksen muutos käynnistettiin elokuussa 2018, kun ravintoloitsija vuokrasi tilan Helsingin kaupungin tilapalveluilta. Joulukuussa 2019 El Torito -ravintola ehti jo avata ovensa – sillä seurauksella, että suuri osa keittiön sähkölaitteista meni oikosulkuun, ylempien kerrosten asuntoihin levisi savua ja pihvien hakkaamisesta aiheutuva ääni kaikui läpi talon.

Yrittäjälle on kertynyt ravintolahankkeesta toistaiseksi vain kuluja ja stressiä, talon asukkaat taas ovat joutuneet kärsimään pitkittyneen remontin haitoista. Samalla on palanut pitkä penni helsinkiläisten verorahoja.

Miten tämä on mahdollista?Ravintoloitsija aloitti ensin muutostyöt

Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) rakennuttamat Tammiontie 1:n talot omistaa Helsingin asumisoikeus (Haso).

Haso on Helsingin kaupungin kokonaan omistama asumisoikeusyhtiö. Kuten muissakin Hason kohteissa, niiden yhteydessä olevien liiketilojen vuokraamisesta vastaa kaupungin tilapalvelut.

Tilapalveluiden kanssa tehtyyn vuokrasopimukseen on kirjattu, että liiketiloissa on ravintolavalmius, mutta tilan vuokraava yrittäjä vastaa kokonaisuudessaan mahdolliseen käyttötarkoituksen muutokseen liittyvien lupien hakemisesta, muutostöiden toteuttamisesta sekä kustannuksista.


Ravintoloitsija palkkasikin ensi töikseen suunnittelijan ja rakennusmestarin, jotka ryhtyivät muutostöihin.

Lopputarkastuksen jälkeen putosi pommi. Kävi ilmi, etteivät tehdyt muutostyöt riittäneet alkuunkaan. Selvisi esimerkiksi, ettei tiloissa ole vesi- tai äänieristystä. Myös lvi-valmiuksissa oli ravintolatoimintaa ajatellen pahoja puutteita.Kaupunki päättää ottaa ohjat

Lopulta, maalis–huhtikuussa 2019 kaupungin tilapalveluissa herättiin hankkeen ongelmiin. Silloin rakennusvalvonta ilmoitti, etteivät tilat vastaa edelleenkään ravintolatoiminnalle asetettuja vaatimuksia. Tilapalvelut otti muutosprosessin hoidettavakseen ja ilmoitti, että se myös maksaa valtaosan hankkeen kustannuksista.

”Nyt luvat ovat kunnossa, ja on hyvä urakoitsija tekemässä muutostöitä”, HS:n syyskuussa haastattelema tilapalveluiden päällikkö Irmeli Grundström kommentoi.

Tuolloin hän vielä pisti hankaluudet yrittäjän piikkiin.

”Käyttötarkoituksen muutos on yllättävän raskas ja työllistävä prosessi. Tilan ravintolaksi muuttaminen on vaikeaa, jos ei ole rakennusalan osaamista”, Grundström totesi.Kaupunki ajautuu itsekin ongelmiin

Aivan helppoa se ei vaikuttaisi olevan kaupungin tilapalveluillekaan, vaikka sieltä löytyy rakennusosaamista. Projekti siirtyi tilapalveluille huhtikuussa, ja valmista piti tilapalveluiden ja rakennusvalvonnan arvion mukaan olla joulun alla.

Sen jälkeen kun kaupunki otti muutostyöt hoidettavakseen, ravintolatyömaalla oli asukkaiden mukaan pitkään hiirenhiljaista. Työt käynnistyivät uudelleen vasta viime elokuussa. Tilan ravintolavalmiuteen saattaminen on Grundstömin mukaan ottanut aikaa muun muassa suunnitteluun tarvitun ajan vuoksi.

”Valittiin suunnittelija, rakennuttamiskonsultti ja rakennuttaja. Rakennusvalvonnasta piti tehdä varmistuksia, ettei tehdä mitään väärää. Urakoitsijakin piti kilpailuttaa. Siihen menee aina aikaa. Heinäkuussa ei tapahtunut mitään, koska se on lomakuukausi”, Grundström selostaa.

Vaikka hankkeen suunnittelu ja kilpailutukset tehtiin hartaudella, ongelmia ilmeni jo remontin aikana. Akryylibetonilattian valmistuksesta syntynyt liuottimen haju levisi asuntoihin aiheuttaen asukkaille myrkytysoireita, eikä urakoitsija noudattanut työmaan työskentelyaikaohjeistusta.

Grundström kertoo, että kaikki muutostyöt tehtiin tipitarkkaan rakennusluvan mukaisesti. Myös katselmukset hoidettiin viimeisen päälle. ”Kuitenkin vielä ihan viime vaiheessa rakennusvalvonnasta tuli joitakin lisätöitä.”

Lopulta vuokralaiselle annettiin lupa avata ravintolansa.Avajaisista tulikin yllätysten täyttämä fiasko

Silti avajaispäivästä tuli fiasko ja paikka suljettiin heti.

Nyt ravintolan ovet ovat suljettuina siihen asti, kunnes kaupunki saa selvitettyä, mistä avajaispäivänä ilmenneet sähkö- ja ilmanvaihto-ongelmat johtuvat. Kuluu varmasti tovi jos toinenkin ennen kuin ravintola taas aukeaa.

Miten yhden liiketilan muuttaminen ravintolaksi voi olla niin vaikeaa, ettei siitä selviä edes pitkä liuta rakennuttamisen, rakennustekniikan ja rakennusvalvonnan ammattilaisia?

Grundströmin mukaan kohteen rakennuttanut ATT ilmoitti, että kyseisessä liiketilassa on ravintolavalmius. Asia tuotiin esille myös kohteen markkinnoinnissa, ja mahdollisuus ravintolatoimintaan herätti paljon enemmän kysyntää kuin muut käyttötarkoitukset. Siksi tila päätettiin vuokrata ravintolaksi.

”Koska tilan varsinainen käyttötarkoitus oli liiketila, sitä piti sitten lähteä muuttamaan. Pikku hiljaa tuli esiin, ettei ravintolavalmius ollut niin sataprosenttista ollenkaan kuin olimme kuvitelleet. Se oli paljon, paljon viitteellisempää”, Grundström sanoo.

”Olimme rakennuksen asiakirjoista saaneet sen käsityksen, että ravintolavalmius on. Mutta meidän valvojamme eivät olleet käyneet henkilökohtaisesti katsomassa, onko hormia, onko viemäriä, onko kosteuseristettä, onko sitä sun tätä. Niin eipä ollut”, Grundström sanoo.

Koska ravintolavalmiudella markkinoituun tilaan ei oltu rakennettu edes poistoilmahormia, liikehuoneisto on siis käytännössä rakennettu nyt lähes kokonaan uudestaan – kaupungin kustannuksella.
Mitä tästä kaikesta opittiin?

Grundström vakuuttaa, että epäonnisesta hankkeesta on otettu opiksi.

Lue lisää: Nyt puhuvat Maunulan ongelmatalon asukkaat: Ravintolan työmaan haju ”oli kuin pakkoimppaamista” ja pihvien hakkaus kaikuu läpi talon

”Emme olleet tämän rakennuksen hankesuunnittelussa mukana. Seuraavan kerran Haso-kohteiden kanssa, kun kuitenkin joudumme niiden liiketiloja kaupunginhallituksen määräyksen mukaisesti vuokraamaan ja näitä käyttötarkoituksenmuutoksia tekemään, meidän pitää olla jo alkuvaiheessa mukana suunnittelussa”, Grundström sanoo.

”Jos halutaan mahdollistaa jokin valmius, se pitää kyllä aika valmiiksi tehdä. Tämä tulee muuten tosi kalliiksi.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Koronavirus voi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

  4. 4

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  5. 5

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  3. 3

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää