Helsinki    |   HS Helsinki

”Keijatus” oli rituaali helsinkiläisessä lastenkodissa keskellä sotaa: Lapset istuivat yhtä aikaa potillaan, kun taivaalta satoi pommeja

”Olisitpa näkemässä heidän naamojaan”, kirjelmöi lastenhoitajaksi kouluttautuva Elin Ellinen, kun Oulunkylässä sijaitsevassa lastenkodissa laitettiin lapset yhtä aikaa potalle kesken ilmahyökkäysten.Hiljaisella tontilla Oulunkylässä tapahtui viime vuosisadalla paljon. Vuonna 1918 Helsingin kaupunki vaihtoi kolme tonttia Töölöstä Kullatorpan kahteen huvilaan. Tuberkuloosipotilaiden hoitoon kaavailtuun Kullatorppaan perustettiin lopulta lastenkoti kehitysvammaisille pikkulapsille.

Parikymmentä vuotta myöhemmin lastenkoti oli sodan keskellä. Lapsia siirrettiin evakkoon ja takaisin, pihalle kaivettiin sirpalesuojat. Hälytysäänen kuuluessa oli koko joukko saatava ulos suojiin.

Vuoden 1939 lopulla Kullatorppaan siirrettiin myös Sofianlehdon lastenkodissa lastenhoitajaksi kouluttautuva Elin Ellinen. Ellinen kirjoitti arjestaan Kullatorpassa kirjeitse hyvälle ystävälleen Anna-Maija Hytöselle, joka pakeni sotaa Kokkolaan.

Kirjeissään Kullatorpasta (josta hän käyttää nimeä Kullantorppa) Ellinen kertoo arjestaan sodan keskellä, evakuoinneista ja kotiväen kuulumisista.

Lue lisää: Helsinki luuli tehneensä unelmakaupat, kun se vaihtoi paraatitontit Töölöstä huvilaan Oulunkylässä

Aloitettuaan Kullatorpassa Ellinen oli töissä Veikkolassa, johon olivat sijoitettuna lastenkodin vanhemmat lapset. Pian hänet siirrettiin kuitenkin Sirkkulaan hoitamaan kaikista pienimpiä ja vilkkaimpia tapauksia.

Veikkolaan verrattuna Sirkkulassa oli enemmän työntekijöitä, mutta toisaalta myös lapset olivat vaativampia.

Lastenhoitajan työ oli jo itsessään vaativaa, koska maa oli sodassa ja postinkantajan saapumista sai aina jännittää. Ellinen harmitteli iltojen venyvän usein myöhäisiksi, ja kun Kullatorpan väki aamulla heräsi, olikin jo riennettävä pommisuojaan.

Katraan paimentamisessa rutiinit muodostuivatkin tärkeiksi. Eräs tärkeimmistä, syömiseen ja nukkumiseen vertautuva rutiini oli ”keijatus”.

”Se on aamulla ensimmäinen ja illalla viimeinen ennen sänkyyn menoa, niin ja päivällä vielä aina syönnin jälkeen ja se tapahtuu aina yhtä aikaa kaikilla”, Ellinen selittää Hytöselle kirjeessään toimenpidettä, josta nykyään puhutaan potattamisena.

”Olisitpa näkemässä heidän naamojaan ja joskus kun saattaa vielä molotovikin tulla kesken sitä toimitusta”, Ellinen päivittelee.

Eräänä iltapäivänä lapset istuivat taas tärkeinä potillaan. Ellinen itse keikkui tikapuilla ja ripusteli peitteitä ikkunoihin.

Yhtäkkiä ilman täytti kova humina ja kaksi lentokonetta kiiti lastenkodin ohi puidenlatvoja viistäen. Potillaan istuvat lapset olivat lukuisten sirpalesuojissa vietettyjen tuntien myötä oppineet, mitä ääni tarkoitti.

Lapset pomppasivat ylös ja alkoivat huutamaan ”Pommi, pommi!” kuin yhdestä käskystä, Ellinen kirjoittaa.

Kaikkien onneksi sotilaskoneet paljastuivat omiksi. Housut nilkoissa istuvia lapsia ei tarvinnut ohjata sirpalesuojiin kuten silloin, kun ”Molotofin mustakyyhkyset” lentelivät ympärillä. Ellinen kuitenkin myöntää säikähdyksen vetäneen hänetkin voimattomaksi.

Kullatorppa selvisi sodista ja lastenkotitoiminta jatkui 1960-luvulle asti. Lopulta huonoon kuntoon päässeet rakennukset päätettiin purkaa ja tontti jäi tyhjilleen.

Kirjeenvaihto ja Hytösen perheen tarina on tallennettuna Juhani Hytösen teoksessa Suomi sodissa 1939-1944 - helsinkiläisperheen tarina

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   EU yrittää estää korona­viruksen leviämistä – ja pelkää samalla, että jäsen­maat alkavat sulkea rajoja viruksen vuoksi

  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   NHL:ssä iso suomalaiskauppa vain hetkeä ennen siirtotakarajaa, tähtipuolustaja vaihdettiin hyökkääjälupaukseen

  5. 5

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää